Fire tal viser Det Blå Danmarks rekrutteringsudfordringer

Kvinderne er markant underrepræsenterede på både uddannelserne og havnene, blandt de søfarende, i den maritime industri og på ledelsesgangene i det blå Danmark. Få overblik over tallene her. 

Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Rekrutteringen af kvinder er én af de helt store udfordringer i Det Blå Danmark.

Fagene i branchen er traditionelt blevet betragtet som mandefag, og det afspejler sig også i kønsfordelingen på uddannelserne og i virksomhederne, hvor kvinderne historisk har været – og stadig er – i markant undertal.

Altinget giver herunder et overblik over de vigtigste nøgletal.

Kvinderne udgør et markant mindretal på de maritime uddannelser og har gjort det længe.

Blandt de i alt 860 optagne på uddannelserne i 2023 er der således blot 50 kvinder. Det svarer til en andel på 5,8 procent.

De nye tal for indeværende år markerer dog samtidig en svag stigning, efter at kvinderne i de foregående år kun har udgjort mellem tre og fem procent af de kommende studerende.

De i alt 50 optagne kvinder er ligeledes ny rekord, og det blev mødt af begejstring i Danske Rederier tidligere på sommeren.

”De maritime uddannelser er fortsat en af grundstenene i vores indsats for at få flere kvinder til at vælge en karriere til søs, og derfor håber jeg, at det her kun er begyndelsen på en mere ligelig fordeling mellem kønnene på de maritime uddannelser”, sagde direktør for arbejdsmarked, rekruttering og uddannelse Anne Windfeldt Trolle.

Altinget logoMaritim
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget maritim kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00