Her er partiledernes grundlovstaler

GRUNDLOV: Fredag fejres 100 året for grundloven og kvinders valgret. Læs partiledernes grundlovstaler her.

Grundlovsdag 2015. Den royale familie, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Folketingets formand&nbsp;Mogens Lykketoft (S)&nbsp;under fejringen af 100-året for kvindernes stemmeret i Rigsdagsgården på Christiansborg<br>
Grundlovsdag 2015. Den royale familie, statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og Folketingets formand Mogens Lykketoft (S) under fejringen af 100-året for kvindernes stemmeret i Rigsdagsgården på Christiansborg
Foto: Simon Læssøe/Scanpix
Anne JustesenLise-Lotte Skjoldan

 

Helle Thorning-Schmidt Statsminister Helle Thorning-Schmidt, Socialdemokraterne
Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) glædede sig i sin grundlovstale over, hvor langt ligestillingen er nået i Danmark, men understregede samtidig, at vi stadig ikke er i mål. "Vi skal gøre op med de fastlåste billeder af, hvordan mænd er, og hvordan kvinder er," sagde hun.
Læs hele Helle Thorning-Schmidts tale her.

Lars Løkke Rasmussen, Venstre
"Hvis det står til mig, skal Danmark forblive at være et land, der hænger sammen. Menneskeligt. Økonomisk. Og geografisk. Står det til mig, skal Danmark også i fremtiden være et land, hvor vi tager os af dem, der har brug for en hjælpende hånd," sagde Lars Løkke Rasmussen i sin grundlovstale. 
Læs hele Lars Løkkes tale her. 

Morten Østergaard Morten Østergaard, Radikale 
"I dag fejrer vi berettiget kvinders valgret - den demokratiske ligestilling. Men hver eneste dag burde vi huske på og påskønne, at var det ikke for den økonomiske og sociale frigørelse, der fulgte i kølvandet på den, så havde vores samfund set helt anderledes ud," sagde Morten Østergaard i sin grundlovstale. Læs hele talen her. 
 Læs hele Morten Østergaards tale her.

Søren Pape Poulsen Søren Pape Poulsen, Konservative
Søren Pape Poulsen roste i sin tale de andre partier "Alle gør en flot indsats for at give danskerne noget at vælge mellem. De gør, at du og jeg kan lade os repræsentere af dem, vi ønsker. Det kan vi alle være stolte af," sagde han. Samtidig advaredede han mod en "lov-jungle" og et bureaukrati, som er blevet for meget. "Bureaukratiet og styrelsestyranniet er gået amok, når vi er kommet dertil, at man skal slås for at plante æbletræer i græsset på sin egen have," sagde han. 
Læs hele Søren Papes tale her

Johanne Schmidt-Nielsen Johanne Schmidt-Nielsen, Enhedslisten
Johanne Schmidt-Nielsen lagde i sin grundlovstale blandt andet vægt på, at løngabet mellem mænd og kvinder er for stort. Det skal der gøres noget ved, mener hun. "Kvinder får i dag 17,5 procent mindre i lønningsposen, end mænd gør. Det uhyggelige er næsten, at vi stort set ikke taler om det. Det er bare sådan lidt blevet en selvfølge. For sådan har det jo altid været. Men sådan skal det ikke være. Det skal vi fællesskab gøre op med."
Læs hele Johanne Schmidt-Nielsens tale her. 

Pia Olsen Dyhr Pia Olsen Dyhr, SF
Pia Olsen Dyhr talte om valgretten til kvinder, men påpegede, at vi ikke er i mål på ligestillingsområdet: "Er vi så i mål i dag? Når vi nu i dag lytter til de mange skåltaler på 100 året for kvinders valgret? Nej, selvfølgelig er vi ikke det. For har vi lige løn? Nej. Har fædre lige så gode muligheder for at holde barsel med deres børn som mødrene? Nej. Er det slut med verbale eller fysiske overgreb på kvinder? Nej." lød det fra SF-formanden.
Læs hele Pia Olsen Dyhrs tale her

Anders Samuelsen Anders Samuelsen, Liberal Alliance
Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, fokuserede i sin grundlovstale på de værdier, som de danske politikere har til fælles. For selvom partierne er uenige om meget, er der altid fælles fodslag, når det gælder den måde, den politiske tale skal foregå på. "Vi giver hinanden den ret og det rum, som vi forventer, vores politiske modstandere også giver os," sagde han i talen.
Læs hele Anders Samuelsens tale her.

Kristian Thulesen Dahl Kristian Thulesen Dahl, Dansk Folkeparti
"I al sin enkelthed udgør Grundloven et enestående fundament for vores demokrati og folkestyre. Grundloven er på mange måder det moderne Danmarks dåbsattest," sagde Kristian Thulesen Dahl i sin grundlovstale. DF-formanden fokuserede først på ligestilling i sin tale, men senere kom han ind på EU's indflydelse på det danske samfund.
Læs hele Kristian Thulesen Dahls tale her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00