Holstein: Løkke mangler en mærkesag

Indtil nu har vi ikke set en grundlæggende rød tråd i Lars Løkke Rasmussens politiske projekt, før Moderaterne fremlægger sit partiprogram. Sådan lyder det fra Altingets politiske kommentator, efter at den tidligere statsminister har løftet mere af sløret for sin kommende politik. 

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Karl Emil Frost

Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen varmer i Weekendavisen op til lanceringen af sit kommende parti, Moderaterne. 

Her løfter han lidt af sløret for den konkrete politik, inden han over weekenden forventes at fremlægge en mere sammenhængende politisk plan, samtidig med at han indkasserer sine vælgererklæringer og dermed officielt står i spidsen for et parti, der kan stille op til Folketinget. 

Blandt andet vil Lars Løkke Rasmussen skabe en samfundsmæssig værnepligt for unge, hvor de i et halvt år påtager sig et arbejde inden for eksempelvis ældrepleje, kulturliv, naturbeskyttelse eller i civilsamfundet. Formålet er er øge sammenhængskraften i samfundet, lyder det. 

Derudover har han en række forslag til indretningen af fremtidens skattepolitik.

Ifølge Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, er der ikke en en grundlæggende rød tråd i de foreløbige udmeldinger, ligesom fraværet af en politisk mærkesag kan blive en udfordring for den tidligere Venstre-leder. 

”Det, vi har set indtil nu, tyder ikke på et samlet overordnet projekt. Det er derimod forskellige politiske fragmenter, noget i stil med, at Løkke har fået en idé på snart det ene snart det andet område,” siger Erik Holstein og tilføjer:

”Løkkes forslag om beskatning af boliggevinster er modigt, og forslaget om seks måneders samfundsmæssig værnepligt er interessant, men hans parti mangler en ordentlig mærkesag. Det er normalt et must for nye partier.”     

Ifølge Holstein er skattepolitikken det mest udbyggede blandt Løkkes politiske meldinger, men de appellerer primært til en del erhvervsledere, lyder analysen.

"De udgør ikke en voldsom stor vælgergruppe, men de er vigtige som sponsorer for Løkkes parti.”

Står ikke længere alene med hovedprojektet
Lars Løkke Rasmussen er også de seneste dage blevet udfordret af, at Radikale med Sofie Carsten Nielsen i spidsen nu offentligt billiger tanken om brede regeringskonstellationer tværs over den politiske midte. 

"Det stiller endnu engang spørgsmålstegn ved, hvorfor det er nødvendigt at danne et nyt parti. Løkkes begejstring for et midterprojekt fik en vis støtte i sidste valgkamp, fordi Rasmus Paludan stod og råbte op på den ekstreme højrefløj," siger Altingets politiske kommentator og uddyber:

"I den situation var der en del vælgere, der gerne ville bakke op om en mand som Løkke, der ville holde fløjene uden for indflydelse. Men Paludan er historie, og Enhedslisten er så pragmatisk, at partiet gik med i et politiforlig. Historien om truslen fra fløjene, giver ingen mening mere.”

”Det er lige før, han har trukket den for langt"
Det er lidt over et år siden, at Lars Løkke Rasmussen meldte sig ud af Venstre og dannede "Det Politiske Mødested", hvor han lige siden har gødet jorden til dannelsen af et egentligt parti.

Ifølge Erik Holstein er det lige før, at Lars Løkke Rasmussen har ventet for længe, før han nu endelig ser ud til at trykke på knappen og officielt sende det nye parti i luften. 

"Først kom meldingen om, at han overvejede et nyt parti, så kom det politiske mødested, så kom meddelelsen om, han rent faktisk danner et nyt parti, så kom underskriftindsamlingen, alt sammen under store pressefanfarer. Det er selvfølgelig meget smart for at fastholde opmærksomheden. Men man kan også komme til at skære en nyhed i for tynde skiver. Det er lige før, han har trukket den for langt," siger han. 

Tidligere har partier slået sig på ikke at ville melde ud, hvem de peger på som statsminister. Derfor vil også Lars Løkke Rasmussen formentlig før eller siden melde klart ud, hvem han selv peger på, mener Holstein.

Det vil Løkke ellers ikke lægge sig fast på i interviewet med Weekendavisen. 

”Men vælgerne vil vide, hvilken statsminister de får for deres stemme, så Løkke skal melde ud inden valgdagen. Men kender jeg Løkke ret, trækker han den så længe som muligt for at få optimal opmærksomhed," siger Erik Holstein. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00