Afspil episode
Find #dkpol i Acast | iTunes | Spotify

Hvad ville du tænke, hvis FE-skandalen var sket i et andet land?

En af embedsværkets største stjerner, Lars Findsen, og en af dansk politiks store sværvægtere, Venstres Claus Hjort Frederiksen, er sigtede for at afsløre statshemmeligheder. Hvad er op og ned i FE-skandalen, og hvorfor har den potentialet til at bliver et enormt problem for regeringen? Det er temaet i denne uges #dkpol.

Placeholder image
Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

"Nu vil jeg være forsigtig med, hvad jeg siger, og ellers må jeg risikere fængselsstraf".

Sådan lød ordene fra tidligere forsvars- og finansminister, Venstres Claus Hjort Frederiksen, i TV2 News programmet "Lippert", da han skulle kommentere dramaet om hjemsendte chefer for Forsvarets Efterretningstjeneste.

Det var i december sidste år, men nu er det kommet frem, at netop risiko for fængselsstraf er, hvad Claus Hjort står over for. Han er nemlig også - ligesom FE-chef Lars Findsen - sigtet for at af have afsløret statshemmeligheder.

Dermed er FE-skandalen transformeret om til en fuldtonet politisk skandale, der implicerer regeringen, oppositionen, flere topembedsmænd og landets to efterretningstjenester.

Hvordan kom det så vidt? Hvad skal man holde øje med? Og hvad betyder det for vælgerne, når vores forhold til overvågning på et lille årti er forandret fra at være omgærdet med skeptisk rettighedsbevidsthed til at være noget vi accepterer på daglig basis i bytte for alskens digitale services? 

Det er det store tema i denne uges #dkpol - Altingets ugentlige podcast om det vigtigste i dansk politik.

Chefredaktør Jakob Nielsen er i studiet med Esben Schjørring, der er Altingets politiske redaktør. Og inden det bliver weekend, når de også at komme ind på Lars Løkke Rasmussen nye parti, Moderaterne, der gik i luften i denne uge, og de tager en kort smuttur til USA, hvor Joe Biden fejrer 1-års jubilæum som USA præsident med sløje meningsmålinger og et splitter demokratisk parti.

Lyt med her.

Omtalte personer

Esben Schjørring

Politisk redaktør, Altinget.dk
Cand.mag. i filosofi (Københavns Uni. 2008)

Jakob Nielsen

Ansvarshavende chefredaktør, Altinget.dk & Mandag Morgen
Journalist (DMJX 1998)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser