Her er Løkkes tale fra åbningsdebatten

DOKUMENTATION: Regeringen er gået i stå, men Venstre har løsningen på rigets problemer med arbejdsløshed, udlændinge og sundhed. Lars Løkke Rasmussen (V) gik selv på talerstolen ved åbningsdebatten i Folketinget. Læs talen her.

Foto: Folketinget
Christian Juhl Mølgaard

Lars Løkke Rasmussen, Åbningsdebatten, 9. oktober 2014

Det talte ord gælder

***

Politik handler om at forandre. Om at forandre for at forbedre.

Derfor har jeg har glædet mig til dagens debat.

Åbningsdebatten er mere end noget andet en chance for at diskutere fremtidsvisioner. Hvor skal Danmark hen? Og hvilke skridt kan vi tage for at nå dertil?

Jeg havde også glædet mig til statsministerens tale i tirsdags. Til at høre nye bud på, hvordan regeringen vil bringe Danmark ind i fremtiden. Men jeg lyttede forgæves.

Jeg hørte en tilfredshed med det, der ER gjort.

Jeg hørte en statsminister, der grundlæggende ikke har et svar på det enkle spørgsmål – hvad nu? Det ærgrer mig. For der er nok at tage fat på.

Lars Løkke Rasmussen (V)
Statsminister

Jeg hørte en statsminister, der mener, at ’dyb krise er vendt til fremgang’.

Jeg hørte, at regeringen fører en robust og retfærdig udlændingepolitik.

Jeg hørte en statsminister, der siger, at hun vil skabe arbejdspladser.

Og jeg hørte en statsminister, der grundlæggende ikke har et svar på det enkle spørgsmål – hvad nu?

Det ærgrer mig. For der er nok at tage fat på.

***

For efter tre år med denne regering har vi hørt mange ord om vækst.

Virkeligheden er dog, at vi endnu ikke har oplevet et år, hvor økonomien er vokset. Og vores vækstudsigter i fremtiden halter langt efter vores nabolande, Sverige og Tyskland.

Efter tre år med statsministeren har vi hørt mange ord om økonomisk ansvarlighed.

Virkeligheden er dog, at finansministeren i fredags pludselig opdagede, at han manglede 15 mia. kr. for at holde EU fra døren.


Efter tre år har vi hørt mange ord om en robust og retfærdig udlændingepolitik. Virkeligheden er 31 lempelser, en årlig milliardregning og det højeste antal asylansøgere i mere end 15 år.

Så hvad nu?

Virkeligheden er, at Danmark er faretruende tæt på at være gået i stå. Vi hænger fast i dyndet.

Regeringens svar er pæne ord om vækst og de reformer, vi i fællesskab har lavet. Men reformerne ER aftalt og på plads. Selv dem, der var modstand mod inden valget.

***

Mens regeringen er gået i stå, er Venstre klar til at gå videre. 

Danmark skal være et bedre land for fremtiden. Og derfor har vi præsenteret fem mærkesager, som vi for fremtiden vil forfølge.

1. For fremtiden skal det betale sig at arbejde
Små 800.000 er på offentlig forsørgelse. Det er den allerstørste samfundsmæssige udfordring i de kommende år. For ikke alene er det en tung økonomisk byrde for samfundet. Det er også et problem for den enkelte, at man ikke er en del af det arbejdende fællesskab.

Det er ikke godt nok, at 300.000 danskere kun har et svagt økonomisk incitament til at tage et arbejde. At 47.000 har mindre end 1.000 ud af at tage et job. At 17.000 danskere taber penge på at være i arbejde.

Derfor har vi brug for en JobReform, der går på to ben: Et moderne kontanthjælpsloft, der skal sætte et loft over ydelserne. Samt skattelettelser til de laveste arbejdsindkomster, så forskellen mellem at være på overførsel og gå på arbejde bliver større.

***

2. For fremtiden skal vi have skabt flere private arbejdspladser
De private arbejdspladser er forudsætningen for velfærd. Det er dem, der betaler regningen for de goder og de muligheder, vi alle gerne vil have.

Derfor skal vi gøre det mere attraktivt og nemmere at drive virksomhed i Danmark. Skatter og afgifter skal drives systematisk ned. Og bureaukratiet skal begrænses.

Derfor ønsker Venstre:

At indføre et skatte- og byrdestop, så der ikke kommer nye skatter og afgifter.

At standse overimplementering af EU-regler, så danske særregler ikke sender arbejdspladser ud af landet.

At gøre det nemmere for danske virksomheder ved højest at indføre ny erhvervsrettet lovgivning to dage om året, så de kan koncentrere sig om at skabe vækst og arbejdspladser de øvrige 363 dage.

***

3. For fremtiden skal Danmark åbnes mere for dem, som kan og vil – og lukkes for dem, som ikke vil
Vi ønsker en helt ny udlændingepolitik. For nogle skal det være nemmere at komme hertil. For andre skal det sværere. 

Erhvervslivet skal have adgang til udenlandsk arbejdskraft, så vi har den arbejdskraft, der skal til for at sikre væksten i vores samfund.

Omvendt skal vi sige klart nej til dem, der kommer til Danmark for at bo i parallelsamfund, lade hånt om danske værdier, melde sig ud og dybest set undergrave den udvikling, vi alle sammen ønsker. Så er det ikke her, man har en fremtid.

***

4. For fremtiden skal vi være trygge på hjemmet og på gaden
Danmark er i udgangspunktet et godt og trygt land.

Men Danmark er også det land i Europa, der har næst flest indbrud i hele Europa. Og vi har justitsministerens ord for, at politiet i visse dele af landet ikke går op i indbrud, hvis der er stjålet for mindre end 100.000 kr.

Vi har boligområder, hvor politi og brandvæsen ikke kan rykke ud uden at blive mødt med sten, flasker og tilråb, så de må vende om og køre væk igen.

Og vi har set en hård kerne af helt unge, som desværre begår grov kriminalitet, som det nuværende system ikke kan håndtere.

Derfor har vi brug for:

En tryghedspakke, som vil skabe mere synligt politi og mere tryghed. I hjemmet og på gader og stræder.

En langt mere effektiv indsats over for bander med bl.a. forhøjet straf for rocker- og  bandekriminalitet.

Og for et langt mere konsekvent system, som kan tage fat i de 12-17-årige og sikre, at de ikke slår ind på en livslang kriminel løbebane.

***

5. For fremtiden skal vi gøre et godt sundhedsvæsen endnu bedre
Vi har i hovedtræk et godt og velfungerende sundhedsvæsen. Godt, men langtfra perfekt.

For mange patienter venter for længe. Efter operation venter alt for mange alt for længe på at komme i gang med genoptræning. Og desværre er muligheden for at overleve sygdom dårligere i nogle dele af landet end i andre.

Et velfungerende sundhedsvæsen er en hjørnesten i vores velfærdssamfund. Og derfor er ”godt” ikke ”godt nok”.

Venstre vil:

Bruge 1 mia. kr. ekstra milliard i sundhedsvæsenet til næste år.

Sikre, at ingen patienter tvinges til at vente mere end højest én måned på behandling.

Igangsætte Kræftplan IV, der bl.a. skal sikre, at sundhedsvæsenet er gearet til de kommende års udfordringer, og at kræftpatienter får en patientansvarlig læge.

Og igangsætte en grundig gennemgang af uforklarlige og uforsvarlige regionale forskelle i patienternes mulighed for god behandling.

***

Se det var mine – og Venstres – forslag til, hvordan vi bringer Danmark ind i fremtiden.

Jeg håber, at vi i dag kan blive klogere på, hvad regeringen egentlig vil – udover at forblive regering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00