Holstein: Tanken om Mette Frederiksen i regering med Venstre er helt sort

ANALYSE: Det er ekstremt usandsynligt, at Venstre og Lars Løkke Rasmussen (V) kan ende i regering med Socialdemokratiet efter valget, som Løkke ellers åbner for i ny bog. Det vurderer Altingets politiske kommentator.

Venstre og hele blå blok er mildt sagt pressede i meningsmålingerne. Og nu åbner Løkke officielt for en nødløsning, hvor Venstre kan danne en regering med Socialdemokratiet ind over midten.

Det siger han i en samtalebog, som udkommer i dag.

Men forslaget har ingen gang på jord, vurderer Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Idéen om en SV-regering har stor opbakning i det finansministerielle Danmark og i dele af Mediedanmark. Men en SV-regering efter næste valg er ikke meget mere realistisk end drager og is-zombier. Skal man sætte procenter på, er der måske én procents chance for, at valget i 2019 munder ud i en SV-regering,” lyder dommen.

Set fra Venstres synsvinkel kan en SV-regering dog sagtens give mening.

"Venstre er håbløst bagefter, og regeringsmagten ryger med stor sikkerhed. I den situation er en regering med socialdemokraterne den eneste chance for at holde fast i magten,” vurderer Erik Holstein.

Tiltaler folk som Pind og Krarup
Rent politisk tiltaler idéen især de Venstre-folk, der er trætte af Dansk Folkeparti og den hårde retorik i udlændingedebatten.

"Det er folk som Søren Pind og borgmester Lars Krarup fra Herning. En SV-regering vil fratage DF den afgørende rolle, og det tiltaler dem,” siger Erik Holstein.

Men der er en meget enkel grund til, at en SV-regering formentlig ikke kan komme på tale.

”Når idéen er ekstrem usandsynlig, skyldes det, at socialdemokraterne har nul interesse i en SV-regering. Mette Frederiksen er storfavorit til at vinde regeringsmagten, og hun har absolut ingen grund til at dele i porten med Løkke," fastlår Holstein.

Han peger på, at idéen frem for alt er politisk uspiselig for socialdemokraterne.

"Mette Frederiksen har de sidste tre år lagt markant afstand til Thorning-regeringens økonomiske politik, der skuffede de socialdemokratiske kernevælgere. Mette Frederiksen har gjort alt, hvad hun kunne for at genvinde S-vælgerne tillid og forsikre, at man ikke igen vil føre en borgerlig økonomisk politik. Og så skulle hun gå i regering med Venstre. Det er helt sort,” siger den politiske kommentator.

Ville skuffe Frederiksens kernevælgere
En anden risiko for S ville også være, at en SV-regering vil skuffe de socialdemokratiske kernevælgere.

"Det vil være direkte selvmorderisk af Mette Frederiksen. Og der er intet, der tyder på, at den socialdemokratiske ledelse går i selvmordstanker,” siger Erik Holstein.

Han mener ikke, at Løkkes præmis om, at midten skal samles i en svær tid, holder.

"Danmark er på ingen måde i økonomisk krise, som landet var, da der blev dannet en SV-regering for 40 år siden. Og det er helt overdrevet at antyde, at der er en seriøs trussel fra yderfløjene. Det er der ikke. Paludan tramper rundt og får måske to procent af stemmerne. Bortset fra det er der ingen udemokratiske kræfter i det politiske billede,” mener Erik Holstein.

Forrige artikel Quiz: Har du styr på valgkampen(e)? Quiz: Har du styr på valgkampen(e)? Næste artikel Ritt Bjerregaard har selv prøvet en SV-regering:  Løkkes forslag er ren desperation Ritt Bjerregaard har selv prøvet en SV-regering: Løkkes forslag er ren desperation