Hvem stemmer på Konservative, Liberal Alliance og Alternativet? Kom tættere på deres vælgere

VÆLGERPROFILER: Et parti har flest vælgere i pensionistalderen, et andet parti er mandsdomineret, og så er der et parti, hvor markant andel af dets vælgere er under 30 år. Bliv klogere på Konservatives, Liberal Alliances og Alternativets vælgere.

Foto: Ditte Valente/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Lørdag samles partimedlemmer fra Konservative, Liberal Alliance og Alternativet til digitale udgaver af henholdsvis landsråd og landsmøder.

I den anledning har Altinget set nærmere på partiernes vælgerprofiler, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget på baggrund af tal fra Kantar Gallup og Epinion.

Hvis du stemmer konservativt, er du med en vis sandsynlighed over 70 år, gået pension og bor i en ejerbolig.

Både Liberal Alliance og Alternativet får en stor del af deres stemmer fra den unge del af befolkningen. Men der er stadig stor forskel på, hvem fra den unge generation, som partierne tiltrækker.

Hvis du stemmer på Liberal Alliance, er du med ret stor sandsynlighed en mand. Derudover er du formentlig mellem 18 til 24 år, studerende og bor i ejerbolig.

Mens hvis du stemmer på Alternativet bor du derimod formentlig til leje, og du er en kvinde. Du er ligeledes studerende, og så er du under 30 år.

Dyk ned i de tre partiers vælgerprofiler her.

Dokumentation

Om analysen

Analysen er foretaget for Altinget af Kasper Møller Hansen, der er valgforsker og professor i statskundskab ved Københavns Universitet.

Analysen er baseret på i alt 9.968 interviews foretaget af Kantar Gallup i perioden 1/4-20 til 30/6-20 og foretaget af Epinion i perioden 10/4-20 til 16/4-20 og 22/5-20 til 29/5-20. Analysen er justeret for døde og nye vælgere og er desuden vægtet op mod valgresultatet ved FV19, demografi og seneste snit af for målingerne.

Artiklen må citeres frit efter reglerne om god presseskik og med tydelig angivelse af Altinget som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen "Professor Kasper Møller Hansen for Altinget.dk på baggrund af interviews gennemført af Kantar Gallup og Epinion".


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00