Holstein: Ellemanns tale kommer ikke til at gå over i historiebøgerne

TALE: Ellemanns landsmødetale var en udmærket opsummering af Venstres politik, men lejligheden til at sætte den politiske dagsorden blev ikke udnyttet. Det mere personlige afsnit i talen var det bedste, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Venstreformand Jakob Ellemann-Jensen kom i sin landsmødetale med for meget genbrug og for lidt nyt til for alvor at gøre indtryk på vælgerne.

Det vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”I betragtning af hvor lang tid Ellemann har haft til at planlægge den tale, der skulle beskrive hans eget politiske projekt, kunne man have forventet noget mere ikonisk. Noget man ville huske mere end et par dage. Denne her tale kommer ikke til at gå over i historiebøgerne,” siger han.

Talen blev i lyset af corona optaget foran en mindre forsamling i Roskilde og sendt live på Facebook. Her gjorde Jakob Ellemann-Jensen det klart, at Venstre har tre sigtelinjer. Det handler om ansvarlig økonomi, der skal gå hånd i hånd med grøn omstilling. Det handler om mere frit valg i den offentlige sektor og om en strammere udlændingepolitik.

Men der er bare ikke meget nyt i den kurs, lyder det fra Erik Holstein.

”Talen skulle udfolde Ellemanns eget politiske projekt, og efter talen kan det koges ned til, at Venstres politik fortsætter som hidtil: Ellemanns tre pejlemærker har været gældende siden Anders Fogh,” siger han.

Mest kød på det grønne
Dissekerer man talens mere konkrete dele, bemærker Erik Holstein, at der er mest kød på meldingerne på det grønne område.

”Der skal sættes flere penge af til grøn forskning, der skal laves en grøn skattereform, og landbruget skal tage flere klimabelastende jorde ud af drift. Alt sammen fint og med til at booste en grøn profil, som kan tiltrække nye vælgergrupper til Venstre,” siger han - dog uden at være synderligt imponeret:

”Nyhedsværdien er begrænset. Ønsket om en grøn skattereform fremkom Venstre med for flere måneder siden, og udtagningen af landbrugsjorde bygger videre på et gammelt forslag fra Landbrug & Fødevarer og Danmarks Naturfredningsforening.”

"Havde været på sin plads med noget nyt"
V-formanden brugte en del krudt på at minde seerne om sommerens TV 2-dokumentar, der afslørede dårlige forhold på landets plejehjem. Mere frit valg er svaret, lød det.

Men også her havde Erik Holstein forventet mere af Jakob Ellemann-Jensen.

”Forslaget om pårørendebestyrelser og friplejehjem blev genfremsat. I sig selv udmærkede forslag med bred folkelig appel efter sommerens plejehjemsskandaler. Men det havde været på sin plads at have noget nyt med i talen. Her er en meget bred bane at spille på for Venstre,” siger Erik Holstein.

Ellemann havde fokus på udlændinge og lagde som det mest konkrete op til at udvise flere kriminelle indvandrere. Erik Holstein betegner det som ”et must”, at V-formanden berørte emnet, fordi der længe har været tvivl om linjen. Og så er spørgsmålet afgørende for at skabe fælles front i blå blok.

”Det er udlændingepolitikken, der skal kitte blå blok sammen, og det har Ellemann indset. Men det er alligevel kendetegnende, at Mette Frederiksen ofte er mere kontant i sine markeringer om indvandrerkriminalitet og islamisme, end Ellemann var. Intet tyder på, at han vil være i stand til at erobre den dagsorden fra regeringen,” siger Erik Holstein.

Personlig afslutning fungerede godt
Jakob Ellemann sluttede talen af på den mere personlige front. Her fortalte han om sine fravalg og senere tilvalg af en politisk karriere. Ifølge Erik Holstein er det talens mest velfungerende afsnit.

"Det er et fint personligt afsnit sidst i talen, hvor Ellemann fortalte om omkostningerne ved at være politiker. Hvordan han oprindeligt havde besluttet sig for, at han netop ikke ville gå samme vej som sin far, den gamle Venstre-høvding Uffe Ellemann-Jensen," siger Erik Holstein og fortsætter:

"En opvækst i et politikerhjem gav Ellemann en indsigt i bagsiden af politikerlivet, når der kom negative avisforsider, eller at folk råbte efter hans far på gaden. Det fungerede rigtigt godt – om end forklaringen, på at han alligevel valgte politikervejen, virkede lidt tynd." 

Læs hele Ellemanns tale her. 

Forrige artikel Ellemann udstikker retningen: Milliarder til grøn omstilling og mere frit valg til Else Ellemann udstikker retningen: Milliarder til grøn omstilling og mere frit valg til Else Næste artikel Josephine Fock stopper øjeblikkeligt som Alternativets leder Josephine Fock stopper øjeblikkeligt som Alternativets leder