Alex Vanopslagh
"Det vigtigste for mig er altid den personlige frihed. Det er vi det eneste ungdomsparti, der for alvor kæmper for, og det skal vi fortsætte med," siger Alex Vanopslagh til Altinget.dk

Ny formand for LA-ungdom: Vi har et image-problem

12. marts 2014 kl. 5:20
INTERVIEW: Liberal Alliances Ungdom fik denne weekend Alex Vanopslagh som ny formand. Den nye formand vil igen gøre frisind, tolerance og mangfoldighed til liberale værdier.
| Flere

I weekenden afholdt Liberal Alliances Ungdom, LAU, landsmøde i Aalborg. Her blev 22-årige Alex Vanopslagh valgt som formand efter ungdomspartiets første kampvalg nogensinde.

Hvad er dine mærkesager?

"Det vigtigste for mig er altid den personlige frihed. Det er vi det eneste ungdomsparti, der for alvor kæmper for, og det skal vi fortsætte med," siger Alex Vanopslagh.

Derudover er det afgørende for den nye formand at tage et værdipolitisk opgør, både med venstrefløjen og internt i den borgerlige blok, om frisind, tolerance og mangfoldighed:

"Det er begreber, som i dagens debat alt for ofte forbindes med venstrefløjen, men - som for mig at se - er bundliberale værdier. Der er brug for et opgør, så disse værdier i stedet for associeres med liberalismen."

Hvad synes du, er Danmarks største samfundsproblem?

”Tankegangen om, at hver gang vi har et problem i samfundet, så er det politikerne, der skal løse det, og måden, de gør det på, er gennem forbud, øgede beføjelser til myndighederne og mere overvågning,” forklarer Alex Vanopslagh og eksemplificerer:

”Staten har oprettet 'stikkerlinjer', hvor folk kan ringe ind og anmelde deres nabo for socialt bedrageri. Skat og andre offentlige myndigheder må gå ind på privat ejendom uden en dommerkendelse, og senest accepten af mørklægningsloven. Det er en meget farlig udvikling, når man accepterer, det er sådan, man løser problemer.”

Du har før sagt, at LAU har et image-problem. Hvad mener du med det?

”Det er ærgerligt, når folketingsmedlemmer næsten er ude og opfordre til, at man skal stigmatisere kontanthjælpsmodtagere, så får vi et problem. Mange tror, at vi ikke kan lide folk, der er fattige eller har sociale problemer. Og det er jo helt forkert. Vi mener bare ikke, at man hjælper samfundets svageste bedst ved bare at kaste penge i hovedet på dem,” siger Alex Vanopslagh og fortsætter:

”Samtidig hjælper det nok heller ikke, at vi nogle gange prøver at overgå DF i retorikken i udlændingedebatten - det er ærgerligt og har ikke noget at gøre med den liberale ideologi. Den liberale ideologi værner om religionsfriheden, den er frisindet, mangfoldig og er i bund og grund ligeglad med, hvor folk kommer fra,” forklarer den nye formand.

Hvad vil du gøre for at ændre det image?

"Jeg vil fremhæve de værdier, jeg lægger i liberalismen: frisind, mangfoldighed, næstekærlighed og reel solidaritet. Samtidig kan vi presse Liberal Alliance og de andre borgerlige partier til at gå op i de her værdier, og vigtigst af alt angribe venstrefløjen for deres påtagede patenter på de her områder."

"Når venstrefløjen hylder tolerancen og det frie valg, gælder det kun for de personer, der passer ind i deres verdensbillede – de kan jo ikke tolerere, når nogle mennesker vælger at ryge cannabis, når nogle kvinder vælger at blive prostituerede, eller når nogle vælger at gå hjemme med børnene. Det har  jo ikke noget at gøre med reel tolerance," slår den unge liberale fast.

I kunne i weekenden fejre 5 års jubilæum. Hvor er I om fem år?

”Jeg tror på, at hvis vi kan vinde kampen om frisind, mangfoldighed og bliver ved med at kæmpe kampen for personlig frihed, som rigtig mange unge går meget op i,  så kan vi blive det mest indflydelsesrige og måske det største ungdomsparti i Danmark,” siger den nyvalgte formand.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK