Høegh afviser GMO-forbud

GMO: Trods massiv folkelig støtte til GMO-forbud står fødevareministeren fast: Danmark skal ikke forbyde at dyrke GM-afgrøder, selvom det er muligt for EU.
Foto: Mette Wraae Hansen/Altinget.dk
Ida Skytte

Fødevareminister Henrik Høegh (V) forstår godt modstanden i befolkningen mod genmodificerede afgrøder. Men det får ham ikke til at ændre kurs, når det gælder dyrkning af afgrøderne i Danmark.

"Der står ikke noget lige nu og her og banker på, som er livsnødvendigt for forbrugeren eller for producenten, og derfor har jeg forståelse for, at tallene er faldet ud, som de er," siger ministeren med henvisning til en meningsmåling, som A&B Analyse har foretaget for Altinget.

Her siger 64 procent, at Danmark bør forbyde dyrkning, hvis et forslag fra EU-Kommissionen om at lade medlemslandene selv bestemme bliver vedtaget. 21 procent siger, at Danmark skal tillade dyrkning, mens 15 procent er uafklaret.

"Jeg er tilhænger af, at vi vurderer det her fra sag til sag. Det er en dårlig idé at sende det signal, at vi vil holde Danmark fri for GMO for evigt, for jeg tror stadig på, at der kan komme tilbud og muligheder, hvor vi vil sige, at det af miljømæssige eller ernæringsmæssige årsager vil være ok," siger Henrik Høegh, der nævner forskellige eksempler på planter med den type nytteværdi, som Danmark måske vil godkende.

Jeg bemærker, at SF faktisk er ved at være åbne og nu siger, at de heller ikke vil være med til at sige totalt nej. Det er ikke langt fra min holdning.

Henrik Høegh (V)
Fødevareminister

Det kan være planter, der kan reducere kvælstofudvaskning, eller som ikke kræver brug af pestcider, eller som har en bedre næringsmæssig sammensætning.

Knap så stor politisk uenighed
Hvor GMO-debatten tidligere har trukket fronterne godt op på Christiansborg, er de forskellige partier i øjeblikket mere i trit. Efteråret skal blandt andet bruges på en eksperthøring og på at revidere sameksistensloven, og før da vil selv normalt GMO-kritiske partier som Dansk Folkeparti og SF ikke argumentere for, at Danmark skal bruge EU til at forbyde dyrkning helt.

Tidligere på ugen sagde SF's fødevareordfører, Kristen Touborg, til Altinget | Fødevarer, at han godt kunne forestille sig afgrænsede produktionsområder i Danmark (læs artikel her). Til det siger Henrik Høegh:

"Jeg bemærker, at SF faktisk er ved at være åbne og nu siger, at de heller ikke vil være med til at sige totalt nej. Det er ikke langt fra min holdning."

Frygt for hjerneflugt
En anden grund til ikke at sige helt fra over for GMO er ifølge ministeren frygten for hjerneflugt fra Danmark.

"Hvis vi siger, at vi aldrig vil drage nytte af GMO i Danmark, så vil det også være et signal til nogle af vores største virksomheder herhjemme, som arbejder meget med bioteknologi og genteknologi, som så vil sige, at Danmark ikke længere er et sted for dem," siger Henrik Høegh.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

Kristen Touborg Jensen

Spidskandidat til byråd (SF), Lemvig, fhv. MF (SF), fhv. byrådsmedlem, Lemvig Kommune
landbruger (Lægård Landbrugsskole 1965)

0:000:00