Holstein: Rasmus Prehn er et overraskende valg som fødevareminister

ROKADE: Den nyudnævnte fødevareministers evner vil virkelig blive sat på prøve, siger politisk kommentator Erik Holstein, der ikke ser Rasmus Prehn som en oplagt problemknuser. Flemming Møller er et naturligt valg som ny på holdet, mens Hummelgaard som ligestillingsminister kan være med til at få debatten over på socialdemokraternes hjemmebane.

Med skiftet fra udvikling til fødevarer tager 47-årige Rasmus Prehn et hop, som ikke lå lige for.

Det vurderer Altingets politiske kommentator efter torsdagens omrokering i regeringen, hvor Prehn bliver minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, Flemming Møller Mortensen bliver udviklingsminister, og Peter Hummelgaard overtager ligestillingsområdet.

”Helt som ventet blev det kun en lille rokade. Mette Frederiksen er generelt meget tilfreds med sine ministre, så det er logisk, at hun kun tager en enkelt ny minister med på holdet,” siger Erik Holstein. 

”Det er mere overraskende, at Rasmus Prehn gøres til ny fødevareminister. Han har ikke nogen erfaringer fra landbrugs- og fødevareområdet, og han er heller ikke nogen rutineret minister, så det er ikke særlig indlysende, at han skulle udnævnes til den post,” lyder vurderingen.

Mistænkt for anonym fortælling
Rasmus Prehn har fungeret fint som udviklingsminister, og han har ikke begået nogen fejl, påpeger Erik Holstein.

"Men det er heller ikke det sværeste ministerium. Nu bliver hans evner virkelig sat på prøve, hvor han skal rydde op i et ministerium, der ligger i ruiner. Og han skal starte helt fra bunden med at finde sig en ny departementschef," siger den politiske kommentator.

En "kuriøs detalje" er ifølge Erik Holstein, at Prehn var hovedmistænkt som den anonyme forfatter til bogen 'Den hemmelige socialdemokrat'.

"En bog, der var en nådesløs parodi på livet i den socialdemokratiske folketingsgruppe. Det blev aldrig bevist, men Prehn blev rasende upopulær i det meste af folketingsgruppen – og han lignede en politisk død mand i flere år. Han kom dog lidt ind i varmen igen, efter Mette Frederiksen blev ny formand,” fortæller Holstein.

Vælger ministre efter tur
Det er mindre overraskende, at Flemming Møller Mortensen, som hidtil har været gruppeformand, bliver minister for udvikling og nordisk samarbejde, vurderer han.

"Socialdemokraterne vælger tit ministre ”efter tur” – så de højest placerede i folketingsgruppen får en ministerpost. Derfor udnævner de ofte den politiske ordfører, finansordføreren eller netop gruppeformanden som ny minister," forklarer Holstein.

Han kalder Flemming Møller Mortensen for "en stabil og driftssikker politiker".

"Han har mest gjort sig bemærket, da han var sundhedsordfører. Han har også været formand for Kulturudvalget, men har aldrig markeret sig i forhold til den tredje verden, som han nu kommer til at arbejde med," nævner Erik Holstein.

Han peger på, at Udviklingsministeriet er et af de lavest rangerende ministerområder og kalder det meget normalt, at det er det sted, man begynder en ministerkarriere.

"Det gjorde Søren Pind også,” konstaterer Holstein.

Ligestilling kommer under Hummelgaard 
Endelig er det værd at lægge mærke til, at ligestillingsområdet flyttes væk fra Fødevareministeriet og i stedet over til Peter Hummelgaard i Beskæftigelsesministeriet.

Det giver god mening på flere måder, lyder vurderingen.

"Hummelgaard er super dygtig, og mange af tingene på ligestillingsområdet hører alligevel hjemme inden for Beskæftigelsesministeriets ressortområde," siger Erik Holstein.

"Men det bliver alligevel interessant at se ham tumle med MeToo-problematikken. Måske kan han føre diskussionen over på ligelønsproblematikken, der passer bedre i den socialdemokratiske dagsorden," slutter analytikeren.

Forrige artikel Gemytlig gruppeformand bliver ny udviklingsminister: Gemytlig gruppeformand bliver ny udviklingsminister: "Danmark har en forpligtelse til at prøve at skabe en forbedret verden" Næste artikel Dagens overblik: Partier vil granske rigspolitichefs rolle i minksagen Dagens overblik: Partier vil granske rigspolitichefs rolle i minksagen