HK-formand vil stå i spidsen for LO

FORMANDSPOST: Formanden for Danmarks næststørste fagforbund, Kim Simonsen, er officielt kandidat til posten som formand for den faglige hovedorganisation LO.

HK-formand Kim Simonsen stiller op til formandsposten i LO. 
HK-formand Kim Simonsen stiller op til formandsposten i LO. Foto: HK
Anne JustesenMichael Hjøllund

Fagforbundet HK's førstemand, Kim Simonsen, melder sig i kampen om formandsposten for hovedorganisationen LO, der tæller over en million fagforeningsmedlemmer.

Rygterne har løbet længe, men først torsdag, efter at have orienteret HK's hovedbestyrelse, blev det officielt.

”Min vision er et kampberedt LO, der er i stand til at fyre fagpolitiske og politiske ideer af på baggrund af de udfordringer, som samfundet står over for. Når renten falder, olieprisen halveres, og Rusland er i krise, er vi klar med svar, der giver tryghed, men også peger fremad for lønmodtagerne,” siger Kim Simonsen til Ugebrevet A4.

Meldingen fra HK-formanden bringer antallet af kandidater til LO-topposten op på tre.

Både LO's næstformand Lizette Risgaard og formanden for Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther, har allerede annonceret deres kandidatur.

Fusion kan blive øm tå
Ifølge en analyse fra Susanne Hegelund og Peter Mose, forfattere og partnere i HEGELUND OG MOSE, er Kim Simonsen ”af den gamle fagforeningsskole, hvor det største job er det som LO-formand”.

De to rådgivere peger dog på, at spørgsmålet om en fremtidig fusion mellem de to hovedorganisationer LO og FTF kan blive en øm tå for HK-kandidaten.

”Mange HK’ere ser frem til en fusion med FTF, ja, det var såmænd de kommunalt ansatte – Kim Simonsens gamle HK-sektor – der oprindelig meldte ideen ud. Imidlertid er hans dilemma, at det kræver opbakning fra de tunge drenge i 3F og Dansk Metal, hvis han skal gøre sig håb om at afløse Harald Børsting. Og de ser ikke en fusion som det, der kan redde fagbevægelsen,” lød det i en analyse fra efteråret.

Selv er Kim Simonsen ikke ultimativ i sin tilgang til en fusion mellem de to hovedorganisationer.

”Jeg mener, at det vil klæde LO-kongressen til efteråret at arbejde videre med temaet. For det kan ikke klares over fire dage på en kongres. HK ser ud til at være lidt længere fremme i den debat, og i andre forbund kan jeg lytte mig til, at nogle siger nej. LO og FTF har aldrig været så tæt i det praktiske samarbejde, og derfor synes jeg, at det vil være en god ting, hvis man måske i den førstkommende LO-kongresperiode fik afprøvet, om vi skal gå videre ad vejen og snakke om en ny hovedorganisation, eller vi skal gå ad den vej, der hedder forstærket samarbejde, og som blandt andet forbundsformand i 3F Per Christensen snakker om,” siger den nye kandidat til Ugebrevet A4.

Kim Simonsen har været formand for HK siden 2008. Hans engagement i fagforeningsarbejdet går tilbage til hans tid i HK's ungdomsorganisation, hvor han blev aktiv i slutningen af 70'erne.

Hovedorganisationen LO holder kongres til oktober, hvor man skal finde en afløser for organisationens nuværende formand Harald Børsting, som ikke genopstiller. 

Dokumentation

Blå bog: Kim Simonsen
Født i 1962

2008: Forbundsformand for HK, indtrådt i LO's daglige ledelse
2008: Forbundsformand, HK/Danmark
1990: Sektorformand, HK/Kommunal
1988: Næstformand, HK/Kommunal
1985: Byrådsmedlem i Grenå for Socialdemokratiet
1983-1988: Tillidsrepræsentant, Grenå Kommune

1979: Aktiv, HK/Ungdom


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Simonsen

Formand, AKF-Holding , Refshaleøen Ejendomsselskab, næstformand, Sampension a/s, DRC-Dansk Flygtningehjælp
(Grenaa Handelsskole 1979)

0:000:00