Holstein: Thorning var karrierepolitiker

AFSKED: Helle Thorning-Schmidt passer meget bedre til jobbet som chef for Save the Children, end hun gjorde som politiker, mener Erik Holstein. Ifølge Altingets politiske kommentator betyder hendes farvel meget lidt for S.

Tidligere statsminister Helle Thorning-Schmidt forlader dansk politik til fordel for jobbet som direktør i det internationale Red Barnet i London.

Hun blev statsminister og var i 10 år formand for Socialdemokraterne, men hun efterlader sig ikke et klart politisk projekt, mener Altingets politiske kommentator, Erik Holstein.

”Thorning er en karrierepolitiker uden sikre ideologiske pejlemærker. Men hun var virkelig stærk i modgang og førte en formidabel valgkamp i juni, hvor hun var tæt på at vinde på trods af alle odds,” siger han.

Den karakteristik gør, at hun passer bedre til sit nye job end til det gamle, mener Holstein.

”Thorning er intelligent, super præsentabel, sprogkyndig og har et kæmpe netværk. Så hun er en drøm for en international virksomhed, der gerne vil have en synlig direktør. Men det er også der, hun hører hjemme: som direktør, ikke som politiker. Det sidste kræver, man har politiske idealer, der vægter højere end ens egen karriere,” siger Erik Holstein.

Blev stående på benene
Jobbet som chef for Save the Children er ikke det første, Helle Thorning er gået efter. I efteråret kandiderede hun til at blive FN's flygtningehøjkommissær, og der er blevet spekuleret meget i, at hun året før forsøgte at blive formand for Det Europæiske Råd.

På trods af de mislykkede ansøgninger roser Erik Holstein Thornings evne til at gøre reklame for sig selv.

”Det var som campaigner, hendes styrke lå, ikke som en principfast politiker eller som en stærk strateg,” siger han.

Holstein kommer også med pæne ord om hendes håndtering af de dårlige sager, hun og partiet i årenes løb rendte ind i.

”Man bør give Helle Thorning-Schmidt credit for hendes evne til at blive stående på benene i situationer, hvor katastroferne var talrige som stjernerne på himlen. Både i starten af hendes formandstid og i næsten hele hendes tid som statsminister.”

Hun var politisk død
Efter det tabte valg i 2015 tog Mette Frederiksen over, og en ny ledelse kom til hos Socialdemokraterne. For nyligt forlod tidligere finansminister Bjarne Corydon politik for en stilling i McKinsey. Nu følger Thorning efter. Men hendes farvel vil ikke få nogen stor betydning for partiet, vurderer Erik Holstein.

”For Socialdemokraterne betyder det meget lidt, at hun forsvinder,” siger han og tilføjer, at Thorning reelt har været politisk død siden valget, der efterlod hende med meget få støtter i folketingsgruppen:

”Det så man den eneste gang, Thorning markerede sig efter valget, da hun kritiserede Mette Frederiksens mere EU-skeptiske linje. Den tidligere statsminister stod meget alene på det gruppemøde.”

Satte spor
På trods af det manglende politiske projekt, mener Erik Holstein, at Thorning på nogle punkter satte sit præg på partiet. Et eksempel er udlændingepolitikken, hvor hun nærmede sig vælgerne, mener han.

”Hun fik samlet næsten hele partiet om en strammere udlændingepolitik, selvom det emne havde kløvet partiet på tværs i ti år. Her fik Thorning faktisk sat sig varige spor,” siger Holstein, men tilføjer så:

”Men heller ikke det mente hun for alvor noget med. For hendes strammerlinje holdt kun til den dag, hun søgte jobbet som FN's flygtningehøjkommissær.”

Helle Thorning-Schmidt begynder i sit nye job 1. april.

Forrige artikel Museer slår rekord: Gæsterne myldrer ind Museer slår rekord: Gæsterne myldrer ind Næste artikel Lars Aslan afløser Thorning i Folketinget Lars Aslan afløser Thorning i Folketinget