Holstein om udnævnelse af Lose: Det sætter en tyk streg under, at Ellemann ikke er på vej tilbage lige foreløbig

Der spekuleres flittigt i, om torsdagens indskiftning på ministerholdet er et udtryk for, at Venstre er i færd med at køre en ny formand i stilling. Men det tror Altingets politiske kommentator ikke på.

Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Vi skal ikke regne med, at Venstres formand er retur i dansk politik på denne side af sommerferien.

Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, efter at Stephanie Lose (V) torsdag er blevet udpeget som midlertidig økonomiminister.

Udnævnelsen sker for at aflaste Troels Lund Poulsen (V), der har varetaget posten, samtidig med at han har været vikar for Jakob Ellemann-Jensen (V) som fungerende forsvarsminister. Venstres formand ville ikke lave denne konstruktion, hvis han regnede med at være tilbage indenfor en nær fremtid, mener den politiske kommentator.

”Det sætter en tyk streg under, at Ellemann ikke vender tilbage lige foreløbig. Man laver ikke en sådan konstruktion for et par uger. Vi snakker om måneder, før Ellemann er tilbage på Borgen. Et realistisk gæt er vel efter sommerferien. Hvis han altså vender tilbage,” siger Erik Holstein. 

Læs også

Klogt træk af Venstre

På Amalienborg Slotsplads ville hverken statsministeren eller den nyudnævnte midlertidige økonomiminister spekulere i tidshorisonter. Og begge understregede, at de er overbeviste om, Jakob Ellemann vender tilbage.

"Der er ikke sat noget tidspunkt på. Det er både, fordi vi ikke ved det, og fordi det med den her slags sygemelding ikke er klogt at sætte en fast bagkant på," lød det fra Lose.

Hun afviste, at udnævnelsen er en drøm, der er gået i opfyldelse.

"Det er en opgave, som skal løses, og som jeg har sagt ja til. Det er en midlertidig opgave, indtil jeg kan vende tilbage til Region Syddanmark," sagde hun.

Ifølge Erik Holstein er det et "klogt" træk, at Venstre nu rokerer om på de arbejdsopgaver, som blev fordelt, da Jakob Ellemann blev sygemeldt i begyndelsen af februar.

"Arbejdspresset er simpelthen blevet for stort for Troels Lund Poulsen. At passe to centrale ministerier og samtidig fungere som Venstres formand kan man holde til i nogle uger. Men det er ikke langtidsholdbart. Så det er klogt af Venstre at hente forstærkninger ind, før der kommer en ny sygemelding i toppen af partiet," siger han. 

Brikken Lose passer bedst i Økonomiministeriet

Når Troels Lund har valgt at holde fast i forsvarsområdet i stedet for sit eget oprindelige ministerområde, er det snarere et udtryk for, at puslespillet skulle gå op, end at han foretrækker det ene over det andet.

"Det skal mest ses som det muliges kunst. Lose ved ikke noget synderligt om forsvarspolitik, men via sin post som regionsrådsformand er økonomiforhandlinger ikke fremmede for hende. Så brikken Lose passer bedst i Økonomiministeriet," siger Erik Holstein. 

Men det understreger også, at forsvarsområdet er så vigtigt for Venstre, at den erfarne Troels Lund forbliver i Forsvarsministeriet, hvor der fortsat venter vigtige forhandlinger, tilføjer Erik Holstein.

"Og så skal man heller ikke glemme, at opprioriteringen af forsvarspolitikken var en af de vigtigste grunde til, Venstre alligevel endte i regering med Mette Frederiksen."

Statsministeren selv betonede da også forsvarsområdets betydning, da hun mødte pressen foran Amalienborg.

"Når der er en sygemelding i regeringen, så finder vi ud af at løse det. Og så er det klart, at med alt det vi står over for på forsvarsområdet, er det fornuftigt med de her ændringer," sagde hun.

Lose er ikke et godt bud på ny V-formand

I det politiske miljø spekuleres der flittigt i, om indskiftningen af Stephanie Lose skal ses som udtryk for, at Venstre vil køre hende i stilling som ny formand i stedet for Jakob Ellemann. Men det tror Altingets politiske kommentator ikke på.

"Det ville være en rigtig dårlig idé, og det tror jeg også godt, hun selv ved," siger han.

I hans øjne skal partiet i så fald indstille sig på en tilværelse under ti procent.

"Lose er en flittig og en dygtig forhandler, men hun er efter min mening helt uegnet som frontfigur. Hun mangler simpelthen karisma. Selv Troels Lund Poulsen fremstår jo nærmest som en munter spradebasse sammenlignet med Lose," siger Erik Holstein. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Altinget logo
København | Stockholm | Oslo | Bruxelles
Politik har aldrig været vigtigere
AdresseNy Kongensgade 101472 København KTlf. 33 34 35 40[email protected]CVR nr.: 29624453ISSN: 2597-0127
Ansv. chefredaktørJakob NielsenDirektørAnne Marie KindbergCFOAnders JørningKommerciel direktørMichael ThomsenFormand og udgiverRasmus Nielsen
Copyright © Altinget, 2024