Her er regeringens nye vandplaner

VANDPLANER: Miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) præsenterede onsdag de nye vandplaner. Vandløbsindsatsen er justeret, og planerne skal nu i høring i seks måneder (opdateret).
Foto: EuropaMagasinet/Altinget.dk
Anders Jerking
Fakta

Forsinkelsen af vandplanerne betyder, at efterafgrøder, vandløbsindsatsen og den supplerende spildevandsindsats bliver udskudt.

Resten af indsatserne i vandplanerne bliver gennemført. 

Miljøministeriet sender nu vandplanerne i en ny høring i seks måneder. Planerne er grundlæggende de samme, men Naturstyrelsen har gennemgået vandløbsindsatsen.

Konkret har Naturstyrelsen ændret klassifikation på 1.704 km. vandløb, og cirka 400 km. vandløb er derfor taget ud af indsatsen. Desuden vil det fremgå tydeligere af planerne, at der ikke skal iværksættes en indsats, hvis det fører til store oversvømmelser af landbrugsjord.

”Vi gør det helt tydeligt, at regeringen ikke ønsker at oversvømme værdifuld landbrugsjord,” sagde fungerende miljøminister Pia Olsen Dyhr (SF) på et pressemøde på Christiansborg onsdag.

Seks måneders høring
De statslige vandplaner blev før jul underkendt af Natur- og Miljøklagenævnet, fordi den supplerende høring af planerne havde været for kort. Siden har Naturstyrelsen justeret i planerne – især på vandløbsområdet.

”Men planerne er grundlæggende de samme,” sagde Thomas Bruun Jessen, kontorchef i styrelsen på pressemødet.

Planerne sendes i næste uge i en teknisk forhøring hos kommuner og regioner. Derefter skal planerne i seks måneders høring. Den ventes at gå i gang inden sommerferien.

”Der har været et stort ønske hos landbruget, om at vi får en seks måneders høring. Det ønske vil vi gerne imødekomme. Det er afgørende, at der ikke kan stilles spørgsmål ved høringens længde,” sagde Pia Olsen Dyhr.

Problem for randzone-kompensation
Den nye, lange høring betyder, at de i forvejen forsinkede vandplaner bliver yderligere forsinket. Forsinkelsen får også betydning for den kompensation, der skal udbetales for randzonerne. Regeringen erkender, at man ikke kan udbetale kompensationen som planlagt. I stedet vil der blive etableret en statslig støtteordning, oplyser Fødevareministeriet. 

"Vi står i en grotesk situation, hvor den ene miljølovgivning spænder ben for den anden. Jeg har vendt alle tænkelige alternativer for at sikre landmændene kompensation i 2013. Og vi er endt på, at en statslig støtteordning er den eneste reelle løsning. Dermed sikres langt de fleste landmænd den randzonekompensation, de havde forventet," siger fødevareminister Mette Gjerskov (S) i en pressemeddelelse. 

10-20 eller måske flere landmænd vil blive ramt af EU's støtteloft og vil derfor ikke kunne få støtte. Her arbejder regeringen på en løsning, oplyser Gjerskov. 

Ikke tid at vente
Siden vandplanerne blev underkendt, har regeringens Natur- og Landbrugskommission udsendt sin rapport med en række anbefalinger til fremtidens vandplaner. Kommissionen anbefaler, at reguleringen frem over skal være langt mere målrettet og intelligent, så reguleringen i højere grad tager højde for lokale forhold. Men i de vandplaner, som nu sendes i høring, har man ikke inddraget kommissionens anbefalinger, erkender Pia Olsen Dyhr. 

Hun afviser dog, at man kunne skrotte de første planer og vente med indsatsen til de næste planer.

”De her vandplaner er færdige og skal ud over rampen. Vi har allerede sat nogle af indsatserne i værk, og vi har brug for at komme videre. Det skyldes både, at vi skal leve op til vores EU-forpligtelser, og derudover skal vi levere bedre vandkvalitet for vores alle sammens skyld. Så vi kan ikke bare vente,” sagde Pia Olsen Dyhr, som pointerede, at der allerede er en indsats i gang med blandt andet vådområder og restauration af vandløb.

I forbindelsen med høringen er der lavet nye statslige miljøvurderinger af alle 23 vandplaner, oplyser Pia Olsen Dyhr, som også meddeler, at regeringen til efteråret vil fremsætte et forslag til en ændring af miljømålsloven, så vandplansprocessen kan blive mere smidig.

Læs mere i Altinget | Miljø tirsdag.

Opdateret med oplysninger om randzonekompensation.


 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00