Høegh fortryder MadX-proces

MADX: Efter at placeringen af MadX onsdag blev offentliggjort efter stor forsinkelse, indrømmer fødevareminister Henrik Høegh (V) nu for første gang, at beslutningsprocessen er blevet påvirket af "patriotisme".
Foto: www.colourbox.com
Ida Skytte
Fødevareminister Henrik Høegh erkender nu åbent, at der har været andre interesser end blot de rent faglige involveret i beslutningen om, hvor MadX skal placeres.

Dermed anerkender han den kritik, som oppositionen og Dansk Folkeparti gentagne gange har fremført hen over efteråret her på Altinget | Fødevarer (se linkboks til højre).

"Det kan ikke undgås, når man snakker om sådan noget her, at der hurtigt kommer noget patriotisme ind i det," siger ministeren, efter at det onsdag efter en flere måneder forsinket beslutningsproces blev offentliggjort, at fødevarecentret skal ligge i primært Roskilde samt delvist i Hirtshals og Odense.

Regeringstoppen ind i sagen
Kilder har undervejs oplyst, at forsinkelsen bundede i, at flere topministre var gået ind i sagen som led i debatten om Udkantsdanmark. Henrik Høegh medgiver, at flere ministre har været involveret.

"Enhver beslutning, som inddrager kroner og øre, skal i regeringens økonomiudvalg, og der har jeg været med det her."

I bagklogskabens klare lys burde vi i stedet for selv at pege på, hvem vi troede kunne være aktuelle at snakke med, have kastet det op i luften fra start med klare kriterier, så folk kunne have meldt ind.

Henrik Høegh (V)
Fødevareminister

Fødevareministeren afviser imidlertid, at MadX bliver fordelt på flere byer, fordi man på den måde tilfredsstiller flere ministerier.

"For mig har det været de faglige kriterier, der har stået øverst," understreger han.

Fortryder proces
Beslutningen om placeringen skulle egentlig have ligget klar i starten af september. Men processen blev forhalet af en ny ansøgningsrunde, der blev igangsat efter kritik af, at ikke alle kommuner havde haft mulighed for at melde sig på banen. Det forløb fortryder ministeren:

"I bagklogskabens klare lys burde vi i stedet for selv at pege på, hvem vi troede kunne være aktuelle at snakke med, have kastet det op i luften fra start med klare kriterier, så folk kunne have meldt ind," siger Henrik Høegh.

"Vi blev usikre på et tidspunkt, hvor vi havde en række projekter at arbejde med i starten. Vi troede, at vi havde været nogenlunde godt rundt, men så begyndte der at dumpe andre ind, og der blev sat spørgsmålstegn ved, om vi havde haft en ordentlig udbudsrunde. Og det blev jeg lidt ked af, og det jeg syntes ikke, at projektet kunne holde til, så derfor brugte vi den nødvendige tid på at kaste det op i luften, så alle kommuner i hele landet fik mulighed for at byde ind. Så nu har jeg ro i sindet over, at alle fik buddet," forklarer fødevareministeren.

Ifølge Henrik Høegh starter MadX op i første kvartal af 2011, og inden da skal der findes en bestyrelse. MadX får en grundbevilling gennem Grøn Vækst på 15 millioner kroner årligt, og det skal suppleres med ekstern finansiering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Henrik Høegh

Formand, Biogas Danmark
landbruger (Næsgård Agerbrugsskole 1974)

0:000:00