Her er regeringens fire krav til dansk statsborgerskab

NÅLEØJE: Med fire nye krav vil udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg gøre det sværere at blive dansk statsborger. 

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil med fire nye krav gøre det sværere at få statsborgerskab i Danmark.
Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) vil med fire nye krav gøre det sværere at få statsborgerskab i Danmark.Foto: Toke Kristiansen/Altinget.dk
Cecilie Gormsen

Regeringen med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) er klar til at stramme kravene til at få dansk statsborgerskab. Det skriver Jyllands-Posten

Venstre-regeringen vil skærpe nogle af de kriterier, udlændinge i dag skal opfylde, hvis de ønsker dansk statsborgerskab, og konkret lancerer Inger Støjberg fire nye krav. 

Regeringen vil for det første hæve kravet til ansøgernes danskkundskaber, så det kommer op på 9. klasses niveau. I dag er kravet svarende til 7. klasses niveau. Derudover skal kravet til selvforsørgelse øges, så man har været selvforsørgende 4,5 år ud af de seneste fem.

Sværere vidensprøve
Som det tredje krav skal det være endnu sværere for personer med en dom at få statsborgerskab. Afhængig af straffen er karensperioden i dag på mellem 3 og 20 år, før man kan søge om statsborgerskab, men den vil regeringen forlænge med 50 procent. Som det sidste nye krav ønsker regeringen at gøre den såkaldte indfødsretsprøve sværere end i dag. I dag skal ansøgere svare rigtigt på 22 ud af 30 spørgsmål, men det vil regeringen ændre til 32 ud af 40 spørgsmål.

"For mig er et dansk statsborgerskab noget helt særligt. Det skal man gøre sig fortjent til og være villig til at række ud efter. Derfor vil vi gøre det markant sværere at få et dansk statsborgerskab," siger Inger Støjberg til Jyllands-Posten.

Støjberg: Helt essentielt
Hun erkender, at nogle vil få svært ved at leve op til kravene, men at det ikke er urimelige krav. Det er nemlig ifølge ministeren "helt essentielt", at man kan lære sproget, holde sig ude af kriminalitet og forsørge sig selv, mener Inger Støjberg.

Forud for de planlagte forhandlinger med Folketingets partier fredag tegner der sig ifølge Jyllands-Posten opbakning blandt støttepartierne i blå blok til at stramme reglerne. I rød blok stiller blandt andet Enhedslisten sig til gengæld stærkt kritisk over for udsigten til nye stramninger. 

S vil gå længere
Socialdemokraterne er også klar til at stramme kravene til at opnå dansk statsborgerskab, fortæller indfødsretsordfører, Astrid Krag. 

"Vi vil gå til forhandlingerne med nogle ting, der også går længere end det, regeringen har meldt ud," siger Astrid Krag til dr.dk.

Socialdemokraterne mener blandt andet, at antallet af dispensationer skal nedbringes, så personer med for eksempel posttraumatisk stresssyndrom ikke længere automatisk skal kunne opnå dispensation.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00