Holstein: Pape afslørede Løkkes bluff

ANALYSE: Pape stod fast og afslørede dermed, at Løkkes valgtrussel var absurd, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein. Sagen kan blive et vendepunkt for Pape.

Konservatives leder, Søren Pape Poulsen, stod fast og lod sig ikke presse af Lars Løkke Rasmussens trusler om at udskrive valg.  

Dermed vandt Pape i denne omgang armlægningen med Løkke, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein:

"Man står altid lidt ynkeligt tilbage, når ens bluff er blevet afsløret. Det er i den grad situationen for Løkke. Han plejer at være god til politisk poker, men her overspillede Løkke sine kort, og Pape ’called his bluff’," vurderer Holstein.

Tirsdag aften valgte Konservative overraskende at udtrykke mistillid til miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), fordi partiet ikke mente, at Kjer havde givet retvisende oplysninger om landbrugspakken.

Men helt usædvanligt valgte Eva Kjer Hansen at blive på sin plads, og Lars Løkke Rasmussen optrappede regeringskrisen ved at true med valg, hvis Konservative ikke skiftede holdning og accepterede, at Kjer kunne blive.

Det har ført til flere dages krisemøder med lederne af partierne i blå blok, men lørdag stod Pape fast på mistilliden til Kjer. Hun meldte kort efter, at hun træder tilbage.

Erik Holstein mener, at truslen om valg ikke har været reel.

"Løkkes valgtrussel har hele tiden været absurd. For hvad havde været den mest sandsynlige udgang på et valg? Løkke havde sandsynligvis tabt Statsministeriet, derefter var han røget som politisk leder – og der står næppe et internationalt topjob og venter på ham. Hans valgtrussel svarede til at prøve at intimidere andre ved at holde en pistol foran sin egen tinding. Den slags virker sjældent," mener Holstein.

Løkkes kamp ikke forgæves
Men selv om Løkke tabte kampen om, hvorvidt Eva Kjer kunne blive på posten, så har Løkkes kamp ikke været helt forgæves, mener Holstein:

"På plussiden har Løkke vist, at han kæmper indædt for sine ministre, og han kan måske forbedre sit forhold til dele af det gamle landbrugs-Venstre, der har været mest kritisk under hans bilagssager. Så på kort sigt kan Løkke blive styrket i sit eget parti. Men det kan slet ikke opveje hans tab," vurderer han.

Konservative, der i denne uge fejrede 100 års-jubilæum, har længe haft det svært. Partiet er Folketingets mindste, og Søren Pape Poulsen er langt fra slået igennem hos vælgerne. Det kan måske ændre sig nu, mener Holstein:

"Der er en reel chance for, at det her kan blive et vendepunkt for Søren Pape, der trådte i karakter som leder. Han stod fast, selvom Løkke skruede sig op – og selvom hans eget mandat ville ryge, hvis Konservative blev straffet af vælgerne. I klassisk konservative kredse vil man nok sige, at Pape har vist sig som "et ordentligt mandfolk"," siger han og fortsætter:

"Problemet for Konservative er selvfølgelig, at de alligevel har stemt for den landbrugspakke, der er hele udgangspunktet for striden. Så længe den ikke er rettet op miljømæssigt, er det svært for dem at hævde en ren grøn profil."

Grøn profil
I de seneste dage har partierne i blå blok forhandlet om en grøn tillægsaftale til landbrugspakken. Det er endnu uvist, hvad der sker med disse forhandlinger.

Der er sjældent, at miljø- og landbrugspolitik er så meget i fokus som i de seneste dage. I forlængelse af debatten har Megafon lavet en meningsmåling for Politiken og TV 2. Målingen viser, at 54 procent af de adspurgte mener, at regeringen tager for lidt hensyn til miljøet. Kun 3 procent mener, at regeringen tager for meget hensyn.

Erik Holstein mener, at Venstre, DF og Liberal Alliance er ude af trit med vælgerne på det grønne område.

"Der er konsekvent et vælgerflertal for en progressiv miljøpolitik, og jeg tror, at specielt Liberal Alliance med deres mange unge vælgere kan få problemer, hvis de fortsat lægger deres miljøpolitik op ad en organisation som Bæredygtigt Landbrug," siger han.

Lars Løkke Rasmussen meddelte lørdag, at han vil udpege en ny fødevare- og miljøminister efter weekenden.

Forrige artikel Løkke om Kjer-afgang: Det er med meget stor beklagelse Løkke om Kjer-afgang: Det er med meget stor beklagelse Næste artikel Stædighed spændte ben for Kjer Stædighed spændte ben for Kjer