Holger K. savner systemkritik på venstrefløjen: Det handler for meget om at dele penge ud 

KRITIK: Det er et problem, at venstrefløjens stærke idédebat er røget i baggrunden til fordel for en pragmatisk linje med et enøjet fokus på blandt andet normeringer, lyder det fra SF’s tidligere formand. 

"Der er brug for mere radikale løsninger, end dem man snakker om i øjeblikket. Selvom der bliver gjort meget, så er det ikke nok.” SF's partinestor savner savner visioner i venstrefløjens klimapolitik.
"Der er brug for mere radikale løsninger, end dem man snakker om i øjeblikket. Selvom der bliver gjort meget, så er det ikke nok.” SF's partinestor savner savner visioner i venstrefløjens klimapolitik.Foto: Thomas Lekfeldt Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

SF og resten af venstrefløjen er blevet for fodslæbende i systemkritikken og idédebatten, og det kan blive et problem på den lange bane.

Det siger Holger K. Nielsen, SF-formand fra 1991 til 2005, der sender en opfordring til blandt andet SF’s nuværende leder, Pia Olsen Dyhr.

“Det er blevet en mere traditionel venstrefløjs-socialdemokratisk tilgang, der har vundet indpas. Også lidt for meget, synes jeg. Det handler meget om ‘lidt flere penge her og lidt flere penge der’,” siger han blandt andet i en stor artikel i Altingets Magasin om den danske venstrefløj og fortsætter:

“Der mangler systemkritik og en vilje til at indrette og tænke samfundet på en radikalt anderledes måde. Det er ikke særlig fremtrædende længere, og det kan godt blive et problem.”

Den tidligere udenrigs- og skatteminister, der ikke længere sidder i Folketinget, mener, at venstrefløjens nuværende politiske frontfigurer med fordel kan kigge tilbage i tiden for at finde inspiration.

“I 1970’erne havde vi på venstrefløjen og i SF en levende politisk diskussion om et radikalt anderledes samfund. Den idédebat, som venstrefløjen stod utrolig stærkt på op gennem 1970’erne og 1980’erne, kan man godt savne. Den er forsvundet i en pragmatisk tilgang, hvor det hurtigt bliver et spørgsmål om minimumsnormeringer og antallet af ugentlige bade for ældre på plejehjem,” siger Holger K. Nielsen.

Større radikalitet i analysen 
Holger K. Nielsen understreger, at han ikke er imod “den kontante og mere kortsigtede politik,” som SF og formand Pia Olsen Dyhr fører som støtteparti til den socialdemokratiske regering.

“Vi skal gå på to ben. Men det ene ben har fået for meget vægt," siger han.

Han vil ikke nævne nogle konkrete eksempler, der understreger hans pointe om, at SF er blevet for pragmatisk.

Men han fremhæver klimapolitikken som et eksempel på et område, hvor der er brug for en langt mere radikal tilgang i diskussionen og analysen.

”Det er meget skræmmende, at selvom vi forsøger at gøre meget, så kan alle forskerne påvise, at det går den gale vej hurtigere og hurtigere. Der er brug for mere radikale løsninger, end dem man snakker om i øjeblikket. Selvom der bliver gjort meget, så er det ikke nok.”

Mener du ikke, at SF kæmper nok for klimaet?

”Det er ikke en kritik af SF. Det er en betragtning om, at venstrefløjen i højere grad må tage udgangspunkt i en større radikalitet i hele analysen og diskussion. Og så skal man have modet til at sige, at det kræver mange forandringer, og at levestandarden kommer til at gå ned i den rige del af verden.”

Læs også

Holger har ret 
SF’s gruppeformand, Jacob Mark, anerkender, at nogle af de store visioner i klimadebatten er gået tabt i hverdagens realpolitik på Christiansborg.

“Min mavefornemmelse siger mig, at Holger har ret. Vi er lykkedes med at få sat et vildt aftryk på forståelsespapiret med klimaloven. Men fordi der har været så mange konkrete forhandlinger, så har de helt overordnede debatter om ændringerne i vores samfund fyldt for lidt. Vi skal opruste på idédebatten og systemkritikken i forhold til, hvordan vores nuværende samfund belaster klimaet.”

Sidste år vakte det kritiske ryster – blandt andet fra Enhedslisten og en række grønne organisationer – da SF gik med i en aftale om en grøn skattereform, der parkerer spørgsmålet om de omdiskuterede CO2-afgifter i en kommission. På samme måde var SF også med i aftalen om elbiler og nordsøolien.

Tegner der sig ikke et billede af, at I grundlæggende bruger jeres mandater til at legitimere Socialdemokratiets klimapolitik, der ikke er radikal nok?

“For mig er de her aftaler indbegrebet af, hvad SF skal være. Det er afgørende, at vi har et parti på venstrefløjen, der både kan lave systemkritik og indgå store aftaler. Vi mister tilliden, hvis vi kun har visionerne, og vi rykker ikke nok, hvis vi kun er med i aftalerne,” siger Jacob Mark. 

Ikke lige så langhåret
På det overordnede plan mener Jacob Mark dog, at parti-nestoren “undervurderer nogle af tidens store debatter og tendenser.”

Han fremhæver opgøret med Finansministeriets regnemodeller og den økonomiske politik, hvor Socialdemokratiet ikke længere taler om arbejdsudbudsreformer og nedskæringer. Det ser han som en konsekvens af, at SF og Enhedslisten er lykkedes med at trække Socialdemokratiet til venstre.

“Mange af de ting, som Holger (K. Nielsen red.) har kæmpet for i sin tid – klima, ulighed, velfærd – det fylder rigtig meget. Det er ikke bare kommet, fordi vi har snakket om, at der skulle sendes 50 millioner mere til det ene og det andet.”

Jacob Mark fortæller, at SF’s grundlæggende parlamentariske strategi tager udgangspunkt i et stærkt fokus på nogle nøje udvalgte signatursager, der har rod i et ideologisk ståsted.

“For eksempel vil vi gerne have en ‘ro på-reform’, der består af gratis psykologhjælp til unge, karakterfrie klasser og mere tid på studierne. Jeg ved ikke, om Holger (K. Nielsen red.) anerkender det som et ideologisk systemskifte. Men det er jo en grundlæggende kritik af konkurrencestaten og et udtryk for et helt nyt paradigme i uddannelsespolitikken,” siger han og fortsætter:

“Det bliver ikke lige så langhåret, men det er helt bevidst. Jeg tror ikke, at man kan vinde folkelig opbakning uden for den klassiske garde, hvis man ikke kobler ideologien til noget letforståeligt og nogle konkrete fremskridt. Ellers mister folk håbet.”

Bliver aldrig det samme igen
Holger K. Nielsen anerkender, at den nuværende ledelse i SF er lykkedes med at facilitere en stærk idédebat med kritikken af konkurrencestaten.

”Det har han (Jacob Mark red.) da fuldstændig ret i. Og det er fint, og det skal man støtte og rose meget. Men det illustrerer meget godt, at ambitionsniveauet er noget andet i dag end i 70’erne, hvor der var en mere gennemgribende radikal tilgang til, at samfundet skulle være helt anderledes. Hele venstrefløjen burde tage den tråd op igen,” siger Holger K. Nielsen.

Hvad bør være venstrefløjens løsning på de problemer, du opridser?

”Den har jeg ikke. Den må udfolde sig i den diskussion, der kommer. Men måske skulle man vende blikket lidt tilbage i de debatter, vi havde tidligere og få en større radikalitet ind i det? Men det bliver aldrig det samme igen. Det er jeg med på."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Holger K. Nielsen

Fhv. MF (SF), minister og partiformand
cand.mag. i samfundsfag og dansk (Københavns Uni. 1979)

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00