Holstein: Corydons farvel er en fordel for S

EXIT: Bjarne Corydons farvel til dansk politik er en af de mest forventede overraskelser længe, mener politisk kommentator Erik Holstein, som peger på, at den tidligere finansminister særligt vil blive husket for to ting.

Foto: Keld Navntoft/Scanpix
Cecilie Gormsen

Tidligere finansminister Bjarne Corydon (S) stopper i dansk politik for i stedet at sætte sig på en toppost i konsulentvirksomheden McKinsey. Det blev offentliggjort tirsdag, og selvom han gennem de seneste år har været en af Socialdemokraternes mest betydningsfulde politikere, er hans exit fra dansk politik ikke særligt overraskende.

Sådan lyder det fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

"Jeg tror, alle havde forventet, at både Corydon og Thorning ville starte jobjagten, så snart valget var tabt. Nu lykkedes det så for Corydon at gafle et nyt job først, men at han forsvinder fra politik, er nok en af de mest forventede "overraskelser" længe," siger Erik Holstein.

Ikke et stort tab
Bjarne Corydon skal til februar være global direktør for The McKinsey Center for Government. I sit nye job skal han blandt andet hjælpe regeringer verden over med at udvikle den offentlige sektor. 

Under den tidligere SR-regering sad Bjarne Corydon på en af de vigtigste poster som finansminister, og han har efter valget i juni været næstgruppeformand og dermed en del af den socialdemokratiske gruppeledelse i Folketinget. Alligevel ser Erik Holstein det ikke som et stort tab for Socialdemokraterne, at Corydon nu forlader dansk politik. Tværtimod.

”Uanset Bjarne Corydons uomtvistelige intelligens og professionalisme, anser jeg det som en fordel for Socialdemokraterne, at han forlader politik. Corydon er alt for snævert forbundet med Thorning-regeringens fejltagelser,” siger han og fortsætter:

”Med ham fjernet fra brættet kan Mette Frederiksen lidt lettere skærpe kursen på udvalgte sociale og økonomiske områder. Det sker sikkert ikke lige med det samme, men snarere som en glidende bevægelse."  

Endte som inkarnation på S-nedtur
Ifølge Holstein blev Bjarne Corydon efter regeringsskiftet i 2011 kastet hovedkuls ind fra rollen som anonym rådgiver til finansminister efter Henrik Sass Larsens nedtur.

”Den omstilling klarede Corydon meget professionelt og opnåede hurtigt en stor grad af autoritet. Men det blev mere og mere klart, at Corydon mere agerede som embedsmand end som politiker, og han endte med at blive selve inkarnationen på, hvad der gik galt i Thorning-regeringen," siger Erik Holstein.

Vil huskes for to ting
Holstein peger på, at Corydons triste skæbne er, at han primært vil blive husket for to ting.

”Det ene er hans udtalelse om "nødvendighedens politik", der trak alt det politiske indhold ud af politik og reducerede det til et DJØF-regneark,” siger Erik Holstein og fortsætter: 

"Det andet var DONG-salget til Goldman-Sachs. I tennis taler man om "uprovokerede fejl", og DONG-sagen var uden sammenligning Thorning-regeringens største uprovokerede fejl. En helt unødvendig konflikt, hvor Corydon med kancelli-arrogance kom på tværs af over 80 procent af befolkningen." 

Når Bjarne Corydon siger farvel til Folketinget 1. februar, bliver hans afløser Troels Ravn, der er Socialdemokraternes førstesuppleant i Sydjyllands Storkreds. Troels Ravn har tidligere siddet i Folketinget fra 2005 til 2007 og igen fra 2011 til 2015. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Corydon

Adm. direktør, chefredaktør, Dagbladet Børsen, fhv. finansminister og MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2000)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)









0:000:00