Holstein: Konfrontation om udenlandsk arbejdskraft skyder tabersag til hjørne

ARBEJDSKRAFT: Opgøret om udenlandsk arbejdskraft er en vælgermæssig tabersag for regeringen, siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Men med den kompromisløse linje får regeringen vist flaget over for erhvervslivet – og den får bakset en besværlig sag hen på den anden side af finansloven.

Det var en tydeligt frustreret Inger Støjberg (V), der mandag formiddag kunne meddele pressen, at regeringen ikke har tilstrækkelig opbakning til sit udspil om at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft.<br>
Det var en tydeligt frustreret Inger Støjberg (V), der mandag formiddag kunne meddele pressen, at regeringen ikke har tilstrækkelig opbakning til sit udspil om at tiltrække mere udenlandsk arbejdskraft.
Foto: Asger Ladefoged / Ritzau Scanpix
Simon Lessel

"Umiddelbart kan man undre sig over, at regeringen tager et så hårdt opgør i sagen om udenlandsk arbejdskraft. For den har ingen chance for at vinde den kamp."

Det siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, der peger på, at striden om udenlandsk arbejdskraft highlighter endnu en brudflade mellem regeringen og Dansk Folkeparti:

”DF synes i forvejen, at det, regeringen tilbyder i forbindelse med paradigmeskiftet om udlændingepolitikken, er utilstrækkeligt. Og nu kommer der så et ekstra offentligt slagsmål om en anden del af udlændingepolitikken oveni," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Men omvendt har sammenbruddet den fordel for regeringen, at den får sparket en virkelig besværlig sag til hjørne. Regeringskilder forventer, at der går nogle måneder, før man kan lægge et færdigt forslag frem i Folketinget – og på det tidspunkt er finanslovsforhandlingerne for længst overstået." 

Regeringen får demonstreret over for erhvervslivet, at den kæmper hårdnakket for sagen. Men en regering skal være varsom med at tage slagsmål, hvor den hverken har et flertal i Folketinget eller i befolkningen bag sig.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Handler om klar positionering
Det var en tydeligt frustreret udlændinge- og integrationsminister, Inger Støjberg, der mandag formiddag foran rullende kameraer kunne meddele, at forhandlingerne var brudt sammen.

Hovedårsagen er, at hverken S, DF eller SF vil sænke beløbsgrænsen fra 418.000 til 330.000 kroner. Forslaget var stort set allerede dødsdømt, inden regeringen havde præsenteret sit udspil, da hverken S eller DF var villige til at sænke beløbsgrænsen.

Af samme grund mener Erik Holstein, at der er element af skuespil gemt i den måde, Inger Støjberg meldte sammenbruddet ud på.

”Det var helt åbenlyst fra start af, at det ville ende sådan her. Men i stedet for at tage, hvad man kunne få, lod regeringen det hele stå og falde med beløbsordningen,” siger Holstein, der mener, at regeringen har været under pres fra erhvervslivet.

For regeringen handler udspillet om at vise over for landbruget og DI, at man har gjort alt for at få vedtaget nogle ændringer, der gør det lettere for virksomhederne at tiltrække udenlandsk arbejdskraft, lyder analysen.

”Regeringen får demonstreret, at den kæmper for sagen, og at man hellere tager et åbenlyst nederlag end at resignere over for det flertal, der er,” siger Erik Holstein og fortsætter:

"Men som Venstre har forsøgt at forklare LA, skal man være varsom med at mase på med sager, hvor man hverken har et flertal i Folketinget eller et flertal i befolkningen bag sig. Det lader til, at Venstre har glemt den kloge læresætning her." 

Taktiske finesser
Både S og SF har efterfølgende givet udtryk for, at de er klar til at imødekomme regeringen på flere af udspillets i alt 21 punkter. Dog ikke på punktet om at sænke beløbsgrænsen.

Regeringen planlægger nu ifølge TV 2 at stille deres udspil som forslag i Folketingssalen i håbet om, at væsentlige dele af udspillet kan blive til virkelighed på den måde.

"Regeringen ved udmærket godt, at der er lukket hos både, DF, S, SF og EL, når det gælder beløbsgrænsen. Men man satser på at få nogle af sine andre forslag om udenlandsk arbejdskraft mere helskindet igennem, når S og DF skal tage stilling til dem i fuld offentlighed," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Desuden slipper man på denne måde for at give modydelser for at få forslag igennem, det ville man tvunget til i en normal forhandling." 

De taktiske finesser har dog en skyggeside, mener Holstein:
”Problemet ved den taktik er selvfølgelig, at erhvervslivet ikke får fjernet nogle af de bureaukratiske hindringer på kort sigt. Hvem der bærer ansvaret for det, bliver et abespil mellem regeringen og Socialdemokratiet.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

0:000:00