Hørt på Folkemødet: Første dag

FOLKEMØDE: Der sker mange sjove, mærkelige og seriøse ting, når Folkemødet indtager Allinge på Bornholm. Vi har samlet nogle af dem i vores lille potpourri fra Folkemødets dag 1. 

Klokken 12.45: Efter en lang rejse er vi nået frem til Allinge, hvor der allerede er mange mennesker, og de sidste forberedelser er i gang. En kvinde er i gang med at male en vindueskarm på det hus, hvor Venstre holder til. Men der er også over en time til, at Folkemødet 2015 åbner. God tid.

13.48: På vej op mod den store åbning. Lokale folketingskandidater deler bolcher og brochurer ud. Hvor er de kendte landspolitikere?

14.01: Bornholms borgmester Winni Grosbøll (S) går på scenen.

"Folketingsvalget kommer ikke til at tage livet af Folkemødet. Men Folkemødet giver liv til folketingsvalget. Og det tror jeg, der er brug for," lyder det, inden hun erklærer folkefesten for åben.

Egentlig skulle statsminister Helle Thorning-Schmidt have holdt åbningstalen, men en valgkamp ændrer mange planer.

14.26: Der er dårlig stemning i Pressecentret. Dario Campeotto er gået på scenen, der ligger 100 meter væk, og han går lidt for godt igennem.

14.54: Forvirret journalist i Pressecentret: ”Vi var sikre på, at det var Helle Thorning-Schmidt, som skulle holde åbningstalen. Det har der jo stået i programmet.” Det er ALTID en god ide at dobbelttjekke programmet fra folkemødeavisen, da den er trykt, inden folketingspolitikerne meldte fra på stribe efter valgudskrivelsen, siger vi lidt bedrevidende. 

15.15: Vil kigge forbi Brandstationen og se Mette Frederiksen holde åbningstalen ved Socialdemokraternes tilhørssted. Men hun er forsinket, så vi udskyder det en halv time.

15.45: Klar til Mette Frederiksen, men hun er åbenbart først lige landet i Rønne, siger rygterne. Og måske bliver hendes tale slet ikke til noget.

15.50: Slår vejen et smut forbi en paneldebat om demokratisk deltagelse, hvor elektroniske valg er under behandling. For ville det ikke være mere demokratisk, hvis man kunne sende politiske spørgsmål ud til folkeafstemning et par gange om ugen, og folk så kunne stemme ja eller nej hjemme fra stuen?

”Jeg ville være frygtelig skræmt over ugentlige afstemninger. En af de mest fornuftige beslutninger, der nogensinde er taget, var at indføre repræsentativt demokrati,” lyder det fra Folketingets formand Mogens Lykketoft (S). Også Gentoftes borgmester Hans Toft (K), professor Vincent Hendricks og formand for Dansk Ungdoms Fællesråd Signe Bo er med, og de er alle enige med Lykketoft.

”I stedet for ugentlige afstemninger burde man have ugentlige samtaler,” afslutter Signe Bo.

16.03: Første landspolitiker uden for et arrangement er spottet på åben gade. Og så endda en minister. Undervisningsminister Christine Antorini er på Folkemødet.

16.20: Passerer Brandstationen og kan konstatere, at der stadig ikke er nogen åbningstale i vente. Godt vi ikke satte os og ventede der for en time siden.

16.25: Ser en stor folkemængde, og erfaringen siger, at det er værd at mase sig igennem menneskeklumpen for at se, hvad der foregår. Og der står europaparlamentariker Morten Messerschmidt ved Dansk Folkepartis telt og serverer østers med en lille grøntsagssuppe. 

”Det er Mortens livret,” lyder det, og vi får stukket en kogebog med en række DF-profilers livretter i den ene hånd og en østers i den anden.

”I morgen kommer Kristian (Thulesen Dahl skal det forstås) og serverer flæskesteg og fortæller, hvordan man får sværen sprød.”
Tak herfra – vi vender stærkt tilbage i morgen!

16.33: Fra en europapolitiker til en anden. I Energiens Telt optræder Margrethe Vestager som bankomutter.
”Jeg har snart ikke flere brikker at rykke med,” lyder det fra EU-kommissæren og fortsætter:

”Nummer 68. Det er en god årgang, min årgang. Ja, jeg ved godt, at man ikke kan se det,” siger hun.

16.48: Der er virkelig mange politibetjente til stede på øen. Og de er i skudsikker vest. Men Bornholms borgmester sagde også under åbningstalen, at der ville være mere politi til stede på grund af det øgede terrorberedskab. Det mærkes. Og bliver man i tvivl, kan man bare vende blikket mod havnen, hvor en lille krigsskibslignende båd fra Forsvaret ligger klar. 

17.08: Vestager har indfundet sig i græsset foran Hovedscenen, hvor Morten Østergaard ifølge planen skulle have været gået på for otte minutter siden. Lige nu er partifællen Ida Auken i gang med at varme op med 'match sang og parti'-quiz. 'Stop den lille kænguru' bliver sat på, og der bliver i kor råbt 'Konservative' fra publikum.

17.13: Morten Østergaard har indtaget scenen, og han holder en stram vinkel for talen: udlændingepolitik.
"Jeg noterede mig, at Lars Løkke Rasmussen i diskussionen om udlændingepolitik og asylansøgere i Danmark lidt hånligt sagde til Helle, at 'I har lempet udlændingepolitikken, og din vicestatsminister er jo stolt af det'," lyder det fra den radikale leder, som fortsætter:

”Ja, Lars Løkke Rasmussen. Gu' er jeg da stolt af de forbedringer, vi har lavet i det danske asylsystem.”

17.24: Morten Østergaards særlige rådgiver, der halvt ligger, halvt sidder helt oppe foran scenen, hæver sin hånd i vejret. Betyder det rund af? Betyder det skift emne? Vi får se inden for de næste minutter.

17.26: Nu hæver Morten Østergaards særlige rådgiver igen hånden, denne gang med tre fingre. Vi gætter på, at det må være en indikation om tilbageværende minutter til ministeren.

17.28: En finger er nu i vejret. Det er minutter. Morten Østergaard takker af, og forlader scenen. 

17.59: Får for femte-sjette-syvende gang – vi er holdt op med at tælle – stukket noget mad eller drikkelse i hånden. Kager, slik, æbler, andet frugt, varm mad fra grillen, vand, juice, øl. Måske skulle man se, om man en hel dag kan stille sulten ved at turnere rundt mellem teltene? DF serverer jo for eksempel flæskesteg i morgen.

18.13: ”Hvad? Er dét Hovedscenen?” spørger en forbipasserende mand i 20'erne, da han ser det hvide telt på Cirkuspladsen, som er Folkemødets store scene. Ja, det er det, svarer vi, selv om vi også var nogle, der lige skulle vænne os til, at vi ikke kommer i nærheden af Orange Scene på Roskilde Festival.

19.51: På vej ud at spise støder vi på en gammel kending. Lykketoft igen. Denne gang er han ved at præsentere sit speciale foran overraskende mange unge lyttere. Det skal han have lov til - vi går videre i jagten på mad.

20.32: Dagens vildeste tweet fra Bornholms Politis twitterprofil er netop tikket ind:
”Violin indleveret til politiet. Er det din eller kender du ejeren, så kontakt nærpolitiet på havnen i Allinge.” Vi kan konstatere, at det indtil nu har været en rolig dag. 

 

Forrige artikel Charlotte Dyremose: Fordybelsen er trukket i baggrunden Charlotte Dyremose: Fordybelsen er trukket i baggrunden Næste artikel Nyt hotel summede på Folkemødets første aften Nyt hotel summede på Folkemødets første aften