Her er syv nedslag i rapporten, der gør ligestillingsministeren bekymret over holdninger blandt etniske minoriteter

DOKUMENTATION: En ny undersøgelse viser markante forskelle mellem danskere med vestlig og ikkevestlig baggrund, når det gælder holdninger til konkrete ligestillingsspørgsmål. Se her nogle af de konklusioner, som nu får ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) til at kalde til dialogmøde.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Patrick Blåbjerg Thomsen

Bør homoseksualitet være accepteret af samfundet? Er kvinder, der går udfordrende klædt, selv skyld i seksuelle overgreb? Og bør manden have det sidste ord, når det gælder beslutninger i hjemmet?

Den type spørgsmål har mere end 4.000 danskere med forskellig baggrund svaret på i en ny undersøgelse. Den er gennemført af Als Research for ligestillingsafdelingen i Udenrigsministeriet.

Og konklusionerne har fået ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) til at indkalde til dialogmøde om, hvordan man kan arbejde med holdningerne blandt især mænd med ikkevestlig baggrund.

”Jeg synes, at det her er helt uacceptabelt. Derfor er spørgsmålet nu, hvordan vi skal få en dialog i gang med den her gruppe af etniske mænd,” siger ministeren til Ritzau ifølge blandt andet Berlingske.

I en pressemeddelelse understreger hun dog, at det store flertal af respondenter med både ikkevestlig og vestlig baggrund giver udtryk for værdier om ligestilling.

Altinget giver dig her nogle af konklusionerne i rapporten:

Kvinder bør have samme ret til at blive skilt som mænd

  • Mænd: 7 procent af de minoritetsetniske mænd er helt eller delvist uenige. Dette tal er 2 procent blandt mænd med dansk eller vestlig baggrund.
  • Kvinder: 5 procent af de minoritetsetniske kvinder er helt eller delvist uenige. Tallet er 1 procent af de kvinder med dansk eller vestlig baggrund.

Det bør være kvindens ansvar at stå for børneopdragelsen 

  • Mænd: 24 procent af de minoritetsetniske mænd er helt eller delvist enige. Dette tal er 5 procent blandt mænd med dansk eller vestlig baggrund.
  • Kvinder: 21 procent af de minoritetsetniske kvinder er helt eller delvist enige. Dette tal er 2 procent for kvinder med dansk eller vestlig baggrund.

Kvinder, der går udfordrende klædt, er selv skyld i, hvis de udsættes for seksuelle overgreb 

  • Mænd: 17 procent af de minoritetsetniske mænd er helt eller delvist enige. Tallet er 5 procent blandt mænd med dansk eller vestlig baggrund.
  • Kvinder: 14 procent af de minoritetsetniske kvinder er helt eller delvist enige i dette. For kvinder med dansk eller vestlig baggrund er tallet 5 procent. 

Mænd har generelt for lidt magt i det danske samfund 

  • Mænd: 32 procent af de minoritetsetniske mænd er helt eller delvist enige. Dette tal er 8 procent blandt mænd med dansk eller vestlig baggrund.
  • Kvinder: 19 procent af minoritetsetniske kvinder er helt eller delvist enige. Dette tal er 4 procent blandt kvinder med dansk eller vestlig baggrund. 

Homoseksualitet bør være accepteret i samfundet 

  • Mænd: 22 procent af de minoritetsetniske mænd er uenige i dette. Dette tal er 3 procent blandt mænd med dansk eller vestlig baggrund.
  • Kvinder: 12 procent af de minoritetsetniske kvinder er enige i dette. Dette tal er 1 procent af kvinder med dansk eller vestlig baggrund. 

Det bør være manden, der er ansvarlig for at administrere familiens økonomi

  • Mænd: Dette er 24 procent af de minoritetsetniske mænd helt eller delvist enige i. Dette tal er 5 procent blandt mænd med dansk eller vestlig baggrund.   
  • Kvinder: 22 procent af de minoritetsetniske kvinder er helt eller delvist enige. Tallet er på 2 procent hos kvinder med dansk eller vestlig baggrund. 

Manden bør have det sidste ord, når det gælder beslutninger i hjemmet

  • Mænd: 20 procent af de minoritetsetniske mænd er helt eller delvist enige i. Tallet er 5 procent blandt mænd med dansk eller vestlig baggrund.
  • Kvinder: 12 procent af de minoritetsetniske kvinder er helt eller delvist enige i dette. Dette tal er 0 procent blandt kvinder med dansk eller vestlig baggrund. 

Rapporten viser dog også, at ligeså mange mænd med minoritetsbaggrund har oplevet at kunne dele problemer og bekymringer med deres fædre som børn (57 procent) som mænd med dansk eller vestlig baggrund (56 procent).

Samtidig har også lidt flere etnisk danske og vestlige mænd oplevet at blive slået af deres forældre som børn (33 procent) end mænd med minoritetsetnisk baggrund (31 procent).

Undersøgelsen er foretaget af Als Research.

Hele undersøgelsen kan findes her.

Dokumentation

Metode bag rapporten

Undersøgelsen beror på en kombination af kvantitative og kvalitative data:

  • En kvantitativ del, som er gennemført som en spørgeskemaundersøgelse blandt 4.423 mænd og kvinder i alderen 18-64 år, hvor mandlige indvandrere og efterkommere med ikkevestlig oprindelse har været den primære respondentmålgruppe med 2.324 respondenter.
  • En kvalitativ del, som er gennemført som en interviewundersøgelse blandt 28 indvandrer- og efterkommermænd med ikkevestlig baggrund i alderen 18-67 år.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00