Holstein: Enhedslisten skal levere mere

MINI-ANALYSE: Enhedslistens nye politiske ordfører Pernille Skipper tog ikke en eneste chance, da hun lørdag holdt hovedtalen ved Enhedslistens årsmøde, siger Altingets politiske analytiker.

Ny politisk ordfører Pernille Skipper (tv.) skal vove mere, hvis hun for alvor skal bygge videre på den fremgang, Enhedslisten har opnået med hendes forgænger ved roret, vurderer Erik Holstein.
Ny politisk ordfører Pernille Skipper (tv.) skal vove mere, hvis hun for alvor skal bygge videre på den fremgang, Enhedslisten har opnået med hendes forgænger ved roret, vurderer Erik Holstein.Foto: Jens Astrup/Scanpix
Lasse Lange

GLADSAXE: Pernille Skipper havde ikke en eneste nyhed med til de delegerede, da hun lørdag holdt sin første årsmødetale som politisk ordfører for Enhedslisten.

Det siger Altingets politiske analytiker Erik Holstein.

”Som ny frontfigur for Enhedslisten var det vigtigt for Pernille Skipper at holde en tale, der samlede alle dele af Enhedslisten. Den opgave løste hun fint. Men så er alt også sagt. Selv hvis man tager den store telelinse frem, kan man ikke finde antydning af en politisk nyhed,” siger Erik Holstein.

Alligevel var der tale om en tale efter partisoldaternes smag, vurderer Holstein.

Problemerne med voldsramte kvinder i minoritetsmiljøer blev reduceret til et spørgsmål om økonomisk selvforsørgelse og kontanthjælpsloft.

Erik Holstein
Altingets politiske analytiker

”Det var en meget minimalistisk tale med de traditionelle angreb på de borgerlige, og den slags går jo rent hjem på et årsmøde. Men der var intet om de mere kildne emner,” siger Erik Hosltein.

Hvad med forholdet til S?
Med S-gruppeformand Henrik Sass Larsens hårde angreb på Alternativet og hele forrige regeringsperiodes uro om Enhedslistens position i forhold til den S-ledede regering, havde det været oplagt, hvis Skipper havde adresseret samarbejdet i rød blok. Men det gjorde hun ikke.

De delegerede på Enhedslistens årsmøde fik, hvad de gerne ville høre. Men hvis Enhedslisten vil erobre mere land, skal de vove mere, end Skipper gjorde i dag.

Erik Holstein
Altingets politiske analytiker

”Jeg havde forventet, at der ville være noget i talen om det anstrengte forhold til Socialdemokraterne – og nogle bud på, hvordan man kan forhindre, at en ny S-regering fører en borgerlig økonomisk politik, som det skete under Thorning og Corydon. Der var der intet om,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Der var heller ikke et ord om forholdet til resten af venstrefløjen, selvom Enhedslisten arbejder intenst på at skaber et tættere samarbejde med Alternativet og SF.”

Forsigtig-Pernille
Erik Holstein efterlyser tydeligere markeringer af, hvordan partiets nye spids forestiller sig, at den stigende vælgeropbakning skal omsættes i mere reel indflydelse.

”Det er klart, at Pernille Skipper glæder sig over, at Enhedslisten de senere år er blevet et langt større parti. Men der mangler et bud på, hvordan man omsætter de flere mandater til mere indflydelse,” siger Erik Holstein.

På det værdipolitiske område var det imødeset med spænding, hvordan Pernille Skipper ville håndtere den situation om voldsramte minoritetskvinder, som SF-formand Pia Olsen Dyhr kastede sig ind i med fuld kraft, da SF selv holdt landsmøde for nogle uger siden. Men heller ikke på det punkt var der nye signaler fra den nye politiske ordfører, bemærker Erik Holstein.

”Skipper spillede i den grad safe. Problemerne med voldsramte kvinder i minoritetsmiljøer blev reduceret til et spørgsmål om økonomisk selvforsørgelse og kontanthjælpsloft. Til gengæld var der ikke ord om en reaktionære religiøse og kulturelle normer, der forhindrer nogle minoritetskvinder i at arbejde sammen med mænd og vælge deres egen ægtefælle,” siger Erik Holstein.

Han vurderer, at Skipper bliver nødt til at lægge en dristigere kurs, hvis partiet skal bygge oven på de senere års fremgang.

”De delegerede på Enhedslistens årsmøde fik, hvad de gerne ville høre. Men hvis Enhedslisten vil erobre mere land, skal de vove mere, end Skipper gjorde i dag,” siger Erik Holstein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, formand, Coop, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

0:000:00