Holstein: Jarlov giver Konservative en tiltrængt skarp profil

ROKADE: Den nye erhvervsminister er en stædig og markant værdikriger. Sådan siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, om Konservatives Rasmus Jarlov.

Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Det er en helt anderledes konservativ profil, der torsdag indtræder i regeringen, når Rasmus Jarlov overtager posten som erhvervsminister fra Brian Mikkelsen.

Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Hvor Brian er fleksibel og gjorde meget for at undgå konfrontationer med de andre blå partier, er Jarlov langt mere kantet og kamplysten på sit partis vegne,” siger han.

Den kamplyst kom blandt andet til syne i den meget omtalte sag om landbrugspakken i 2016, hvor Konservative endte med at erklære mistillid til daværende miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Her var partiformand Søren Pape Poulsen egentlig indstillet på at finde en ordning med Løkke, siger Erik Holstein. Men Rasmus Jarlov var sammen med den nuværende politiske ordfører, Mette Abildgaard, drivende for den hårde linje, da partiet endte med at tvinge Eva Kjer til at trække sig.

”Konservative havde set meget forpjuskede ud, hvis de havde givet efter for presset,” siger Erik Holstein.

Det er dog ikke altid, at Jarlovs fastholdelse betaler sig. I forbindelse med forhandlingerne om indkøb af nye kampfly gav det bagslag for den ihærdige forsvarsordfører.

”I forhandlingerne om indkøb af nye kampfly var Jarlov så insisterende, at Konservative til sidst røg ud af forhandlingerne. Der overspillede han sine kort, for den udgang på sagen var bestemt ikke planen,” siger Erik Holstein.

Stædig ligesom Eva Kjer
Med sin nye ministerpost skal Rasmus Jarlov formentlig tilbringe mere tid i selskab med netop Eva Kjer Hansen, der kom tilbage på regeringsholdet ved den seneste regeringsrokade i maj måned.

”Det er en pudsig detalje, at Eva Kjer og Jarlov nu kommer til at sidde i regering sammen. De bliver nok ikke faste dansepartnere ved regeringsseminarerne, men deres gamle konflikt bør ikke få nogen praktisk betydning,” siger Erik Holstein.

En anden ting kan dog give Jarlov udfordringer. Han ligner nemlig Eva Kjer Hansen på et punkt. De er begge utroligt stædige ifølge Erik Holstein.

”Rasmus Jarlov er en skarpt skåret konservativ profil, og det kan partiet have god brug for. Men han er også meget stædig, og hvis han først har taget et standpunkt, er han næsten umulig at rokke. Her ligner han faktisk Eva Kjer Hansen. Derfor kan det blive kritisk, hvis Jarlov skulle være så uheldig at ryge ind i en eller anden møgsag,” siger han.

Konservativ værdikriger
Den nye erhvervsminister har flere gange gjort sig bemærket for sine markante værdipolitiske udmeldinger på de sociale medier. Blandt andet kom han i modvind, da han skrev, at uden indvandring ville der ikke have været terror af betydning i dagens Vesteuropa.

Ifølge Erik Holstein tilhører Jarlov også den absolutte strammerfløj i Folketinget.

”Han er kommet med meget kontante bemærkninger om indvandring. Han er også fortaler for at få lavet konventionerne grundlæggende om – eller ultimativt bryde dem,” siger han.

Erhvervsministeriet er muligvis derfor ikke det mest velvalgte ministerium til den konservative profil.

”Et værdipolitisk ministerium havde ligget bedre til Jarlov end Erhvervsministeriet, men det har været vigtigt for Konservative at bevare et tungt økonomisk ministerium,” siger Erik Holstein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00