Overblik: Her er Socialdemokraternes fire nye vækstforslag

2025-PLAN: Socialdemokraterne vil med fire nye forslag skabe bedre rammer for virksomhederne, højere vækst og flere arbejdspladser. Udspillet tages med til 2025-forhandlingerne med regeringen.

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
Cecilie Gormsen

Samme dag, som Socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen, begynder sin danmarksturne rundt i landet for at besøge virksomheder, er partiet klar med fire nye vækstforslag, der skal gavne erhvervslivet og skabe arbejdspladser. 

Med regeringens 2025-udspil, der blev præsenteret tirsdag, er der for alvor kommet gang i diskussionen om en ny langsigtet plan, og Socialdemokraterne vil tage de nye forslag med til forhandlingerne med regeringen.  

De fire nye forslag, som kan ses herunder, vil ifølge Socialdemokraterne skabe bedre rammer for virksomhederne, højere vækst og flere arbejdspladser i hele landet. 

1. Øget fradrag for iværksætter-investeringer
– Socialdemokratiet foreslår, at der udarbejdes en model for gunstigere skatteforhold for investorer, der investerer penge i iværksættere.

– Konkret kan modellen indeholde et fradrag for investeringer i iværksættervirksomheder, som det blandt andet ses i Storbritannien og Sverige.

2. Styrkelse af teknisk forskning
– Socialdemokratierne vil knytte forskning og erhvervsliv tættere sammen ved at styrke den tekniske forskning, der understøtter udviklingen af produktion i Danmark.

– Det gælder for eksempel forskning i ny og smartere produktion, digitalisering af processer, produkter, services og materialer.

– Den tekniske forskning udgør i dag 15 procent af de samlede offentlige udgifter til forskning og udvikling. Det vil Socialdemokraterne hæve til 20 procent af de samlede offentlige udgifter.

3. Oprettelse af fast-trackordning til Skat
– Socialdemokraterne vil målrettet tilføre ressourcer til en mindre enhed i Skat, der skal stå til rådighed for udenlandske virksomheder, der overvejer at etablere sig i Danmark.

– Det skal forhindre, at eventuelle skattespørgsmål og ofte komplicerede skatteregler kommer til at stå i vejen for etableringen.

4. Barrierer for energilagring og -konvertering
– Socialdemokraterne foreslår en national forskningssatsning inden for energilagrings- og energikonverteringsområdet. Programmet foreslås samlet i et samarbejde mellem førende nationale forskningsmiljøer på området og danske virksomheder.

– Det er ifølge Socialdemokraterne afgørende, at der udvikles og forskes yderligere i lagringsteknologier, hvis omstillingen til vedvarende energi skal sikres både i Danmark og globalt.

De fire nye forslag er en forlængelse af de vækstforslag, som Socialdemokraterne præsenterede i forbindelse med sit sommergruppemøde tidligere i august:

  • Forhøjet afskrivningsgrundlag for små og mellemstore virksomheders investeringer i maskiner og IT-udstyr
  • Skattefritagelse ved overdragelse til erhvervsdrivende fond forankret i Danmark
  • Ansvarlig kapital til små og mellemstore virksomheder 

Både de tidligere og nye forslag indgår i den samlede pakke af vækstinitiativer, som Socialdemokraterne tager med til 2025-forhandlingerne med regeringen.

Mette Frederiksen har som sagt startet sin danmarksturné onsdag, og den fortsætter torsdag. Her vil hun besøge seks virksomheder på Fyn, Sjælland og i Jylland.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00