Thorning siger farvel: Her er hendes karriere i billeder

BILLEDSERIE: Helle Thorning-Schmidt tager tirsdag afsked med Folketinget og dansk politik. Få et tilbageblik på hendes politiske karriere gennem ti billeder.

Foto: Toke Kristiansen/Altinget
Cecilie Gormsen

Helle Thorning-Schmidt (S) har sidste dag i Folketinget og dansk politik tirsdag, hvorefter hun starter et nyt kapitel i sin karriere som international chef for Red Barnet.

I sin tid i politik nåede hun både at blive Socialdemokraternes første kvindelige formand og Danmarks første kvindelige statsminister. Vi har samlet ti billeder fra hendes politiske karriere. 

1999: Helle Thorning-Schmidt startede sin karriere som folkevalgt politiker i EU. Hun blev valgt ved europaparlamentsvalget i 1999 med 22.890 personlige stemmer, der lige akkurat var nok til at sikre hende Socialdemokraternes tredje og sidste mandat. Her sad hun indtil 2004, hvor hun ikke genopstillede.

Det var også i sin tid i Europa-Parlamentet, at Helle Thorning-Schmidt fik øgenavnet Gucci-Helle, som partifællen Freddy Blak fandt på.

April 2005: To måneder efter at Helle Thorning-Schmidt for første gang blev valgt til Folketinget, blev hun også udnævnt til ny formand for Socialdemokraterne. Ved valgnederlaget i februar meddelte daværende formand Mogens Lykketoft, at han gik af, og valget for de socialdemokratiske medlemmer stod blandt Helle Thorning-Schmidt og Frank Jensen. 

I formandsvalgkampen blev Thorning særligt kendt for at sige "jeg kan slå Anders Fogh"

Efter en urafstemning kunne Helle Thorning-Schmidt 12. april 2005 kalde sig selv for Socialdemokraternes formand. Hun vandt afstemningen med 53,2 procent mod Frank Jensens 46,8 procent. 

November 2007: Ved folketingsvalget i 2007 måtte Helle Thorning-Schmidt sande, at hun ikke kunne slå statsminister Anders Fogh Rasmussen. Det skulle vise sig at blive sidste chance, da Anders Fogh Rasmussen i 2009 skiftede Statsministeriet ud med Nato. Det betød, at han overlod statsministerposten til Lars Løkke Rasmussen, og at Fogh ikke stillede op til Folketinget igen.

Sommeren 2010: Efter BT i juni 2010 beretter om Helle Thorning-Schmidts skatteforhold, indleder Skat en undersøgelse. BT skriver, at Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, ikke betaler skat i Danmark, og Thorning afviser flere skatteeksperters kritik med, at Stephen Kinnock "bor og arbejder" i Schweiz og er i Danmark færre end 180 dage årligt. 

I efteråret beslutter Skat København, at Stephen Kinnock ikke er skattepligtig i Danmark.

Maj 2011: 2011 var valgår, og i foråret præsenterede Helle Thorning-Schmidt sammen med SF-formand Villy Søvndal det fælles udspil, Fair Løsning 2020. Den politiske plan var en fremskrivning af Fair Løsning fra foråret 2010, som igen var en efterfølger til Fair Forandring fra 2009.

Fair Løsning 2020 var en finanspolitisk plan, som også Socialdemokraterne og SF gik til valg på senere i 2011. Planen indeholdt blandt andet forslag om en ny trepartsaftale, der skulle medføre, at alle danskere skulle arbejdere 12 minutter mere om dagen - svarende til en time mere om ugen.

September 2011: "Vi gjorde det." Sådan lød det, da Helle Thorning-Schmidt på valgaftenen 15. september holdt sin sejrstale ved den socialdemokratiske valgfest på Vega. Selvom Socialdemokraterne gik tilbage ved folketingsvalget i 2011, stod rød blok alligevel med flertallet. Det betød, at Helle Thorning-Schmidt overtog nøglerne til Statsministeriet og satte sig spidsen for SRSF-regeringen efter hårde og lange forhandlinger i Det Sorte Tårn, Crowne Plaza.

Helle Thorning-Schmidt kan dermed kalde sig Danmarks første kvindelige statsminister. 

September 2012: På Socialdemokraternes kongres i 2012 erkendte Helle Thorning-Schmidt, at det første år ikke havde været let for SRSF-regeringen. Men hun forsøgte samtidig at bringe optimismen tilbage i S-baglandet. Udover at minde sit parti om, at "der er kun én ting, som er værre for Socialdemokraterne end at have ansvaret. Og det er ikke at have det", leverede hun også et af sine mest berømte citater:

"Det er ikke ovre, før blondinen har stillet stiletterne."

August 2014: I sensommeren 2014 gik der i flere medier rygter om, at Helle Thoring-Schmidt kunne være på vej til en toppost i EU. Og det var ikke en hvilken som helst post, der gik rygter om - det var nemlig posten som ny EU-præsident.

Det blev dog polske Donald Tusk, som blev valgt til ny EU-præsident, og i stedet for at regeringschefen tog til EU, blev den radikale leder og økonomi- og indenrigsminister Margrethe Vestager udnævnt til ny konkurrencekommissær.

Juni 2015: Efter knap fire år som statsminister måtte Helle Thorning-Schmidt i sommer aflevere nøglerne til Statsministeriet tilbage til Lars Løkke Rasmussen. Selvom Socialdemokraterne gik frem ved valget, tog Thorning konsekvensen og annoncerede på valgaftenen, at hun trådte tilbage som socialdemokratisk formand. 

Mette Frederiksen blev valgt som ny formand, og Helle Thorning-Schmidt fik Socialdemokraternes plads i Folketingets Præsidium og i Udenrigspolitisk nævn. 

September 2015: I efteråret indstillede statsminister Lars Løkke Rasmussen og regeringen Helle Thorning-Schmidt til at blive FN's nye flygtningehøjkommissær. Efterfølgende meldte flere andre kandidater sig på banen, og Thorning måtte senere på ordet se sig vraget til fordel for italieneren Filippo Grandi. 

Men der skulle senere komme et internationalt topjob til Helle Thorning-Rasmussen. I januar i år blev det annonceret, at Thorning fra april skal være ny international chef for Red Barnet. 

Den tidligere socialdemokratiske formand og statsminister holder tirsdag afskedsreception på Christiansborg. Altinget viser talerne direkte på Altinget.dk fra klokken 15.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00