Holstein om Løkkes nytårstale: Den slags vinder man ikke valg på

NYTÅRSTALE: Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) leverede en nytårstale uden skarpe kanter, lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

En blød omgang.

Sådan siger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, om statsminister Lars Løkke Rasmussens (V) nytårstale, som han traditionen tro leverede nytårsdag fra Statsministeriet.

”Hvis man ikke vidste bedre, skulle man tro, der var tre-fire år til næste valg,” siger Erik Holstein og tilføjer: 

”Det var en blød nytårstale uden skarpe kanter.”

Løkke leverede en tale, hvor han især kredsede om sine bekymringer for Ruslands øgede aggressioner, USA’s tilbagetræden fra den internationale scene og det nærtforestående Brexit. Men det er ikke den type taler, der kan sikre ham et genvalg ifølge Erik Holstein.

”Løkke gav den som rorgængeren, der styrer Danmark gennem et oprørt hav med klippeskær og søuhyrer som Trump og Putin,” siger han og tilføjer:

”Den slags vinder man bare ikke valg på. Det lykkedes ikke engang for Nyrup efter terrorangrebet i 2001 – og man kan ikke finde et eneste valg gennem nyere tid, der er blevet afgjort på spørgsmålet om lederskab.” 

Glemt om en uge
Den store landsfadertale kan være fin nok, hvis den siddende statsminister står til at blive genvalgt, påpeger Erik Holstein.

Men det er ikke tilfældet med Løkke. Den nyeste statsministermåling fra Norstat for Altinget og Jyllands-Posten viser, at Mette Frederiksen øger forspringet ned til Løkke, ligesom oppositionen stadig står til at vinde magten ifølge Altingets seneste vægtede snit af meningsmålinger.

”I den situation, hvor Løkke er så klart bagud, kunne man forvente en tale, der var mere konkret og offensiv. Den her tale er glemt om en uge,” siger Erik Holstein.

Læs også

Balanceret syn på udlændinge
Ud over truslerne fra omverdenen brugte Løkke en stor del af sin tale på at tale om udlændingepolitik.

Her repræsenterede ifølge Erik Holstein han et synspunkt, som de fleste danskere er enige i, når han talte mod for eksempel parallelsamfund og kriminelle indvandrere, mens han blandt andet roste de indvandrere, der er i beskæftigelse.

”Løkke lagde et udlændingepolitisk snit, som de fleste danskere kan være enige i: På den ene side kritik af reaktionære kønsnormer, social kontrol og religiøs fanatisme. Og på den anden side en udstrakt hånd til de indvandrere, 'der har taget Danmark til sig' – og som er trætte af at blive slået i hartkorn med kriminelle og islamister,” siger Erik Holstein.

Han tilføjer, at Løkke gjorde sit bedste for at balancere sit synspunkt, ”hvilket er blevet mere nødvendigt, efter modsætningerne i hans eget parti er vokset”.

Sundhedsudspil inden valget
Afslutningsvis vendte Løkke tilbage til et tema, der har optrådt i stort set alle hans taler i løbet af det forgangne år, nemlig sundhedsområdet.

Statsministeren har flere gange nævnt, at regeringen er på trapperne med et sundhedsudspil, og efter flere udskydelser ser det nu ud til at komme: 

”Nytårstalen tyder på, at regeringen vil fremlægge sit sundhedsudspil, inden valget udskrives,” siger Erik Holstein og tilføjer, at trods Løkkes store ekspertise på området er det stadig usikkert, hvor meget Venstre kan bruge udspillet til i en valgkamp:

”De sidste mange år har socialdemokraterne stået stærkere på sundheden.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Lars Løkke Rasmussen

Udenrigsminister, MF (M), politisk leder, Moderaterne, fhv. statsminister
cand.jur. (Københavns Uni. 1992)

0:000:00