Horesta efter vaccinestart: Nu skal der laves en genåbningsplan

DEBAT: De første danskere er blevet stukket med en covid-19-vaccine. Det er rettidig omhu, at regeringen, eksperterne og erhvervslivet allerede nu udformer en genåbningsplan, som erhvervslivet kan navigere efter, skriver Horesta.

Af Kirsten Munch Andersen
Politisk direktør i Horesta

De første danskere har de seneste dage fået foretaget en covid-19-vaccination, og der er vist ingen tvivl om, at vi alle glæder os over udsigterne til forhåbentligt faldende smittetal og afskaffelse af restriktioner.

Men allerede nu er tiden inde til, at regeringens varslingssystem, hvor restriktionerne er inddelt i niveauer, skal vise sit værd. Modellen er indtil videre blevet brugt til at skrue op for niveauet af restriktioner, men systemet skal for alvor vise sit værd, når der skal skrues ned for restriktionerne.

Restriktionerne skal naturligvis afskaffes så hurtigt som muligt og sundhedsfagligt forsvarligt. Det higer alle danskere efter, og virksomhederne tripper for igen at tjene deres egne penge. Men der er brug for en plan.

Det tager tid at planlægge
Store begivenheder som messer, kongresser og festivaler tager mange måneder at planlægge. Arrangementer som konferencer, fødselsdage og møder tager tid at tilrettelægge. Turister, udenlandske som danske, kommer ikke bare fra den ene dag til den anden.

Tiden, mens vi venter på, at restriktionerne løftes, er dyrebar, og virksomhederne kan bruge den til at forberede og planlægge den kommende aktivitet. Vi har alle en interesse i, at der bliver sat gang i hjulene, så snart det er muligt, og det tager tid at få vognen i bevægelse.

Lad os få trukket stregerne til et kompas, som erhvervslivet kan navigere efter. Virksomhederne har alt for mange gange det seneste år stået i en situation, hvor deres verden er vendt på hovedet med få dages varsel. Det har medført større tab end nødvendigt, og nu har vi muligheden for at få en længere planlægningshorisont.

Vi er et sted, hvor vi i højere grad ved, hvad vi kigger ind i. Vores sundhedsvæsen er omstillet. Vi tester intensivt. Behandlingsmetoderne er bedre. Flere har været smittede og har opbygget antistoffer. Og vaccinerne rulles nu ud til de sårbare og kritiske grupper i samfundet.

Hvornår kan Danmarks genåbnes? 
Lad os få præmisserne gjort klare for, hvornår vi kan løfte alle restriktionerne. Er det, når de sårbare grupper i samfundet er vaccineret? Er det, når antallet af indlagte (på intensive afdelinger) på grund af covid-19 er halveret? Er det, når kontakttallet er på 0,8? Pejlemærkerne bør være klare. Fuld afskaffelse af restriktionerne lige så.

Dette er ikke en efterlysning af en garanti for dato og klokkeslæt for Danmarks genåbning. Men det er en efterlysning af en yderst værdifuld og helt rimelig varsling af dansk erhvervsliv.

Og ind til Danmark er genåbnet, bør der åbnes mulighed for at bruge de sikkerhedsmekanismer, som vi har allerede nu. Med øget brug og kendskab til hurtigtest og med stadig flere vaccinerede bør der gives mulighed for at afholde corona-fri arrangementer – præcis som det skete med afviklingen af EM i kvindehåndbold i december.

Lad os starte 2021 med hurtigst muligt at få lagt genåbningen på skinner. Lad os bruge tiden bedst muligt. Udnytte de muligheder vi har allerede nu. Og minimere konsekvenserne ved corona-restriktionerne.

Forrige artikel S i EU: Fælles mindsteløn åbner ladeport for EU-regulering af arbejdsmarkedet S i EU: Fælles mindsteløn åbner ladeport for EU-regulering af arbejdsmarkedet Næste artikel Filosof: Der venter vaccinenægtere et socialt mareridt Filosof: Der venter vaccinenægtere et socialt mareridt
Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

Rigsretten punkterer Løkkes drøm om den magiske midte

ANALYSE: Med sit nej til en rigsretssag har den nye LLR-bevægelse for første gang meldt ud om konkret politik. Den placerede sig et andet sted end alle andre midterpartier. Det er et varsel om hverdagens realiteter, hvis Løkkes nye folkebevægelse bliver til et parti.