Holstein efter Løkkes krisemøde: Moderaterne er blevet et overflødighedshorn af pinlige historier
Moderaterne risikerer at blive til grin i offentligheden, siger Altingets politiske kommentator, efter partiet mandag holdt et ni timer langt krisemøde om sexisme og mobning.
Malte Bruhn
JournalistLars Løkke Rasmussen har ikke fået lukket den møgsag, der i weekenden landede på hans bord med et brag.
Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter udenrigsministeren og Moderaternes formand mandag deltog i et ni timer langt krisemøde i Moderaternes sekretariat på Christiansborg.
Her skulle partistifteren forsøge at finde en løsning på sagen om sexisme og mobning i regeringspartiet, som B.T. har afdækket.
I første omgang har sagen ikke afgørende betydning for regeringen som helhed
Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget
Den foreløbige model går på, at partiet vil hyre en ekstern erhvervspsykolog og lade Arbejdstilsynet komme på besøg. Desuden vil partiet igangsætte den whistleblowerordning, som tidligere er blevet annonceret.
"Løkke fik ikke lukket sagen," siger Erik Holstein og fortsætter:
"Det er fint nok at få invitere Arbejdstilsynet og en erhvervspsykolog på besøg. Men i betragtning af sagens alvor er det langt fra sikkert, at det er nok for alle."
Løkke: Vi står med et problem
Moderaternes maratonmøde blev afholdt i kølvandet på B.T.'s afsløring af, hvad der ser ud til at være et dårligt arbejdsmiljø i partiet.
Konkret har en række nuværende og tidligere medarbejdere sendt en fem sider lang klage til Arbejdsmiljøet om blandt andet mobning og sexisme.
"Vi vil ikke være et parti, hvor der er sexisme, mobning, utryghed eller dårligt arbejdsmiljø. Vi vil være alt andet end det, og er det så åbenbart desværre ikke på alle felter," sagde Lars Løkke Rasmussen, da han kom ud til gruppen af journalisterne, der alle havde brugt en arbejdsdag på at vente ude foran Moderateres kontorer på Christiansborg.
Han medgav, at partiet, som han stiftede på grundlovsdag i 2022, har været ramt af problemer i den korte levetid.
Blandt andet er folketingsmedlemmerne Kristian Klarskov, Jon Stephensen og Mike Fonseca ikke længere en del af partiet.
Førstnævnte opgav sit mandat, da det kom frem, at han slet ikke var den succesfulde iværksætter, som han udgav sig for at være.
I august sidste år sprang Jon Stephensen ud som løsgænger, efter han havde sendt upassende beskeder til en 19-årig partifælle.
Få måneder efter fulgte Mike Fonseca trop, da det kom frem, at han havde et forhold til en 15-årig pige.
"Nu står vi så også med det her problem, hvor en række medarbejdere ikke har følt sig ordentligt behandlet," sagde Løkke, der forsatte:
"Og uanset detaljerne i de her ting, som jeg ikke nødvendigvis heller fortsat har et fuldstændigt indblik i, så må man sige, at når der er medarbejdere i vores organisation, som føler, at de er nødt til at skrive til Arbejdstilsynet og hejse et signal, så er det jo sig selv et signal om, at så er der noget, der ikke er, som det skal være. Så det skal man jo tage ret alvorligt."
Moderaterne skal passe på nu
Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget
Pinagtige sager er endt som kendetegn
Ifølge Erik Holstein er sagen et udtryk for, at Moderaterne er blevet "et overflødighedshorn af kulørte og pinlige historier".
"Hver eneste gang koster det. Moderaterne var i starten det eneste regeringsparti, der undgik tab, men de begyndte at sive i meningsmålingerne efter Jon Stephensens og Mike Fonsecas sager. De mærkelige og pinagtige sager er efterhånden blevet partiets kendetegn," siger Erik Holstein.
Altingets politiske kommentator mener, at Moderaterne risikerer at blive et parti, som ingen tager seriøst.
"Moderaterne skal passe på nu. De risikerer at blive et parti, som folk ikke vil være bekendt at sige, de stemmer på, og som er til grin i offentligheden. Hvor det kan føre hen, så man for Liberal Alliance ved valget i 2019. Det var lige ved at tage livet af partiet," siger han og tilføjer:
"Det skaber alt sammen et indtryk af, at Løkke har været sloppy, både i udvælgelsen af sine folketingskandidater og sit sekretariat. Det hævner sig nu."
Caroline Stage fredet
Trods den dårlige omtale får sagen næppe direkte indflydelse på SVM-regeringen, vurderer Erik Holstein.
"I første omgang har sagen ikke afgørende betydning for regeringen som helhed. Men spørgsmålet er dels, om der er nogle af Moderaternes folketingsmedlemmer, der hopper af, og dels om det ender med at belaste den nye minister Caroline Stage så meget, at hun må gå."
Han henviser til det faktum, at Moderaternes spritnye digitaliseringsminister Caroline Stage – ifølge B.T.'s oplysninger – er nævnt ved navn i klagen, der er sendt til Arbejdstilsynet.
Indtil videre ser sagen ikke ud til at få betydning for hendes ministergerning.
"Hun bliver fremragende til det job. Det ændrer det her ikke ved," sagde Lars Løkke Rasmussen, der indtil for nyligt havde Caroline Stage ansat som særlig rådgiver i Udenrigsministeriet.
Hun har ligeledes været politisk chef for partiets sekretariat på Christiansborg.