Holstein om spørgetimen: Løkke hævede niveauet

SPØRGETIME: Lars Løkke Rasmussen kom godt fra sin første spørgetime som statsminister, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. "Mens Thorning konsekvent saboterede spørgetimen, gik Løkke faktisk ind på præmissen," lyder dommen.

En Mette Frederiksen, der blev fanget i en teknisk diskussion, en lidt for rigid Pia Kjærsgaard og en Lars Løkke Rasmussen, der kom godt fra start. Sådan lyder dommen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter sæsonens første spørgetime. 
En Mette Frederiksen, der blev fanget i en teknisk diskussion, en lidt for rigid Pia Kjærsgaard og en Lars Løkke Rasmussen, der kom godt fra start. Sådan lyder dommen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter sæsonens første spørgetime. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Scanpix
Cecilie Gormsen

Tirsdag vendte den omdiskuterede spørgetime i Folketinget tilbage, hvor Lars Løkke Rasmussen debuterede som statsminister i formatet. Og det slap han godt fra, hvis man spørger Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. 

Han peger på, at Lars Løkke Rasmussens håndtering af Folketingets spørgetime er en klar forbedring sammenlignet med spørgetimerne under Helle Thorning-Schmidt.

”Mens Thorning konsekvent saboterede spørgetimen ved aldrig at svare på noget som helst og i stedet stille retoriske modspørgsmål, gik Løkke faktisk ind på præmissen og svarede på det meste," siger Erik Holstein og fortsætter:

”Debatten viser, hvordan Løkke er helt anderledes nede i substansen på de vigtigste politiske områder, ikke mindst på felter som velfærd og økonomisk politik. Det giver Løkke mulighed for at reagere på, hvad der bliver sagt – og ikke bare plapre efter et forberedt talepapir.”

Forstærker EU-garanti
Lars Løkke Rasmussen fik spørgsmål fra alle Folketingets partiledere, undtagen SF's Pia Olsen Dyhr, som var i New York. Dansk Folkepartis leder, Kristian Thulesen Dahl, spurgte ind til afstemningen om retsforbeholdet, der finder sted om præcis en måned. Her spurgte DF-lederen, om Danmark rent juridisk afskaffer retsforbeholdet ved et ja. Og her kom en lille nyhed fra Løkke:

"Der kom en lille nyhed under spørgetimen, da Løkke forstærkede sin garanti om, at der skal en ny folkeafstemning til, hvis Danmark skal gå med i EU's asylsamarbejde. Nu vil Løkke også skrive det ind i bemærkningerne til loven. Det er klogt gjort, men det ændrer ikke noget i praksis - hverken juridisk eller politisk," siger Erik Holstein.

Derudover måtte Lars Løkke Rasmussen svare på spørgsmål om regeringens besparelser og økonomiske politik, om dagpengeaftalen og om grundskyld, integration og asyl til whistlebloweren Edward Snowden. 

Løkke i fin form
Erik Holstein peger på, at Løkke i det hele taget var i fin form. Det så man for eksempel, da Enhedslistens Johanne Schmidt-Nielsen sluttede sit indlæg lidt upræcist af. Herefter Løkke greb chancen og sagde: "Nu kommer jeg lidt til kort, for her var jo ikke rigtig noget spørgsmål. Men jeg kan sagtens finde på noget at sige.”

"Den slags skaber liv og får det i korte momenter til at smage lidt af debatterne i det engelske underhus,” siger Erik Holstein.

Han hæfter sig dog ved, at den mere løsslupne debat endnu ikke for alvor har gjort sit indtog i spørgetimen. 

”Når underholdningsværdien alligevel blev begrænset, skyldes det, at såvel Mette Frederiksen som Kristian Thulesen Dahl stillede spørgsmål, der hurtigt udviklede sig til tekniske diskussioner. Om henholdsvis omprioriteringsbidrag og det juridiske grundlag for EU-folkeafstemningen," siger Holstein og fortsætter:

"Det er super vigtige emner, men det er nok ikke noget, der får vælgerne til at sidde klistret til skærmene.”

Vær mindre rigid, formand!
Mens Lars Løkke Rasmussen klarede sig godt, har Erik Holstein en opfordring til Folketingets formand, Pia Kjærsgaard, der styrede debatten:

”Pia Kjærsgaard sad i formandsstolen under spørgetimen, og hun skal passe på, at hun ikke bliver for rigid. Særligt i spørgetimen skal der gives lang snor til partilederne, og der er ingen grund til at afbryde, selvom et svar går 15 sekunder over tiden," siger han.

”Men alt i alt lover det godt. Premieren i denne sæson vil skabe ny interesse for den spørgetime, der i sidste sæson udviklede sig til en ren parodi,” tilføjer han.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00