Høegh afviser fejl i Burger King-sag

SAMRÅD: Fødevareminister Henrik Høegh (V) var onsdag indkaldt til samråd om Burger Kings salg af kræftfremkaldende bøffer. Her afviste Høegh, at fundet af PAH i Burger King-bøffer blev skjult for offentligheden.
Enhedslistens fødevareordfører Per Clausen havde på et samråd onsdag bedt fødevareministeren redegøre for, hvem i Fødevareministeriet der traf afgørelse om, at offentligheden ikke skulle kende til, at Burger King solgte kræftfremkaldende bøffer, og hvorfor denne afgørelse blev truffet.

Hertil svarede ministeren, at der i foråret 2009, da Fødevarestyrelsen lavede kontrolbesøg hos Burger King, ikke fandtes faste grænseværdier for mængden af det kræftfremkaldende stof Polycykliske Aromatiske Hydrocarboner, PAH, i grillet kød.

Henrik Høegh påpegede, at det derfor var nødvendigt at foretage en konkret vurdering af sagen, før Fødevarestyrelsen kunne gribe ind. Indholdet af PAH i Burger Kings bøffer blev vurderet for højt, og da kæden ikke kunne vise, at der var gjort tiltag for at bringe forholdene i orden, blev der givet en bøde og en sur smiley.

Fund af PAH blev ikke skjult
Fødevareministeren understregede, at fundet af kræftfremkaldende stoffer i bøffer fra Burger King ikke har været skjult for offentligheden:

"Den sure smiley og begrundelsen derfor har været offentligt tilgængelig på deres kontrolrapport fra november 2009 til oktober 2010 - altså i knap et år - og ligger fortsat på Fødevarestyrelsens smiley-hjemmeside."

Hertil bemærkede Enhedslistens Per Clausen, at der på kontrolrapporten var anført, at der var fundet PAH, og han ville gerne vide om ministeren mente, at forbrugerne vidste hvad PAH dækkede over.

Henrik Høegh svarede, at man altid kunne overveje, hvad der blev skrevet i kontrolrapporterne, og hvordan det blev formuleret. Ministeren var enig i, at det skulle være klart for forbrugeren, og at man kunne diskutere, om det var tilfældet med den pågældende rapport.

Manglende lovgivning gav langsom proces
Per Clausen spurgte videre om, hvorfor Fødevarestyrelsen først valgte at gribe ind i efteråret 2009, når der blev konstateret PAH i bøfferne fra Burger King allerede i foråret samme år.

Hertil svarede fødevareministeren, at det var den manglende lovgivning på området, der medførte det lange forløb, idet det var nødvendigt at have det juridiske grundlag på plads i form af en ekspertvurdering, før Fødevarestyrelsen kunne skride ind.

Henrik Høegh understregede videre, at det havde været op til Fødevarestyrelsen at vurdere situationen, og at denne ikke havde vurderet, at burgerne var akut sundhedsskadelige. Derudover påpegede ministeren, at det var alment kendt, at man kunne fremkalde kræftfremkaldende stoffer ved at grille ting, både i hjemmet og på restauranter.

Fødevarestyrelsens rolle i klagesag
Per Clausen var efterfølgende tilfreds med de to indrømmelser, han fik omkring uklarheden i smileyrapporten, samt at hele forløbet havde været for langvarigt.

Derimod var Per Clausen ikke tilfreds med ministerens svar på korrespondancen mellem Burger King og Fødevarestyrelsen. Per Clausen har derfor bedt om en opfølgende redegørelse for, hvad den langvarige korrespondance gik ud på, for at vurdere, om der er grund til at kritisere Fødevarestyrelsens rolle i sagen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Per Clausen

Spidskandidat til Europa-Parlamentet (EL), byrådsmedlem i Aalborg, medlem af KLs bestyrelse, bestyrelsesmedlem i AkademikerPension
cand.phil. i samfundsfag (Aalborg Uni. 1988)

0:000:00