Holstein: DF-rokade er et plaster på såret efter "udrensning af kritikere"

ROKADE: "Pia Kjærsgaards evner udnyttes bedre som værdikriger end muggen eks-formand," siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter en større ordførerrokade hos Dansk Folkeparti. 

DF-formand Kristian Thulesen Dahl har givet Pia Kjærsgaard ”et plaster på såret”, efter at hun mistede sin plads i det magtfulde koordinationsudvalg i partiet.

Det mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

”Der er jo ingen tvivl om, at er en fordel for DF at udnytte Pia Kjærsgaards evner som værdikriger i stedet for at have en muggen eks-formand gående rundt i partiet.”

DF har onsdag lavet en omfattende ordførerrokade, hvor blandt andre Pia Kjærsgaard får sin post som værdiordfører tilbage, som hun havde indtil, hun blev formand for Folketinget i 2015.

Rokaden falder efter intern uro i DF, dårlige meningsmålinger og en kritisk bog, som udstiller, hvordan partiformanden er ved at miste grebet om magten i partiet.

Udover Pia Kjærsgaard igen er blevet værdiordfører, er DF-næstformand Morten Messerschmidt blevet kulturordfører.

Udrensning af kritiske røster
Flere kommentatorer ser nedlæggelsen af koordinationsudvalget som en degradering af en række prominente figurer i DF.

Med i udvalget sad udover Pia Kjærsgaard også den tidligere næstformand Søren Espersen samt DF’s eneste medlem af Europa-Parlamentet, Peter Kofod, og Morten Messerschmidt.

Erik Holstein vurderer, at Kristian Thulesen Dahl ”var tydelig træt” af det han så som illoyalitet fra flere i parties top.

”Kristian Thulesen Dahl har lavet en udrensning af kritikere fra ledelsen,” siger Erik Holstein.   

Udvalget stod for den daglige politiske indsats i partiet og blev i 2012 oprettet af Kristian Thulesen Dahl.

Magtkampen fortsætter
Erik Holstein peger på, at nedlæggelsen i praksis ikke kommer til at have den store betydning for partiet.

”Koordinationsudvalget var engang det absolutte centrum i DF, hvor strategien for partiet blev lagt. På det seneste har udvalget ikke været indkaldt særlig ofte, så på det praktiske plan får det ikke den store betydning. Nedlæggelsen af udvalget skal derimod læses ind i den interne magtkamp i DF, og her anses Thulesen Dahls skridt som en fjendtlig handling af hans kritikere,” mener Erik Holstein.

Med udnævnelsen til kulturordfører har Morten Messerschmidt klaret sig igennem Thulesen Dahls ommøblering af partiet uden selv at have mistet fodfæstet i partitoppen, vurderer Holstein.

”Posten som kulturordfører er som skabt til Messerschmidt, der altid har haft meget skarpe meninger om dansk kultur. Og ironisk nok er Messerschmidt den eneste af kritikerne, der er kommet uskadt gennem forløbet, selvom han er omdrejningspunktet for undermineringen af Thulesen Dahls position,” siger Holstein.

Hvad kommer det her til at få af betydning for DF’s position i fremtiden?

”Med Messerschmidt som kulturordfører og Kjærsgaard som værdiordfører får DF en skarpere nationalkonservativ profil. Det er tydeligt den retning, DF bevæger sig i øjeblikket,” afslutter Holstein.

Forrige artikel Ombudsmanden vil se på sagen om Frederiksberg-borgmesters bolighandel Ombudsmanden vil se på sagen om Frederiksberg-borgmesters bolighandel Næste artikel EU-topmøde: Gaskapløb i Middelhavet udstiller geopolitisk strid med Tyrkiet EU-topmøde: Gaskapløb i Middelhavet udstiller geopolitisk strid med Tyrkiet