Hjort om EU-karakterbog: Fornuftige anbefalinger

ØKONOMI: Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) hilser EU's anbefalinger til den danske økonomiske politik velkommen. Se anbefalingerne her.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpixm
Cecilie Gormsen

Onsdag eftermiddag landede EU-Kommissionens karakterbøger over økonomien i medlemslandene, og i den danske landeanbefaling er der flere opfordringer til den danske regerings økonomiske politik.

EU-Kommissionen anbefaler blandt andet, at Danmark styrker produktiviteten og de private investeringer ved at øge konkurrencen i den indenlandsk orienterede servicesektor.

Samtidig opfordrer EU-Kommissionen til, at Danmark tilskynder til øget samarbejde mellem erhvervsliv og universiteter. En anden konklusion i landeanbefalingen går på, at Danmark skal respektere det mellemfristede mål for den strukturelle saldo i 2016 og forbedre det i 2017.

Hjort: Fornuftige anbefalinger
Finansminister Claus Hjort Frederiksen kalder de nye anbefalinger for fornuftige. Han peger på, at Danmark skal føre en ansvarlig økonomisk politik med fokus på sunde og holdbare offentlige finanser.

”Vi skal også arbejde videre med at styrke produktiviteten. Det er centralt for vækst, velfærd og nye arbejdspladser og helt i tråd med regeringens dagsorden,” siger Claus Hjort Frederiksen i en pressemeddelelse.

Han erkender, at der kan gøres mere i Danmark for at styrke produktiviteten, som Kommissionen foreslår.

”Det er noget, vi prioriterer højt og er i fuld gang med at tage hånd om, senest med regeringens vækstudspil. Det samme gælder anbefalingen om at styrke samarbejdet mellem universiteter og erhvervsliv,” siger han og tilføjer:

”Jeg er i øvrigt godt tilfreds med, at Kommissionen bakker op om regeringens forslag til liberalisering af planloven.”

I tråd med dansk politik
Ifølge Claus Hjort Frederiksen er anbefalingerne i tråd med regeringens politik og målsætninger.

”Med finansloven for 2016 konsoliderede vi de offentlige finanser med fem milliarder kroner og lagde afstand til budgetlovens grænse. Den afstand lægger vi op til at fastholde i 2017,” siger han og fortsætter:

”Når Kommissionen kommer med en anbefaling om en konkret budgetforbedring i 2017, skyldes det nogle velkendte forskelle mellem EU’s og vores regnemetoder for struktursaldoen, som lige nu gør, at EU skønner nogle højere strukturelle underskud,” siger han.

Ifølge finansministeren er Kommissionen dog godt klar over forskellene og tager løbende højde for dem.

Kommissionens anbefalinger er et udkast til EU-landenes økonomiske politik og er en del af det økonomiske samarbejde i EU. Kommissionens udkast til årets anbefalinger skal drøftes af EU's økonomi- og finansministre (ECOFIN) og af social- og beskæftigelsesministre fra 16. til 17. juni.

Herefter ventes Det Europæiske Råd at tilslutte sig landeanbefalingerne sidst i juni, hvorefter de formelt ventes vedtaget på et ECOFIN-møde 12. juli.

Dokumentation

EU-Kommissionens anbefaler:

1) at Danmark respekterer det mellemfristede mål for den strukturelle saldo (MTO) i 2016 og sikrer en strukturel tilpasning på 0,25 procent af BNP mod MTO i 2017

2) at Danmark styrker sin produktivitet og private investeringer gennem øget konkurrence i den indenlandsk orienterede servicesektor, navnlig ved at lette markedsadgang i detailsektoren og byggebranchen, samt tilskynde til øget samarbejde mellem erhvervsliv og universiteter.

Se hele EU's landeanbefaling her.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Claus Hjort Frederiksen

Fhv. MF (V), fhv. minister og partisekretær
cand.jur. (Københavns Uni. 1972)

0:000:00