Se listen: Disse politikere har forladt deres parti siden valget

OVERBLIK: Inger Støjberg er den sidste i en lang række politikere, der har skiftet parti i denne valgperiode. Læs med her for at få overblikket over de elleve folketingsmedlemmer, der siden valget i 2019 har forladt deres parti.

Ida Auken (S) og Lars Løkke (løsgænger) er blot to ud af elleve MF'ere, der har sagt farvel til deres parti siden valget i 2019.
Ida Auken (S) og Lars Løkke (løsgænger) er blot to ud af elleve MF'ere, der har sagt farvel til deres parti siden valget i 2019.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Claudia Steenhard

Siden folketingsvalget i juni 2019 har der været stor udskiftning i partierne på Borgen. Dramaer i Venstre, Alternativet og Radikale har forårsaget, at alle tre partier har mistet markante medlemmer – både næstformænd og politiske ledere. 

I alt har 11 folketingsmedlemmer forladt deres parti. Mange er blevet løsgængere, men der er også blevet stiftet nye partier og netværk, og vi har set skift til andre store partier i Folketinget. 

Få det kronologiske overblik over valgperiodens partiskift – indtil videre:

Simon Emil Ammitzbøll-Bille Simon Emil Ammitzbøll-Bille (Liberal Alliance - Fremad - Løsgænger)
Kort efter Liberal Alliances tilbagegang ved folketingsvalget i 2019, annoncerede Simon Emil Ammitzbøll-Bille, at han trak sig som politisk ordfører og gruppeformand i Liberal Alliance for at stifte et nyt parti: Fremad.

Ambitionen var "at bryde den nationalkonservative bølge i blå blok." Partiets levetid blev dog kort, og Simon Emil Ammitzbøll-Bille og medstifter Christina Egelund besluttede at nedlægge partiet et år senere på grund af manglende opbakning.

Simon Emil Ammitzbøll-Bille er nu løsgænger i Folketinget, men hentyder til, at han er ”tættere på udgangen end indgangen til Borgen."

Marcus Knuth Marcus Knuth (Venstre - Konservative)
I et opgør med Venstres værdi- og udlændingepolitik valgte Marcus Knuth den 29. november 2019, at forlade partiet og blive medlem af Konservative.

"Min øverste prioritet i politik er kampen for vores danske kultur, værdier og tryghed. Jeg frygter, at hvis vi ikke står fast nu, så ender vi som Sverige," begrundede Marcus Knuth dengang sit skifte. Kort tid efter sin indmeldelse blev Knuth udpeget til politisk ordfører for partiet.

Uffe Elbæk Uffe Elbæk (Alternativet - løsgænger – Frie Grønne)
Efter en tumultarisk tid valgte stifter og tidligere politisk leder af Alternativet, Uffe Elbæk, at forlade sit eget projekt i marts 2020.

Det skete efter, at partiets nye politiske leder, Josephine Fock, blev anklaget for ruskeri og overfusninger."Når jeg nu hopper ud af Alternativet-bussen og op på min egen grønne cykel, er det, fordi jeg ikke længere kan genkende det Alternativ, som jeg var med til at starte," forklarede Uffe Elbæk dengang.

Efter cirka et halvt år som løsgængere stiftede Uffe Elbæk, Sikkandar Siddique og tidligere borgmester Niko Grünfeld det nye parti Frie Grønne, som i dag arbejder på at blive opstillingsberettiget.

Rasmus Nordqvist Rasmus Nordqvist (Alternativet – løsgænger - SF)
Medstifter af Alternativet Rasmus Nordqvist forlod partiet samtidigt med Uffe Elbæk. Han kunne ikke længere se sig selv i det politiske projekt, lød forklaringen, og ville derfor hellere være "en uafhængig grøn stemme."

Allerede i maj, offentliggjorde Nordqvist at han havde meldt sig ind i SF, hvor han i dag varetager en række ordførerskaber for blandt andet fiskeri, landbrug og natur.

Sikandar Siddique Sikandar Siddique (Alternativet - løsgænger – Frie Grønne)
Sikandar Siddique forlod ligeledes Alternativet i selskab med Uffe Elbæk og Rasmus Nordqvist.

Et halvt år senere offentliggjorde han sammen med Elbæk og Grünfeld deres nye parti, Frie Grønne. Sikandar Siddique er i dag politisk leder af partiet.

Susanne Zimmer Susanne Zimmer (Alternativet – løsgænger – Frie Grønne)
Susanne Zimmer er den sidste, af de fire kandidater, der meldte sig ud af Alternativet i marts måned sidste år. Hun var ligeledes med, da Frie Grønne annoncerede sine kandidater i september 2020.

Læs også

Orla Østerby Orla Østerby (Konservative – løsgænger)
Orla Østerby forlod sit parti i december 2020 på grund af håndteringen af en sag om grænseoverskridende adfærd.

"Det gør jeg som en konsekvens af partiets håndtering af sagen, hvor jeg blev beskyldt for grænseoverskridende adfærd overfor en kollega. Jeg har ikke yderligere kommentarer til udmeldelsen," var Østerbys eneste kommentar til skiftet. Han er i dag løsgænger i Folketinget.

Lars Løkke Rasmussen Lars Løkke Rasmussen (Venstre – løsgænger)
Efter 40 års medlemskab af Venstre og halvanden periode ved regeringsmagten forlod Lars Løkke Rasmussen partiet 1. januar 2021. Det skete ikke mindst på baggrund af Inger Støjbergs dramatiske afgang som næstformand kort forinden.

"Det har ikke været nogen let beslutning, men den er modnedes over tid – og de seneste dage har gjort mig sikker i min sag. Jeg troede ellers, det var en engangsforeteelse, at medlemsdemokratiet i Venstre blev kortsluttet af partiets forretningsudvalg," skrev Løkke dengang på Facebook.

Løkke har siden da været løsgænger i Folketinget, men har stiftet et politisk netværk.

Jens Rohde Jens Rohde (Radikale Venstre – løsgænger)
I slutningen af januar 2021 annoncerede Jens Rohde sit farvel til Radikale Venstre.

Det skete på grund af uenighed i partiets politiske kurs, der ifølge Jens Rohde var blevet for kompromisløs. "Vi har sendt os selv ud i ligegyldighedens ingenmandsland," skrev han på Facebook i forbindelse med sin udmeldelse.

Jens Rohde fortsætter som løsgænger på Borgen.

Ida Auken Ida Auken (Radikale Venstre - Socialdemokratiet)
Kort efter Jens Rohdes farvel til Radikale annoncerede Ida Auken ligeledes sin afsked med partiet.

Hun begrundede ligeledes sin exit med, at partiet havde bevæget sig for langt væk fra midten af dansk politik. Samtidigt meldte Auken sig ind i Socialdemokratiet.

Både Ida Auken og Jens Rohde støttede Martin Lidegaard, da Radikale i efteråret skulle vælge ny politisk leder, og Sofie Carsten Nielsen vandt kampvalget.

Inger Støjberg Inger Støjberg (Venstre – løsgænger)
Efter et begivenhedsrigt år, der endte med en afsked med næstformandsposten i Venstre og optakten til det endelige valg om at stille Inger Støjberg for en rigsret for hendes handlinger i instrukskommissionen, har Støjberg den 4. februar 2021 meldt sig ud af Venstre.

Kontroversen mellem Støjberg og partiets formand, Jakob Ellemann-Jensen, har udspillet sig et godt stykke ind i det nye år, indtil Folketinget 3. februar stemte for at stille Støjberg for en rigsret. Støjberg har nu valgt at fortsætte som løsgænger i Folketinget.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jens Rohde

Fhv. MF, formand, Danske fodbolddommere
student (Viborg Katedralskole 1989)

0:000:00