Holstein: Ida Auken er et kæmpe scoop for Socialdemokratiet

PARTIHOP: Det er et langt større problem for Radikale, at Ida Auken smutter, end at Jens Rohde gør det. Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, som peger på, at de pragmatiske radikale ser ud til at have tabt.

Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Cecilie Gormsen

Det er en stor gevinst for Socialdemokratiet, at Ida Auken fredag har meldt sig ind i partiet, og dermed forlader Radikale.

Det vurderer Erik Holstein, politisk kommentator på Altinget. Ida Auken kan nemlig nå ud til en vælgergruppe, som Socialdemokratiet generelt har svært ved at nå.

”Det er et kæmpe scoop for Mette Frederiksen at få Ida Auken med over. Ida Auken kan nå det grønne storbysegment, som Socialdemokratiet har så svært ved at nå. Og så er hun en utrolig markant og populær politiker, der plejer at skovle personlige stemmer ind,” siger Erik Holstein.

Ida Auken var ved valget i 2019 Radikales største stemmesluger hvor hun fik 21.723 personlige stemmer. På landsplan betød det, at kun ni andre politikere fik flere stemmer end hende.

De radikale radikale har vundet 
Ida Aukens farvel til Radikale kommer samme uge, som Jens Rohde også valgte at forlade partiet for i stedet at blive løsgænger i Folketinget. Men der er ingen tvivl om, hvem af dem som er det største tab for Radikale, fortæller Erik Holstein: 

”Netop fordi Ida Auken har en så klar grøn profil, er det et langt større problem for Radikale, at Ida Auken smutter, end at Jens Rohde gør det. Rohde er også en profil, men han var langt mere en fremmed fugl hos Radikale,” siger Erik Holstein.

Både Ida Auken og Jens Rohde støttede Martin Lidegaard, da Radikale i efteråret skulle vælge ny politisk leder, og begge nu forhenværende radikale begrunder deres farvel til radikale med, at partiet har bevæget sig for langt væk fra den politiske midte. 

”Auken og Rohde har på det sidste tilhørt den samme tendens hos Radikale, nemlig den mere midtsøgende tendens, der anglede efter direkte politisk indflydelse. Den tendens er nu afgørende svækket. Man kan sige, at de pragmatiske radikale har tabt til de mere radikale radikale,” siger Erik Holstein og fortsætter: 

”Radikale vil blive ved at være uden for rækkevidde af regeringsmagten, så længe partiet ikke korrigerer sin udlændingepolitik. Man står simpelthen på en yderposition, der nok kan samle en del stemmer i en valgkamp, men samtidig placerer partiet på sidesporet.”

3 partier på syv år
Ida Auken har været medlem af Radikale i syv år. Hun var oprindeligt medlem af SF, men i kølvandet på SF's udtræden af regeringen i 2014, hvor Auken selv var minister, valgte hun at skifte til Radikale. Og de forskellige partihop kan godt få betydning for Ida Aukens troværdighed, vurderer Erik Holstein.

”Man kan godt diskutere, om Ida Auken ikke efterhånden har et troværdighedsproblem. Socialdemokratiet bliver hendes tredje parti på syv år – og i SF hæftede man sig ved, at hun forlod partiet i samme sekund, som hendes ministerpost røg.”  

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

0:000:00