Hørt og set på Folkemødet: "Anders, hvis I gør det her i en valgkamp, så går det helt galt!"

FOLKEMØDE: Første dag af Folkemødet er forbi, og vi har samlet det vigtigste, sjoveste og mest spændende fra dagens debatter. 

9.41: Hele Allinge er blevet plastret til med scener og telte, og det virker til, at de fleste er klar til, at Folkemødet officielt går i gang klokken 11.30.

Måske lige med undtagelse af Dansk Energi. Her bygges der stadig på højtryk for at nå at få deres debatscenen færdig til dagens første arrangement.

Mon de når at blive færdige?

10.07: ”Bornholm, Bornholm, Bornholm, Du, min dejlige ferieø!”

Således nynner vi på vores vej til Allinge fra vores nattely lidt uden for byen. Langs stien ved stranden møder vi nemlig en mand, der hilser Folkemødets første dag velkommen med en solo trompetkoncert, hvor han meget passende spiller de meget velkendte toner.

 

11.30: Nu skal vi til det igen. Endnu et folkemøde er officielt begyndt, men hvor mange gange har politiske Danmark egentlig været samlet her på Bornholm?

”Det er det ottende Folkemøde i rækken. Vi startede i 2011, allerede nu er der nogle, der vil gå galt med matematikken – 2011 til 2018 giver det otte? Ja, regn efter på fingrene, det gør det,” siger Reimer Bo, der er konferencier og styrer slagets gang.

11.32: Dansk Energi nåede at blive klar i tide!

11.36: Inden Reimer Bo giver ordet videre til Winni Grosbøll, der er den første taler, benytter han lige sin taletid til at gøre grin med den kritik, han har fået for at lave betalte tv-interviews for Socialdemokratiet.

”Jeg skal faktisk overhovedet ikke interviewe nogen socialdemokrater i år,” siger han.

Han understreger, at han stadig er en ganske almindelig og kritisk journalist. Men den udlægning er det ikke alle i den store tilskuermængde, der køber.

11.40: Vi står som sild i tønde foran hovedscenen, og der bliver skubbet lidt, så der kan være plads til alle. Måske står vi også lidt tættere, end vi plejer?

Næste levende billede på scenen, Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S), siger i hvert fald, at vi er flere, end vi normalt er.

”Interessen for at være med til festen har aldrig været så stor som før. Rent faktisk har der aldrig før været så mange mennesker, der har taget turen til Bornholm på en gang. Vi bliver flere, end vi nogensinde har været før.”

11.57: Gode nyheder! Folkemødet gør os til bedre mennesker. I hvert fald, hvis man spørger Lars Løkke Rasmussen. 

"Jeg er grundlæggende optimist. Af natur. Af hjertet. Med hovedet. Jeg tror, at mange af os de kommende dage vil finde ud af, at verden er bedre, end vi troede. Det kan føles lidt, som om Folkemødet gør os til bedre mennesker," siger han i sin tale under åbningsceremonien. 

12.33: Den første partileder til at holde sin tale på hovedscenen er Alternativets Uffe Elbæk, og han tager os med en tur tilbage til 1968, hvor ungdomsoprøret brød ud.

"Den radikalitet i nysgerrighed, som '68 for mig står for, er noget af det, som vi har brug for i dag. Evnen til at forestille sig, at verden kan være en anden og noget bedre," siger han.

12.53: Uffe Elbæk har smidt skoene, efter han sendte det til afstemning blandt folkemødedeltagerne foran Hovedscenen. Men vi ved nu ikke helt, om vi synes, at det er varmt nok til det endnu?

13.07: Hvordan sikrer vi, at Danmark får de bedste digitalt uddannede? Det debatterer en række kloge mennesker på Grønbechs Hotel.

"Vi er i gang med et kæmpe socialt eksperiment, hvor vores grunduddannelser stempler en generation af digitalt udsatte ud på grund af den manglende viden omkring det digitale,” siger Ole Sejer Iversen, professor MSO i informationsvidenskab ved Aarhus Universitet, på Grønbechs Hotel. Læs mere fra debatten her.

13.29: Så har man hørt det med. Der kan faktisk komme for få mellemledere. Hvem skulle have troet det? Det er i hvert fald budskabet fra Ledelseskommissionen, der debatterer sine anbefalinger.

"Vi er gået for langt i at reducere i de ressourcer, vi bruger på ledelse. Derfor bliver vi nødt til at føre nogle ressourcer tilbage. Vi har ikke råd til at lade være," lød det blandt andet fra Viborgs kommunaldirektør, Lasse Jacobsen, i debatten

13.30: "Jeg så en video med Anders Samuelsen, der nærmest dansede ned ad gaden og sang 'hold kæft hvor går det godt', og der tænkte jeg godt nok: "Anders, hvis I gør det her i en valgkamp, så går det helt galt!"

Politisk kommentator Michael Christiansen i debat med Christina Egelund (LA) på LA-skibet i Allinge Havn.

13.45: Og også Christina Egelund har guldkorn:
"Når vi går så grueligt meget grumt igennem, så er det faktisk, fordi vi er drevet af politiske ambitioner."

14.15: "Jeg er helt paf." En tydeligt rørt Selina Juul fra Stop Spild af Mad vinder den helt nye pris Stræberen, som uddeles af De Samvirkende Købmænd.

14.30: “Jeg har faktisk løst hovedparten af regeringens problemer på den her halve time.”
Mads Lundby Hansen, Cepos, til en debat med fire cheføkonomer, der slyngede milliarder rundt på statsbudgettet i kampen om folkets gunst. Se, hvem der vandt den debat, i Altingets anmeldelse.

15.10: Taler man som britisk ambassadør meget om Brexit? Svaret er: ja.
”80-90 procent af de samtaler, jeg har med folk i Danmark, handler om Brexit. Jeg skal ikke komme nærmere ind på rigtigt og forkert, men det er klart, at det kan mærkes,” fortæller Dominic Schroeder under en debat om britisk soft power. 

15:42: Britt Bager (V) og Mogens Jensen (S) spottet diskuterende på gaden i Allinge. Mon det er medieforliget, der bliver vendt?

15.58: Klokken er ikke engang fire, og vi har allerede fået opklaret et af universets helt store spørgsmål! Til debatten om britisk soft power spørger ordstyrer Jakob Illeborg den britiske ambassadør, Dominic Schroeder, om, hvorfor briterne skærer skorperne af brødet, når der serveres cucumber sandwiches.

”Det gør vi, så vi ikke bliver kvalt i tørre, kedelige skorper. Utroligt, at jeg overhovedet behøver forklare det,” lød det prompte fra Dominic Schroeder.

16.15: Altingets chefredaktør har fået fint besøg:

16.55: Youtubere deltager åbenbart også i Folkemødet. Vi er i hvert fald lige gået forbi Rasmus Brohave.

17.15: "Der er ikke meget gang i den debat, hva'? Vil du med over og se Lone Frank?" Altingets sidemand er ikke specielt imponeret over den igangværende debat om kreativitet.

17.30: En tør konstatering falder fra Lizette Risgaard under en debat om portrætfilmen Hjerter Dame:
"Hvis vi kun skulle spise noget fra dem, der har overenskomst, så var der nok mange her på Folkemødet, der ville gå sultne i seng."

17.40: Hvordan var det egentlig at interviewe Knud Romer under hans rant på vej til Folkemødet, har du måske tænkt. Det kan du få svar på i denne video fra Radio24syvs politiske redaktør, Brian Weichardt, der havde fornøjelsen af at sidde ved siden af Altingets Kristine Korsgaard på vej til Bornholm:

18.00: Selfie-time!

 

18.59: Servicemeddelelse til folket: Pølsevognen er ved Grønbechs Hotel!

19.18: Radikales Morten Østergaard kommer med en selverkendelse under sin partiledertale:

"Hvis vi gjorde som Andreas Mogensen. Mange, mener jeg, gør det hver uge, men faktum er, at han er den eneste dansker, der har forladt planeten."

19.22: God aften til alle derude – og god fødelsdagsfejring til TV 2’s egen Janni. Tillykke herfra!

,

Forrige artikel Blød magt er ikke, hvad det har været Blød magt er ikke, hvad det har været Næste artikel Her er USA’s, Storbritanniens og Frankrigs ønsker til det danske forsvar Her er USA’s, Storbritanniens og Frankrigs ønsker til det danske forsvar