Højesteret: Boris Johnsons suspendering af Parlamentet er ulovlig

AFGØRELSE: Der var enstemmighed blandt alle 11 dommere i den britiske højesteret: Premierministerens beslutning om at suspendere Parlamentet kort før Brexit var i strid med loven. Nu opfordrer oppositionslederen Boris Johnson til at gå af.

Foto: Reuters Tv/Reuters/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det var ulovligt, da den britiske premierminister Boris Johnson bad den britiske dronning om at suspendere det britiske parlament fra 10. september frem til 14. oktober.

Sådan lyder dommen fra Storbritanniens højesteret tirsdag.

"Det er umuligt for os at konkludere på baggrund af de beviser, der er blevet forelagt os, at der har været nogen årsag til at rådgive Hendes Majestæt til at suspendere Parlamentet i fem uger," lyder det i domsafgivelsen.

"I fravær af yderligere beviser kan vi ikke spekulere i, hvilke årsager der kan have været. Tilbage står, at beslutningen var ulovlig."

Tirsdagens dom betyder, at suspenderingen af det britiske parlament nu er ophævet, og allerede onsdag vil Parlamentet samles igen, bekræfter det britiske underhus' talsmand, John Bercow, ifølge Euronews.

I strid med intention med reglerne
Det vakte en del kritik, da Boris Johnson i august valgte at bede dronningen om en suspendering. Premierministeren gjorde det med henvisning til, at regeringen havde brug for arbejdsro inden Queen’s Speech, der er den britiske pendant til statsministerens åbningstale i Folketinget. Talen bruges til at opridse regeringens politiske prioriteringer, og det kræver ifølge Johnson ro fra Parlamentet.

Men kritikere bed mærke i timingen. Den ville nemlig forhindre parlamentarikerne i at debattere og vedtage lovgivning om Brexit helt frem til 14. oktober, hvor der blot vil være 17 dage tilbage til briternes udtrædelse af EU-samarbejdet.

Derfor mente blandt andet parlamentarikerne, at Boris Johnson bad om suspenderingen for at forhindre, at hans egne Brexit-planer blev forhindret af et flertal i Parlamentet.

Netop timingen er også en af de ting, som Højesteret bemærker i sin domsafgivelse. For selve proceduren med at bede om en suspendering forud for Queen’s Speech er ellers normalt tilladt.

"Det var ikke en normal suspendering op til en Queen’s Speech. Det forhindrede Parlamentet i at udføre sin konstitutionelle rolle i fem af otte mulige uger mellem sommerferien og udtrædelsesdagen 31. oktober," står der i dommen.

Boris Johnson opfordres til at trække sig
Det lykkedes dog for et flertal i Parlamentet lige inden suspenderingen at få vedtaget en lov, der pålægger den siddende premierminister at bede EU om en udskydelse af Brexit-datoen, hvis der ikke er en aftale på plads i slutningen af oktober.

Spørgsmålet er blot, hvem den premierminister er.

I kølvandet på dommen opfordrer lederen af det store oppositionsparti Jeremy Corbyn nu Boris Johnson til at trække sig som premierminister.

Boris Johnson befinder sig i øjeblikket i New York, hvor han deltager i FN's generalforsamling. Der er derfor endnu ikke kommet en reaktion fra den britiske regering.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Boris Johnson

Fhv. premierminister, Storbritannien, Conservative Party

0:000:00