Her vil Løkke stramme asylreglerne

STRAMNINGER: Lars Løkke Rasmussen varsler fire nye asyl- og udlændingestramninger i forsøget på at bremse den hurtigt voksende flygtningestrøm.

Lars Løkke Rasmussen præsenterede onsdag fire punkter, hvor asyl- og udlændingepolitikken skal strammes yderligere.
Lars Løkke Rasmussen præsenterede onsdag fire punkter, hvor asyl- og udlændingepolitikken skal strammes yderligere.Foto: Bax Lindhardt/Scanpix
Cecilie Gormsen

Regeringen er klar med flere stramninger i asyl- og udlændingepolitikken. Det fortæller statsminister Lars Løkke Rasmussen (V), der de seneste uger har kunnet se et stigende antal flygtninge og migranter, som søger asyl i Danmark.

”Det er en ny situation, og i den må vi handle, for vi skal kunne følge med. Derfor vil regeringen tage yderligere skridt for at stramme og gøre vores udlændinge- og asylpolitik mere robust,” siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

”Vi vil præsentere en samlet pakke af initiativer, som alle har det sigte at tilpasse Danmarks politik til den nye virkelighed,” siger han.

Mens antallet af asylansøgere til og med september holdt sig under niveauet i 2014, vendte udviklingen i oktober, hvor der kom flere asylansøgere til Danmark. I oktober søgte omkring 3.600 mennesker asyl i Danmark, og alene i sidste uge er der registreret 1.100 ansøgere, fortæller Lars Løkke Rasmussen. Derfor er regeringen nu klar til at sætte ind på fire punkter.

Færre skal komme til landet
For det første skal adgangen til Danmark strammes yderligere, hvis det står til regeringen. Færre skal komme til Danmark, og varigheden af opholdstilladelser til flygtninge skal forkortes. Samtidig vil regeringen stramme reglerne for familiesammenføring for flygtninge med midlertidig beskyttelse yderligere, ligesom regeringen vil nedsætte ydelserne til asylansøgerne yderligere.

For det andet vil regeringen styrke indsatsen for at hjemsende afviste asylansøgere og andre udlændinge uden lovligt ophold. For det tredje vil regeringen tilpasse kapaciteten til at indkvartere de mennesker, som søger asyl, på en måde, så det kan håndteres økonomisk, praktisk og så det mindst muligt belaster kommunernes mulighed for at integrere dem, der får asyl.

Som det fjerde og sidste punkt vil regeringen sikre, at myndighederne får de redskaber, der skal til for at håndtere en situation med illegale udlændinge i landet, så man kan undgå kaotiske situationer.

”Det vil være en pakke, hvor en del af punkterne umiddelbart vil kunne gennemføres på regeringens eget initiativ. Andet vil kræve forhandlinger med Folketingets partier, fordi det forudsætter ny lovgivning,” siger Lars Løkke Rasmussen og fortsætter:

”Derfor vil jeg på fredag indbyde partilederne til møde i Statsministeriet for at orientere dem om initiativerne i regeringens samlede strategi.”

Lige til konventionsgrænsen
Lars Løkke Rasmussen fortæller, at regeringen de seneste uger har undersøgt, om der er mulighed for at stramme de danske regler yderligere, uden at det er i strid med de internationale konventioner. Og det er der rum til, lyder vurderingen fra statsministeren.

”Danmark er et retssamfund, og derfor respekterer vi de internationale konventioner. Men vi skal også passe på Danmark, og det er derfor, vi faktisk har brugt noget tid på at afsøge, hvilke muligheder vi har for at stramme vores asyl- og udlændingepolitik yderligere,” siger han og fortsætter:

”Det er min og regeringens vurdering, at der er et rum at stramme i.”

Fredag mødes Lars Løkke Rasmussen med Folketingets resterende otte partiledere, og i den forbindelse vil regeringen fremlægge et mere detaljeret udspil for asyl- og udlændingestramningerne.

DF roser sporskifte
Her vil han formentlig blive mødt med tilfredshed fra Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl. Han ser dagens udmelding som en imødekommelse.

”Nu sadler statsministeren helt tydeligt om. Han siger, at det europæiske går alt for langsomt, og at nu skal vi have nationale løsninger. Det har Dansk Folkeparti hele tiden argumenteret for, så det sporskifte er selvfølgelig meget tilfredsstillende,” siger Kristian Thulesen Dahl til TV 2 News.

Han mener dog ikke, at tiltagene er tilstrækkelige. En noget anden indstilling har hans formandskollega hos de Radikale.

”Det er både trist og nyttesløst. Den første pakke blev hastet igennem i sommmerferien, og nu har vi set det største antal asylansøgere vel nogensinde på en måned i oktober. Det er et udtryk for, at den her politik ikke virker,” siger Morten Østergaard til TV 2 News.

Nye forhandlinger
Der skal nu startes forfra på de udlændingeforhandlinger, som blev sat i bero op til sidste fase af finanslovforhandlingerne.

Det åbner for, at Socialdemokraterne alligevel kan komme med i aftalen. Udlændingeordfører Dan Jørgensen håber, det ender med en bred aftale hen over midten, selvom han sammenligner forløbet med et teaterspil.

”Nogle af de ting, som Lars Løkke foreslår nu, er nogle af dem, vi foreslog, da der var forhandlinger tidligere. Nu er det pludselig en indgangsbillet, vi skal sige ja til,” siger Dan Jørgensen til TV 2 News.

Netop finansloven må nu efter alt at dømme vente lidt endnu med at falde på plads. Kristian Thulesen Dahl afviser at lukke en aftale, inden han er blevet orienteret om Løkkes nye plan.

”Vi må have noget klarhed over, hvad det er for en pakke, regeringen kommer med, og i hvilket omfang den får indflydelse på finansloven,” siger han til TV 2 News.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00