Her er Eva Kjers nye næse

ADVARSEL: Fiskeriministeren har fået en næse for at give store muslingekvoter til få fiskere i Storebælt. Det er anden næse inden for få måneder.

Eva Kjer Hansen (V) har håndteret sagen om forsøgsfiskeri i Storebælt på kritisabel vis.

Kritikken kommer fra et politisk flertal i Folketinget efter et møde i Miljø- og Fødevareudvalget tirsdag, hvor der blev vedtaget en beretning.

Næsen gives for, at ministeren og hendes ministerium “ikke har taget sagen alvorligt nok”, og at ministerens håndtering af sagen samlet set har været “utilfredsstillende”.

Tilbageholdt viden
Sagen handler om et forsøgsfiskeri i Storebælt, der er igangsat med det formål at se på muligheden for at fremme fiskeri efter blåmuslinger i nye områder og fiskeri efter østers. 

Men Berlingske har igennem et par uger afdækket, at en lille håndfuld af de største muslingefiskere fra Limfjorden i flere år har haft eksklusiv adgang til fangster.

Det betyder, at der er skabt en ulige adgang for blandt andet lokale fiskere i modstrid med de ønsker, som et politisk flertal har udtrykt i en fiskeriaftale fra december 2016, lyder det i beretningen.

En væsentlig begrundelse for næsen er desuden, at flertallet, bestående af Dansk Folkeparti, Socialdemokratiet, SF, Enhedslisten og Alternativet, føler sig mangelfuldt orienteret.

“Der er således tilbageholdt central viden for Folketinget i sagen om forsøgsfiskeri i Storebælt,” fremgår det af beretningen, der også påpeger, at ministeren burde have set Folketingets behov for indsigt og information i en for udvalget vigtig sag.

På et samråd om sagen tidligere i april afviste Eva Kjer Hansen, at forsøgsfiskeri har været omfattet af de politiske aftaler, men i en pressemeddelese fra december 2018 skrev Udenrigsministeriet selv, at forsøgsfiskeriet i Storebælt og de nye områder langs den østjyske kyst er en del af udmøntningen af den politiske aftale fra 2016.

På samrådet afviste Eva Kjer Hansen også, at der skulle have været tale om en eksklusiv adgang for særlige fiskere. 

Næse-historik
Det er anden gang inden for få måneder, at Eva Kjer Hansen får en politisk næse. Tilbage i februar fik hun en “stor” næse for at have trukket de skærpede kvoteregler for fiskeriet af muslinger og østers i langdrag.

Eva Kjer Hansen har dog ikke rekorden for flest næser. Det har en anden centralt siddende V-minister til gengæld. 
Tidligere i april var Altinget i arkiverne for at finde alle næser siden 1990.

Se oversigten over næser her.

Forrige artikel Dagens overblik: Le Pen besøger DF'er, og Stram Kurs runder 12.000 vælgererklæringer Dagens overblik: Le Pen besøger DF'er, og Stram Kurs runder 12.000 vælgererklæringer Næste artikel Grøn lobbyorganisation får Bendt Bendtsen i bestyrelsen Grøn lobbyorganisation får Bendt Bendtsen i bestyrelsen