Hjerteforening tvivler på udrednings-ret

UDREDNING: Den nye udredningsret risikerer at blive værdiløs for en række hjertepatienter, frygter Hjerteforeningen. Den nødvendige kapacitetsopbygning finder ikke sted, advarer foreningens formand. Bent Hansen (S) afviser.
Formanden for Dansk Cardiologisk Selskab forventer, at udrednings-retten først vil være fuldt indfaset halvandet år senere end regeringens intention.
Formanden for Dansk Cardiologisk Selskab forventer, at udrednings-retten først vil være fuldt indfaset halvandet år senere end regeringens intention.
Ole Nikolaj Møbjerg Toft
En papirtiger i stedet for ny garanti. Det kan den nye udredningsret vise sig at være, efter den træder i kraft 1. september i år. 

Den frygt har man hos Hjerteforeningen for de mange patienter, som bliver henvist til udredning på et sygehus, hvor man ikke umiddelbart har fornemmelse af, hvilken hjertesygdom de kan lide af.

"Udredningensretten skulle jo hjælpe de patienter, som i dag ikke umiddelbart passer ind i pakkeforløbene. Men bortset fra i Region Nordjylland ser vi ingen tegn på, at regionerne tager seriøse skridt til at fjerne den udredningspukkel, der er på hjerteområdet. Dermed vil mange patienter ikke kunne blive udredt inden 30 dage," siger formanden for Hjerteforeningen, Henrik Steen Hansen.

I modsætning til behandlingsgarantien kan patienterne ikke selv tage initiativ til at benytte sig af et privathospital på det offentliges regning, hvis det offentlige ikke kan levere inden for garantien.

Sundhedsminister Astrid Krag (SF) har igen og igen slået fast, at det er regionernes ansvar at sikre tilstrækkelig kapacitet til, at patienterne kan blive udredt inden for en måned. Det kan ske både ved at øge den offentlige kapacitet eller lave aftaler med privathospitaler eller privatpraktiserende speciallæger.

Men bortset fra i Region Nordjylland ser vi ingen tegn på, at regionerne tager seriøse skridt til at fjerne den udredningspukkel, der er på hjerteområdet.

Henrik Steen Hansen
Formand, Hjerteforeningen

Hjertelæger: Det tager halvandet år ekstra
I et interview i Altinget.dk (se linkboks) vurderer formanden for Dansk Cardiologisk Selskab, Mogens Lytken, samtidig, at udredningsgarantien først vil være fuldt dækkende efter omkring halvandet år.

Han bygger vurderingen på erfaringerne med indfasningen af hjertepakkerne. I interviewet peger han samtidig på, at det tager lang tid at øge udredningskapaciteten, samtidig med at mange afdelinger allerede nu har lang ventetid på udredning.

"Som sagt så har vi nu brugt halvandet år på at tilpasse kapaciteten efter, at vi fik hjertepakkerne. Hvis der så kommer patienter strømmende fra andre regioner, så vil man hurtigt overskride kapacitetsgrænsen, og ventelisterne vil vokse," siger Mogens Lytken, der ligesom Henrik Steen Hansen er overlæge på OUH.

Slår man op på venteinfo.dk, ser man, at ud af de omkring 40 steder i landet, hvor der er hjerteafdelinger, der udfører ekko-kardiografier, har hele 31 afdelinger 4 ugers ventetid eller længere.

Hjerte-formand: Det er jo ikke et nyt problem
Ekko-kardiografi, der en ultralydsskanning af hjertet, kan ikke i sig selv udrede en hjertepatient, men den er en nødvendig del af udredningen for mange hjertepatienter.

Udredningsrettens ikrafttræden 1. september 2013 blev formelt lagt fast sommeren 2012 i økonomiaftalen mellem Danske Regioner og regeringen.

Hos Hjerteforeningen peger man på, at regionerne har haft lang tid til at få styr på udredningskapaciteten.

"Til møder med Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), har vi igennem snart to år gjort opmærksom på, at der er en kæmpe pukkel på blandt andet ekko-kardiografi. Men vi kan jo se på venteinfo.dk, at ventetiderne samlet set ikke bliver mindre. Har man ikke langt flere steder fået mindsket ventetiderne inden 1. september, så tror jeg ikke engang, at udredningsretten generelt bliver overholdt om halvandet år," siger Henrik Steen Hansen.

Bent Hansen: Vi når det
Bent Hansen mener, at Hjerteforeningen og Dansk Cardiologisk Selskab tegner et alt for dystert billede af udsigterne til, at udredningsretten generelt dækker hjertepatienterne, fra den træder i kraft 1. september.

Han tør næsten lægge hovedet på blokken.

"Vi har en klar målsætning om, at vi på langt, langt, langt de fleste områder - herunder hjerteområdet - kan leve op til udredningsgarantien. At der kan være nogle flaskehalse i en periode, det kan jeg ikke afvise," siger Bent Hansen, der understreger, at det vil være få tilfælde, der er tale om.

I modsætning til Mogens Lytken synes han, at syv måneder er lang tid i forhold til at sikre mere kapacitet på udredningsområdet.

"Lige nu er man i regionerne ved at undersøge, hvordan man på hjerteområdet kan bruge kapaciteten anderledes end i dag. Eksempelvis kan man overveje, om man kan skære lidt i nogle af efterkontrollerne hos hjertepatienter, så der frigøres ekstra ekko-kardiografi-kapacitet," siger Bent Hansen, der ligesom Hjerteforeningen ser et potentiale i at lade specialuddannede sygeplejersker udføre selve ekko-kardiografien.

Bent Hansen: Det er en ond tid
Han afviser dog, at regionerne har ekstra midler til at lade lægerne udføre mere overarbejde eller betale privathospitalerne for at afhjælpe udredningspuklen i stort omfang.

"Den økonomiske ramme ligger fast. Derfor er øvelsen at flytte rundt på ressourcerne. Og i det omfang der bruges flere penge på hjerteområdet end planlagt, så skal regionerne spare på andre områder. Budgetloven er jo på den måde en skruestik," siger Bent Hansen, der selv betegner de økonomiske realiteter som en "ond tid" på sundhedsområdet.

Han peger på, at man også på gigtområdet flere steder kæmper med lange ventetider på udredningsområdet.

"Jeg forstår godt, at hjertelægerne kæmper for deres område. Jeg håber bare, at de også vil være lydhøre i forhold til at finde løsninger ud fra de økonomiske realiteter, der er," siger Bent Hansen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00