Holstein: Thulesen har tabt tålmodigheden

BALLADE: Efter Dansk Folkeparti har aflyst regeringens planlagte skattelettelser, er de blå partiers forskellige prioriteter atter lagt frem til offentligt skue. Dansk Folkepartis tålmodighed er simpelthen brugt op, vurderer Altingets politiske kommentator.

Når Kristian Thulesen Dahl går ud og aflyser regeringens planlagte skattelettelser, er det et udtryk for, at Dansk Folkeparti har tabt tålmodigheden med regeringen.

Sådan lyder vurderingen fra Altingets politiske kommentator Erik Holstein, efter Kristian Thulesen Dahl (DF) har gjort det klart, at Dansk Folkeparti ikke har tænkt sig at lægge stemmer til en skatteaftale i denne valgperiode.

”Det er lang tids opsparet frustration over Venstre-regeringen, der ligger bag Thulesen Dahls afvisning af skattelettelser inden valget. Det er noget, Løkke bør tage meget alvorligt,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Thulesens budskab er reelt: Hvis I skal gøre jer håb om skattelettelser, skal tilstrømningen af asylansøgere bringes drastisk ned inden efteråret, og der skal laves en plan for hjemsendelse af asylansøgere.”

DF: Ingen penge
Dansk Folkepartis formand, Kristian Thulesen Dahl, strammede onsdag aften retorikken og afviste, at der kunne blive tale om skattelettelser i denne valgperiode.

”På det grundlag, vi kender nu, så er der ikke basis for at lave en skatteaftale, der sænker skatterne. Der er simpelthen ikke penge til det. Pengene bliver brugt på flygtninge og migranter. Og i det omfang, at der bliver penge til overs, skal de bruges på at styrke velfærden, altså vores sundhedssektor og ældrepleje,” sagde Kristian Thulesen Dahl til DR.

LÆS OGSÅ: Cordua: LA og DF har hovedrollerne i efterårets store showdown

Meldingen kommer, efter at Finansministeriet har opdateret prognosen for, hvor meget befolkningen vokser frem til 2020. Nu lyder skønnet på knapt 100.000 personer på grund af flygtningestrømmen til Danmark. Ifølge Finansministeriet vil det betyde, at de offentlige udgifter vil stige med 6,4 milliarder kroner i årene 2017 til 2020.

”Finansministeriets opgørelse over, hvor meget asylansøgerne kommer til at belaste den danske økonomi, var en god anledning for DF til at lave et kryds mellem asylpolitik og diskussionen om skattelettelser," siger Erik Holstein og tilføjer:

"Men ellers havde DF fundet en anden anledning til at skærpe tonen. For man kan ikke leve med prognoser på 25.000 asylansøgere om året."

Regeringens dilemma
Venstre lovede under sommerens valgkamp skattelettelser, og DF-meldingen er da også en rød klud i hovedet på resten af blå blok. Særligt i forhold til Liberal Alliance, der af flere omgange har truet med at vælte regeringen, hvis der ikke kommer skattelettelser.

”Løkke har forsøgt at bagatellisere konflikten, men konklusionen er klar nok: Skal regeringen have en overlevelsesgaranti året ud, skal Liberal Alliance have deres skattelettelser, og det får de kun, hvis Dansk Folkeparti får markante asylstramninger,” siger Erik Holstein og fortsætter:

”Det kan føre til konflikt med såvel tyskerne som Kristian Jensen-fløjen i Venstre, men det kan vise sig at være det mindste onde for statsministeren.”

LÆS OGSÅ: Ny måling: Dansk Folkeparti går tilbage

Erik Holstein peger på, at Dansk Folkeparti siden valget ikke har opnået samme indflydelse som støtteparti, som det gjorde i VKO-tiden. Og det presser Kristian Thulesen Dahl, ligesom også meningsmålingerne, der viser tilbagegang, gør det.

”Man kom skidt ud af finansloven på grund af rodet med boligydelsen, og Venstre har været fodslæbende ved en række af DF’s mærkesager,” siger Holstein.

Han peger på, at regeringen længe afviste Dansk Folkepartis krav om grænsekontrol, der først blev indført, efter svenskerne gjorde det. Samtidig har regeringen afvist transportøransvar over for Tyskland, ligesom reglerne for permanent ophold ifølge Altingets politiske kommentator kun marginalt er strammet.

”Og i retspolitikken startede justitsminister Søren Pind (V) med blankt at afvise minimumsstraffe, som er en anden DF-mærkesag,” tilføjer Erik Holstein.

Forrige artikel OECD kræver svar på muligt dansk misbrug af ulandsbistand OECD kræver svar på muligt dansk misbrug af ulandsbistand Næste artikel Skæv kommunal fordeling af job og boliger til flygtninge Skæv kommunal fordeling af job og boliger til flygtninge
Jobcentre dropper effektivt redskab trods markante resultater

Jobcentre dropper effektivt redskab trods markante resultater

AKTIVERING: Et år efter at have været i revalidering er næsten halvdelen i job eller under uddannelse. Så det er en kortsigtet prioritering, når kommunerne fravælger revalidering for at spare penge, lyder kritikken på baggrund af ny analyse.