Hjort kræver milliard-effektiviseringer i sundhedsvæsenet

ØKONOMI: I årets økonomiforhandlinger strides regionerne og regeringen om, hvor mange milliarder regionerne skal skaffe ved effektiviseringer. Finansministeren forventer ”benhårde” forhandlinger, men mener, regionerne overdriver regeringens krav.

Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), afviser, at regionerne skulle overdrive de krav, regeringen har stillet om effektiviseringer.
Danske Regioners formand, Bent Hansen (S), afviser, at regionerne skulle overdrive de krav, regeringen har stillet om effektiviseringer.Foto: Erik Refner/Scanpix
Ole Nikolaj Møbjerg Toft

Danske Regioner og regeringen står stadig usædvanligt langt fra hinanden i forhandlingerne om sundhedsvæsenets økonomi i 2017.

Det står klart, efter at parterne mødte pressen efter mandagens forhandlingsmøde i Finansministeriet.

”Jeg kan sige med oprigtighed, der er stadig uoverensstemmelser. Vi gennemgår nu punkt for punkt, hvad vi er uenige om. Det bliver benhårde forhandlinger,” sagde finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) blandt andet, efter han kom ud fra mødet med sin modpart fra Danske Regioner, formand Bent Hansen (S).   

Den dårlige stemning er blusset op, efter Danske Regioner før mødet offentliggjorde dele af regeringens krav i forhandlingerne.

Hjort: Tæt på manipulation
Ifølge regionerne skal regionerne effektivisere for 8,4 milliarder fra 2017 til 2020. Det er ifølge regionerne langt mere end de forgående års effektiviseringskrav.

Finansministeren afviste dog regionernes udlægning inden dagens forhandlingsmøde.

”Der er så meget jonglørkunst i øjeblikket i forbindelse med de her forhandlinger. Jeg kan næsten ikke kende virkeligheden,” sagde Claus Hjort Frederiksen til TV 2. Her beskrev han regionernes udlægning som tæt på manipulation.

Efter mødet var Bent Hansen heller ikke mildere stemt. Han fastholder regionernes udlægning. Ifølge ham nåede partnerne ikke at komme tættere på hinanden.

”Det har vi slet ikke prøvet på endnu. Vi har brugt tiden på at markere, hvor vi er uenige,” sagde Bent Hansen. Og han holdt fast i regionernes udlægning af kravene fra regeringen.

”Regionerne har styr på tallene,” lød det fra Bent Hansen.  

Ifølge ham er regeringens krav urealistiske, fordi effektiviseringerne kommer i kølvandet på tidligere års effektiviseringskrav. Og det sker, samtidig med at antallet af behandlede patienter er steget kraftigt, og regeringen har ønsker til nye tiltag, som regionerne skal sætte i søen i 2017.

Mundhuggeri 
Mødet med pressen endte i et mundhuggeri mellem Bent Hansen og sundhedsminister Sophie Løhde. Hun slog fast, at sundhedsvæsenet i 2017 vil få flere penge tilført, end det gjorde i 2016.

”Der kommet flere ansatte år for år. Og lur mig, om der ikke komme flere ansatte til næste år også,” sagde Sophie Løhde i forhold til, om regeringen prioriterer sundhedsvæsenet eller ej.

Den udlægning afviste Bent Hansen. Ifølge ham er stigningen i antallet af medarbejdere i sundhedsvæsenet stoppet, og i stedet er der ifølge ham sket et lille fald i antallet af ansatte i 2015.

”Det er på grund af aftaler, I har lavet med den tidligere regering,” afbrød Sophie Løhde Bent Hansen, der dog igen tog ordet. Han gentog sin kritik af, at regionerne ikke kan håndtere de mange flere patienter samtidig med regionernes krav om effektiviseringer.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bent Hansen

Bestyrelsesformand, Grenaa Havn., fhv. regionsrådsformand (S), Midtjylland og formand for Danske Regioner
cand.mag. i historie og samfundsfag (Aarhus Uni. 1976)

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00