Holstein: Støjbergs tale lignede en afskedstale  

LANDSMØDE: Jakob Ellemann forsøgte med sin landsmødetale at favne både Tommy Ahlers-segmentet og det jyske segment. Efter Støjbergs tale peger pilen i retning af, at hun forlader partiet, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein.

Jakob Ellemann-Jensen nævnte ikke Inger Støjberg ved navn i sin landsmødetale, men forsøgte at favne begge sider af Venstre.
Jakob Ellemann-Jensen nævnte ikke Inger Støjberg ved navn i sin landsmødetale, men forsøgte at favne begge sider af Venstre.Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Venstres landsmøde søndag gav ikke endeligt svar på, hvad Inger Støjberg har tænkt sig at gøre efter at være blevet fyret som næstformand.

Men efter at have hørt hendes tale, hvor hun trak forskellen på det såkaldte by- og land-Venstre hårdt op, vurderer Altingets politiske kommentator Erik Holstein, at pilen nu peger mere i retning af et farvel til partiet.

”Hun bevæger sig i hvert fald ikke længere ind i Venstre. Pilen peger snarere i retning af, at Støjberg forlader Venstre, selvom talen stadig holder begge muligheder åben. Man må gå ud fra, at Støjberg har truffet valget nu, men at hun venter lidt med at melde det ud for at få optimal mediedækning. Det lignede mest en afskedstale," siger han.

Hun har kontakterne
Erik Holstein hæfter sig særligt ved Støjbergs indirekte angreb på Ellemanns linje på forskellige punkter. 

Med formuleringen om, at hun vil kæmpe for sine værdier, uanset hvor hun er, vil det være mest logisk for Støjberg at fortsætte i et andet parti

Erik Holstein
Politisk kommentator

”Det mest entydige budskab er, at Støjberg ikke har tænkt sig at stikke piben ind. I princippet giver talen både mulighed for at blive i Venstre og fortsætte en guerillakrig mod Ellemann og for at smutte og melde sig ind i et nyt parti. Med formuleringen om, at hun vil kæmpe for sine værdier, uanset hvor hun er, vil det være mest logisk for Støjberg at fortsætte i et andet parti,” siger han.

Støjberg talte blandt andet om, at Venstre skal holde sig gode venner - både personligt og politisk – med de partier, hvis mandater man vil basere en regering på. Hvad skal man lægge i det?

Ellemann lægger sig ikke direkte ud med Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, men han appellerer heller ikke til de vælgere, der er i grænselandet mellem Venstre og de to partier

Erik Holstein
Om Jakob Ellemanns landsmødetale

”Støjberg har mere end antydet, at det ikke har været velset i Venstre, at hun har et så godt forhold til Pernille Vermund, Pia Kjærsgaard, Peter Skaarup og Kristian Thulesen Dahl. Med sin tale får hun understreget, at en opbakning fra de andre blå er en forudsætning for at Venstre igen kan få statsministerposten, og at det er hende, der har de kontakter.”

Siger det noget om, hvad hendes videre plan er, at hun på den måde begynder at tale overordnet politisk strategi? 

”Ikke andet end at hun tegner forskellene til Ellemann så klart op som muligt. Ellemann havde jo en kortvarig flirt med Radikale sidste forår, før han svingede om og bandt sig til et rent blåt samarbejde. Det får Støjberg lige mindet om med udtalelsen om, at man ikke kan bygge på radikale mandater,” siger Holstein.

Ellemann lægger et bredt snit
Når det gælder Jakob Ellemann-Jensens landsmødetale, bider Erik Holstein mærke i, at partiformanden "meget omhyggeligt" undgik en direkte konfrontation med Støjberg.

"Og han nævnte hende slet ikke ved navn. Ellemann understregede, at Venstre står for en stram udlændingepolitik, men hans værdipolitiske retorik adskilte sig markant fra Støjberg. Og det er kendetegnende, at både Mette Frederiksen og Mattias Tesfaye er meget mere direkte, når de peger på problemerne med indvandringen fra muslimske lande," siger den politiske kommentator.

I selve landsmødetalen taler Ellemann om erhvervslivets vilkår, internationalt udsyn, integrationsudfordringer og ydelser. Hvis det tegner Venstres politiske projekt, hvad er så styrkerne og svaghederne ved at lægge fokus netop der?

”Ellemann forsøgte at lægge et meget bredt snit, der både skal favne Tommy Ahlers segmentet af storbyvælgere og Støjbergs klassiske jyske Venstre-segment," siger Holstein.

Læs også

Positiv historie om Ali
Men det er en svær balance.

”Grundholdningen er en positiv holdning til globaliseringen, som man også finder hos Radikale Venstre. Samtidig står Ellemann fast på en stram udlændingepolitik, men med en langt mere positiv retorik end den, man finder hos Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige," siger Erik Holstein.

Han kalder det "karakteristisk" for Jakob Ellemann, at han indledte sit afsnit om integration med en positiv historie om Ali, før han omtalte problemerne.

"Han lægger sig ikke direkte ud med Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige, men han appellerer heller ikke til de vælgere, der er i grænselandet mellem Venstre og de to partier, " vurderer Erik Holstein.

Lose kommer ikke til at overstråle formanden
Formålet med det ekstraordinære landsmøde var at vælge en ny næstformand formelt, selv om det på forhånd stod klart, at det ville blive regionsrådsformand i Region Syddanmark og formand for Danske Regioner Stephanie Lose, som var eneste kandidat.

Lose gentog i sin tale, at hun vil blive en markant anderledes næstformand end forgængeren. Hun vil koncentrere sig om de indre linjer og kontakten med baglandet og holde sig fra kommentarer i medierne om, hvor Venstre skal hen. 

”Lose erkendte, at hendes tale ville blive kaldt kedelig – og det prædikat var meget præcist," lyder dommen fra Erik Holstein.

"Der var ikke ret meget politik i talen, men det var netop også pointen for en næstformand, der skal have en anderledes tilbagetrukket rolle og arbejde på de indre linjer. Der er absolut ingen fare for, at Lose kommer til at overstråle formanden,” slutter Holstein.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Stephanie Lose

Økonomiminister (V), næstformand for Venstre
cand.oecon. (Syddansk Uni. 2006)

0:000:00