Her er Søren Gades politiske karriere

OVERBLIK: Søren Gade har fredag annonceret, at han vender tilbage til dansk politik og stiller op for Venstre til folketingsvalget. Få et overblik over Venstre-mandens politiske karriere her.

Tidligere Venstre-minister Søren Gade gør politisk comeback. 
Tidligere Venstre-minister Søren Gade gør politisk comeback. Foto: Scanpix
Lise-Lotte SkjoldanAnne Justesen

Den meget populære tidligere minister Søren Gade melder sig nu klar til at vende tilbage til dansk politik.

Han stiller op til folketingsvalget for Venstre i Nordjyllands storkreds.

Få et overblik over Venstre-mandens politiske karriere her.

Folketingsmedlem og minister
Søren Gade begyndte sin politiske karriere som folketingskandidat for Venstre i Holstebro-kredsen i 1995. Men bortset fra et par uger som stedfortrædende medlem i 1999 var det først i 2001, at Søren Gade kom i Folketinget for partiet.

Fakta
Søren Gades baggrund:
Søren Gade er født 27. januar 1963 og er uddannet økonom fra Aarhus Universitet i 1990.

Han indledte sin karriere i forsvaret fra 1983 til 1990, hvor han var reserveofficer. Søren Gade sad i Folketinget for Venstre fra 2001 til 2010. Han blev udnævnt til forsvarsminister fra 24. april 2004 og sad der, indtil han trak sig 23. februar 2010. Hans sidste tid som forsvarsminister var bl.a. præget af både Jægerbogssagen og den såkaldte lækagesag.

Ud over sin politiske karriere har Søren Gade arbejdet for Færch Plast, Dansk Supermarked og Cheminova Agro A/S, ligesom han har undervist merkonomer i detailhandelsledelse. Inden han kom i Folketinget arbejdede han derudover som centerchef på RAR Regnskabscenter i Holstebro, hvor han bl.a. havde med landbrugsregnskaber at gøre.

I 2004 tog Søren Gade et spring opad på den politiske karrierestige, da han blev udnævnt af Anders Fogh Rasmussen (V) som forsvarsminister.

Populær minister og stemmesluger i 2007
Søren Gade viste sig at være en særdeles populær minister hos befolkningen. Og ved folketingsvalget i 2007 valgte 24.000 vælgere at sætte krydset ved Søren Gade – nok til at sikre ham en plads i top 10 over stemmeslugere ved valget. Samtidig var han den kandidat for Venstre, der fik andenflest stemmer, kun overgået af daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen.

  1. Anders Fogh Rasmussen, V – 58.751
  2. Helle Thorning-Schmidt, S – 49.926 stemmer
  3. Pia Kjærsgaard, DF – 47.611 stemmer
  4. Villy Søvndal, SF – 33.046 stemmer
  5. Orla Hav, S – 29.192 stemmer
  6. Lene Espersen, K – 27.572 stemmer
  7. Mette Frederiksen, S – 27.077 stemmer
  8. Søren Gade, V – 23.993 stemmer
  9. Bendt Bendtsen, K – 23.464 stemmer
  10. Svend Auken, S – 22.769 stemmer

"Far her" må trække sig
Efter seks år som forsvarsminister måtte Søren Gade i 2010 trække sig efter den såkaldte Jægerbogssag, hvor det kom frem, at en arabisk oversættelse af bogen ”Jæger – i krig med eliten” kom fra forsvaret selv.

Under sagen blev Søren Gade i et talkshow på DR2 spurgt om, hvem det ville få konsekvenser for, hvis det viste sig, at Forsvaret selv stod bag den arabiske oversættelse.

Svaret, som Venstre-manden siden er blevet berømt for, kom prompte:

”Far her. Jeg er jo direktøren for det hele, og det hedder ‘the buck stops here’,” lød det fra Søren Gade, som 23. februar 2010 måtte drage konsekvensen af sagen og forlade Forsvarsministeriet. Hans exit fra ministeriet blev samtidig et farvel til dansk politik, og han overlod sin plads i Folketinget til Mads Rørvig.

Direktør i Landbrug & Fødevarer
Efter afgangen som minister blev Søren Gade top-lobbyist for landbruget, da han i 2012 blev udnævnt som administrerende direktør for erhvervsorganisationen Landbrug & Fødevarer.

Men efter to år på posten valgte Søren Gade at forlade organisationen, blandt andet efter en ny viceadministrerende direktør var blevet udnævnt.

"Jeg kan dog ikke se mig selv i den nye ledelsesstruktur og har derfor indgået en for begge parter fornuftig aftale, der betyder, at jeg stopper i Landbrug & Fødevarer," sagde han dengang.

Han blev senere afløst af socialdemokraten Karen Hækkerup. 

Kandidat til formandsposten i Venstre?
Selvom Søren Gade i 2010 trak sig fra dansk politik, har det været et tilbagevendende emne i medierne, om han ville vende tilbage igen. Men hver gang han er blevet spurgt, om han agter at stille op til Folketinget igen, har han afvist. Til Altinget sagde han i 2012, at han ikke længere var politiker.

I 2014 blev den populære Venstre-mand dog en del af dansk politik igen – omend på en lidt speciel måde. I et skæbnesvangert døgn for Venstre, hvor formand Lars Løkke Rasmussen på et krisemøde måtte kæmpe for sin post, rygtedes det, at Søren Gade var en mulig kandidat til at overtage formandssædet, hvis Lars Løkke Rasmussen skulle blive væltet. Løkke endte dog som bekendt med at blive siddende.

To dage efter krisemødet bekræfter Søren Gade over for Børsen, at han var en del af formandskampen. Lars Løkke Rasmussen havde kontaktet ham for at spørge, om han var klar til at overtage formandsstolen, og Søren Gade havde hverken svaret ja eller nej. Til gengæld var han godt klar over, at han blev brugt som en brik i et politisk spil, erkendte han over for Børsen.

"Jeg er ikke i tvivl om, at jeg er blevet brugt. Jeg er jo ikke idiot. Jeg har selv været i politik," lød det dengang fra Søren Gade.

Folketingskandidat igen
Fredag 1. maj trådte Søren Gade så igen formelt ind i dansk politik. Han stiller op til det kommende folketingsvalg for Venstre i Aalborg Vest-kredsen, hvor han overtager kandidaturet fra Venstre-manden Mads Lindholm.

Aalborg Vest-kredsen er en del af Nordjyllands Storkreds, hvor nuværende folketingsmedlemmer Karsten Lauritzen, Torsten Schack Pedersen og Preben Bang Henriksen også er opstillede.

Venstre fik ved sidste valg fem kredsmandater i Nordjylland, hvor Tina Nedergaard, som ikke genopstiller, Karsten Lauritzen og Torsten Schack Pedersen trak flest personlige stemmer. 

Ifølge Altingets seneste gennemgang og vurdering af Venstres kandidater, som er baseret på valgforsker Søren Risbjerg Thomsens geografiske prognose, står partiet til fire mandater i Nordjyllands Storkreds. I seneste Risbjerg-snit af meningsmålinger står Venstre på landsplan kun til 40 mandater, og det vil ifølge Risbjerg-prognosen kræve 42 mandater at opnå et femte mandat i Nordjylland.

Søren Gades folketingskandidatur kommer, dagen efter at han blev udnævnt til formand for repræsentantskabet i NGO'en Care Danmark. 

Der skal afholdes valg til Folketinget senest 14. september. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Gade

MF (V), formand for Folketinget, formand for Esbjerg Havn
IAA-diplomuddannelse (Den danske Reklameskole 1999), cand.oecon. (Aarhus Uni. 1990), VUT-I for reserveofficerer (1989)

0:000:00