Hvem skal være Sundhedsministeriets nye departementschef?

ANALYSE: Der er fuld gang i spekulationerne om, hvem der skal erstatte Sundheds- og Ældreministeriets departementschef, Per Okkels. Region Hovedstadens øverste embedsmand er favorit. Aktørerne frygter en karriererytter, der mentalt stadig sidder i Stats- eller Finansministeriet. 

Hvad er vigtigst for Mette Frederiksen og regeringstoppen, når de skal vælge den mand eller kvinde, der skal efterfølge den snart pensionerede Per Okkels som departementschef i Sundheds- og Ældreministeriet?

Ekstrem loyal over for Stats- og Finansministeriet - eller et ægte bankende hjerte og interesse for sundhedsområdet?
Det er nogle af de spørgsmål, der kommer til at afgøre, hvilke håbefulde topembedsmænd der kommer i betragtning til stillingen som departementschef.

Selv når man ser bort fra coronakrisen, så er adgangen til departementschefstillinger altid via det berømte nåleøje.

Du skal som ansøger helst have bevist, at du kan drifte en kompleks organisation, lede forhandlinger, udvikle lækker politik og have forsynet til at identificere møgsager - inden de lugter.

Men med corona er vi på en helt anden klinge.

Skåret ind til benet: Som ny departementschef skal du og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) undgå brølere i minkklassen. En sag mere i samme kaliber kan i yderste konsekvens koste regeringsmagten ved næste valg. Det vil sige ingen større brølere i forhold til sundhedsvæsenets behandlingskapacitet, distributionen af vacciner og test og opsporing. Danmarks status som coronaduks må ikke antastes yderligere.

Så presset er enormt på efterfølgeren til Per Okkels.

Hovedstadens mand er storfavorit

Svend SærkjærDen øverste embedsmand i Region Hovedstaden, regionsdirektør Svend Særkjær, er det navn flest nævner i gættelegen. Han scorer højt på næsten alle parametre. Lige fra indgående kendskab til sundhedsområdet, praktisk ledelses- og driftserfaring til politisk tæft og netværk i centraladministrationen.

Han har været igennem den næsten obligatoriske tur i Finansministeriet, og han kender Sundhedsministeriet indgående fra flere stillinger. Sidst som afdelingschef, der rangerer lige under departementschefen.

Både i Region Hovedstaden og Region Nordjylland har han bevist, at han kan lede en politisk organisation, der samtidig har ansvaret for sygehusene: De måske mest komplekse driftsorganisationer, der findes i Danmark. Tidligere ministre roser den rolige, lune jyske embedsmand for at være god til at tænke politisk, og han er generelt vellidt blandt sundhedsaktørerne.

Frygt for karriererytter
Det sidste er måske ikke super vigtigt for Statsministeriet. Men sundhedsaktørernes frygt er, hvis valget falder på en finansministeriel karriererytter, som ikke vil kæmpe for de sundhedsfagligt bedste løsninger, men i stedet de løsninger, Finansministeriet ønsker.  

Den kategori vurderes Svend Særkjær ikke at være i. De fleste er overbeviste om, at han har skræddersyet sin karrierevej til at nå Sundhedsministeriets top. Så han lever nok med at skulle gå pænt ned i løn som departementschef.

Mens Svend Særkjær generelt vurderes at være det varmeste navn, så er de resterende bud på kandidater sværere at sætte i prioriteret rækkefølge, i forhold til hvor gode chancer de har.

I den fulde analyse på Altinget Sundhed kan du læse Ole Tofts vurdering af en række andre potentielle kandidater, blandt andre nuværende og tidligere afdelingschefer i Sundhedsministeriet og en kendt profil som wild card. 

Forrige artikel Biografernes talsmand og eks-formand for journalisterne vil i Folketinget Biografernes talsmand og eks-formand for journalisterne vil i Folketinget Næste artikel Elisa Rimpler genvalgt som BUPL-formand Elisa Rimpler genvalgt som BUPL-formand