Kronik

Historiker og Rusland-ekspert: Ja, det er faktisk synd for russerne

Det er ikke synd for Rusland, at de ikke får lov til at dominere alt det territorium, de på et tidspunkt har haft erobret. Men det er synd for russerne, at de ikke dyrker noget selverkendelse, og at de ikke får lov til at gøre op med deres historie, skriver historiker Claus Mathiesen og forfatter Vibe Termansen.

Det er en fejl kun at læse russiske historiske fremstillinger – særligt i en tid, hvor Ruslands autokratiske leder selv skriver dem, skriver Claus Mathiesen og Vibe Termansen.
Det er en fejl kun at læse russiske historiske fremstillinger – særligt i en tid, hvor Ruslands autokratiske leder selv skriver dem, skriver Claus Mathiesen og Vibe Termansen.Foto: Shamil Zhumatov/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Der er for tiden en heftig trafik mellem verdens ledere. De, der ikke har det så stramt med menneskerettigheder, er taget til Kina for at nyde vinter-OL og få en kop te med Xi Jinping. De, der har, mødes i stedet med hinanden på kryds og tværs, drikker kaffe og prøver uden den store succes at sende et signal om vestlig enighed om Ukraine-krisen.

Man skal naturligvis også lægge mærke til, hvem der ikke mødes. EU’s ledere er ikke budt med, når supermagterne USA, Kina og Rusland går i infight om Europas fremtid og grænser.

Hvis ikke man er med ved bordet, er det som regel, fordi man er på menuen. Første ret er Ukraine. Hvem ved, hvad den næste er?

21. februar kan blive den allerfarligste nat

Nogle sammenligner situationen i dag med München-aftalen i 1938, hvor det tjekkoslovakiske Sudeterland blev foræret til Nazi-Tyskland, uden at de tjekkoslovakiske ledere overhovedet var budt med til mødet. En måske lige så oplagt parallel er Jalta-aftalen i 1945, hvor Europa blev delt i en vestlig og en østlig interessesfære. En opdeling, der holdt helt indtil kommunismens sammenbrud i 1989/91.

Ingen ved endnu, om der bliver krig i Europa i 2022. Men perioden mellem 10. februar og 20. februar bliver den hidtil mest anspændte i denne krise.

Det er klart vigtigt at prøve at forstå russerne og deres selvopfattelse. Og ja, det er faktisk synd for russerne

Claus Mathiesen og Vibe Termansen

Det er nemlig den aktive fase i den russisk-belarusiske militærøvelse, der har samlet op imod 30.000 russiske og belarusiske soldater i området lige nord for grænsen mellem Belarus og Ukraine. Samtidig når en russisk landgangsstyrke frem til Sortehavet. Den kan medvirke til at etablere en landkorridor fra Østukraine til Krim og måske videre til Odesa og Transnistrien.

Måske den allerfarligste nat bliver natten til den 21. februar. Hvorfor?

Fordi der er vinter-OL i Kina slut, og Rusland vil kunne invadere sit naboland Ukraine uden at ødelægge Xi Jinpings store fest.

Det er faktisk synd for russerne

I Danmark har der lydt advarende politiske røster fra både højre og venstre. Blandt andet fra Enhedslisten med Eva Flyvholm i spidsen og Dansk Folkeparti, hvor Marie Krarup er skeptisk over for ny udenrigsstrategi, for "det er jo Nato, der er problemet", som hun har udtalt til Politiken.

Selv fra major Lars Ehrensvärd Jensen, som i Berlingske har skrevet, at "når man går i takt, bliver man dum. Og Søren Pind går i takt, så hælene smælder i betonen". 

Ro på, siger de. Vi skal se på historien. Vi skal prøve at forstå russerne. Russerne er med god grund bange. Det er faktisk synd for russerne.

Ja, selvfølgelig er det en god idé at se på historien. Ja, det er klart vigtigt at prøve at forstå russerne og deres selvopfattelse. Og ja, det er faktisk synd for russerne. Men det er ikke synd, at Rusland ikke får lov til at dominere alt det territorium og alle de nationaliteter, de på et givet tidspunkt i historien har haft erobret.

Det er derimod synd, at de ikke dyrker noget selverkendelse, at offer- og konflikt-fortællingen dygtigt holdes i live af regimet og at de ikke får lov til at gøre op med deres historie.

Den proces bliver yderligere vanskeliggjort, når det russiske styre får lukket institutioner som Memorial, og når den russiske autokratiske leder, Vladimir Putin, der er uddannet jurist og tidligere var KGB-officer, giver den som historiker med lange udredninger om, hvorfor Ukraine egentlig er russisk, og om at Anden Verdenskrig faktisk var polakkernes egen skyld.

Det er dét, der er synd for russerne.

Læs også

Hvem definerer det korrekte år 0?

Fortællingen om det evigt fra vest invaderede Rusland kan suppleres med en fortælling om det evigt mod vest ekspanderende Rusland. Begge dele er sandt. Udelukkende at fokusere på den ene fortælling er at nøjes med den halve sandhed.

Historien er et reservoir. Taget ud af sammenhæng kan man, hvis man roder længe nok, finde et historisk eksempel, der understøtter næsten en hvilken som helst pointe, man forsøger at hamre fast.

Det gælder også stater og territorier, da der har været statsdannelser i Europa i tusind år, og da de stater en stor del af tiden har ligget i stridigheder med hinanden om territorierne.

Se bare Balkankrigene i 1990'erne. Man skulle helt tilbage til Slaget ved Solsortesletten i 1389 for at finde et historisk argument for at ændre grænserne, men det generede tilsyneladende ikke den part i konflikten med det store bakspejl.

Hvordan grænserne bør være afhænger altså fuldstændig af, hvilket årstal man sætter som det korrekte år 0. Fastsættelsen af det år 0 er naturligvis politisk – og militær, når det ikke er nok.

Tilbage til erobreren Napoleon

De, der mener, vi skal forstå Ruslands nuværende krav, og at det faktisk er Nato, der er problemet, nævner især tre årstal, hvor Rusland er blevet angrebet fra vest: 1812, 1914 og 1941.

Frygt er en ubehagelig følelse. Følelsen kan være ægte nok, men den er baseret på regimets manipulerede udlægning af historien

Claus Mathiesen og Vibe Termansen

Lad os begynde med 1812. Ja, Rusland blev invaderet fra vest. Men Napoleon Bonapartes 'grandiose invasion' af Rusland kom ikke ud af det blå. Den kom efter en gigantisk russisk ekspansion mod vest i slutningen af 1700-tallet med de tre delinger af Polen-Litauen.

I 1795 ophørte Polen helt med at eksistere. Preussen og Habsburgimperiet havde også raget til sig, men Rusland havde fået klart den største bid: 463.200 kvadratkilometer. Det er ti gange Danmarks nuværende areal.

Befolkningen i dette område var blandt andet polsk, litauisk, lettisk, estisk, belarusisk, ukrainsk, moldovisk, tysk, jødisk. Der var også russere, men det var ikke dem, der blev brugt til at retfærdiggøre annekteringen.

Polakkerne var derfor venligt stemt overfor Napoleon, da han begyndte sit enorme felttog østpå – ikke mindst fordi han i 1807 havde fået oprettet hertugdømmet Warszawa i det område, Preussen havde erobret. Faktisk var de så venligt stemt, at polakker udgjorde cirka 20 procent af den samlede franske angrebsstyrke.

Og ja, Napoleon styrede durk mod Moskva og havde ikke tænkt sig at stoppe ved den grænse, Rusland havde haft før erobringen af Polen-Litauen. Napoleon var ikke nogen hyggelig fyr. Hans ærinde var at erobre. Ligesom de russiske tsarer.

Men hvordan var det nu lige, det gik med hans russiske felttog?

Legitimt mål fra imperiemæssigt synspunkt

Lad os springe til Første Verdenskrig. Rusland blev ikke "angrebet fra vest", som argumentet lyder. Det Tyske Kejserrige og Østrig-Ungarn blev i øvrigt heller ikke "angrebet fra øst". Imperierne kastede sig frivilligt, hovedkulds og torskedumt ind i en fire år lang nedslagtning af millioner af mennesker.

Rusland gik ind i krigen med en offensiv mod tyskerne og Østrig-Ungarn i håbet om at erobre særligt østrig-ungarske territorier, som Rusland længe havde haft en strategisk interesse i på grund af kampen mod Osmannerriget.

Rusland havde nemlig siden Katarina den Stores tid en drøm om at genvinde Istanbul for kristendommen (og for Rusland, naturligvis) og at erobre territorier hele vejen rundt om Sortehavet.

Ud fra et imperiemæssigt synspunkt var det et legitimt mål. Men man kan ikke kalde det et angreb fra vest.

Østfronten under Første Verdenskrig overlappede de områder, Napoleon havde udfordret i 1812, men nåede på intet tidspunkt så langt østpå, at den gik ind på områder, der også havde været russiske før delingerne af Polen i slutningen af 1700-tallet.

Anden Verdenskrig begyndte ikke i 1941

Videre til Anden Verdenskrig:

Nej, den begyndte ikke 22. juni 1941, da Nazi-Tyskland angreb Sovjetunionen, sådan som først den sovjetiske leder Josef Stalin og nu Putin påstår. Den begyndte 1. september 1939, da Tyskland invaderede Polen fra vest, og 17. september, da Sovjet invaderede fra øst.

Vi skal forstå den russiske historie og den russiske selvopfattelse. Selvfølgelig skal vi det

Claus Mathiesen og Vibe Termansen

Det gjorde de to stater, fordi sådan lød deres aftale i den hemmelige tillægsprotokol i Molotov-Ribbentrop-pagten fra 23. august 1939.

Samtidig aftalte de at dele hele Østeuropa i en tysk og en sovjetisk indflydelsessfære. Polen, de tre baltiske stater, Finland og Besarabien (Rumænien) kom under den sovjetiske. Finland blev angrebet af Sovjet 30. november. Estland, Letland og Litauen blev annekteret i august 1940. Det var i disse områder, mellem Tyskland og Rusland, den uhørt grusomme nazistisk-sovjetiske krig udfoldede sig fra juni 1941. Og det var især her, folk blev dræbt. Jøder, belarusere, ukrainere, litauere, letter, polakker, russere, tyskere.

Men allerede inden da – i perioden fra 17. september 1939 til 22. juni 1941 – var mellem én og to millioner polakker fra det enorme område, Sovjet havde invaderet, blevet deporteret østpå i kvægvogne til Gulag-systemet. Mange af dem kom aldrig tilbage. Og over 20.000 polske officerer og embedsmænd var blevet likvideret i Katyn-skovene.

Så nej, krigen begyndte ikke, da Sovjet blev invaderet fra vest i 1941. Den begyndte, da Sovjet og Tyskland efter hemmelig aftale invaderede Polen i 1939 og myrdede løs. Senere brød Hitler aftalen og invaderede Sovjet fra vest – og myrdede løs. Og atter senere blev Hitlers styrker jaget hele vejen til Berlin af den sejrende Røde Hær, der ligeledes myrdede løs.

Putins fortælling skal ikke ædes råt

Sovjetunionen var meget vigtig for sejren over Nazi-Tyskland. De menneskelige og materielle omkostninger for Sovjetunionen var enorme. Men det fritager ikke Sovjet for det, der gik forud for den nazistiske invasion af Sovjet.

Lad ikke Putin alene diktere år 0 for de russiske grænser og den russiske indflydelsessfære

Claus Mathiesen og Vibe Termansen

Ved Jalta-konferencen i februar 1945 fik den sovjetiske lillefar Stalin som en af krigens sejrherrer lov til at beholde mange af de territoriale erobringer (som de tre baltiske stater, der blev indlemmet i Sovjet) eller til politisk at kontrollere dem (som de formelt uafhængige, reelt Moskva-styrede, stater i Østblokken).

Sovjet og dets indflydelsessfære rakte nu længere ind i Europa end nogensinde før, helt ind i Tyskland med oprettelsen af det Kreml-kontrollerede DDR.

Vi skal forstå de russiske sikkerhedsbehov. Vi skal forstå den russiske historie og den russiske selvopfattelse. Selvfølgelig skal vi det. Men at forstå er ikke det samme som at æde Putins fortælling råt.

Lad ikke Putin diktere Europas grænser

Der findes givet russere, der er bange for Vesten/Nato. Frygt er en ubehagelig følelse. Følelsen kan være ægte nok, men den er baseret på regimets manipulerede udlægning af historien.

Det er en fejl kun at læse russiske historiske fremstillinger – særligt i en tid, hvor Ruslands autokratiske leder selv skriver dem.

Læs, hvad Putin og de russisk-nationale historikere skriver. Men læs også Timothy Snyders Bloodlands om de områder og de folk, der blev lemlæstede under Anden Verdenskrig. Læs Norman Davies og Adam Zamoyski om polsk historie. Læs Serhii Plokhy om ukrainsk. Læs Brian Glyn Williams 'The Crimean Tatars: From Soviet Genocide to Putin's Conquest'.

Lad ikke Putin alene diktere år 0 for de russiske grænser og den russiske indflydelsessfære. Og lad ikke Putin diktere, hvordan Europas grænser bør være.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Mathiesen

Studielektor, Forsvarets Sprogskole, Forsvarsakademiet
cand.mag. i russisk og polsk, sprogofficer

Vibe Termansen

Historiker, forfatter og journalist
cand.mag. (Københavns Uni. 2005)

0:000:00