Hver femte V-vælger ser S som nabopartiet

MENINGSMÅLING: Overraskende mange af Venstres vælgere mener, at deres parti er mest beslægtet med Socialdemokraterne. Men de fleste ser dog stadig Konservative som det parti, der er nærmest på Venstre.

Socialdemokraterne og Venstre var hinandens hovedmodstandere i juni, men mange Venstre-vælgere ser alligevel positivt på Socialdemokratiet.<br>
Socialdemokraterne og Venstre var hinandens hovedmodstandere i juni, men mange Venstre-vælgere ser alligevel positivt på Socialdemokratiet.
Foto: Rasmus Flindt Pedersen/Altinget
Erik HolsteinMorten Øyen

Venstres vælgere føler sig ikke mere beslægtet med Dansk Folkeparti eller Liberal Alliance end med Mette Frederiksens socialdemokrater. Sådan ser det ud kun fem måneder efter den valgkamp, hvor S og V fremstod som to modpoler.

Resultatet fremgår af en Norstat-måling for Altinget, hvor hele 19 procent af Venstres vælgere peger på Socialdemokraterne som det parti, Venstre er mest beslægtet med.

Til sammenligning peger henholdsvis 18 og 17 procent af Venstres vælgere på Liberal Alliance og Dansk Folkeparti som nabopartiet. Det skal bemærkes, at vi er nede i statistisk mere usikre undertal, men tendensen til, at bemærkelsesværdigt mange peger på Socialdemokraterne som Venstres naboparti, er klar nok. Blandt vælgerne som helhed har 14 procent den opfattelse.

Den positive indstilling til Socialdemokraterne blandt relativt mange Venstre-vælgere kan muligvis hænge sammen med, at de to partier har indgået en del forlig de seneste måneder – og ligeledes står sammen i den aktuelle afstemning om retsforbeholdet.

Konservative topper
Totalt set er der dog stadig flest vælgere, der mener, at Venstre er mest beslægtet med sin mangeårige borgerlige regeringspartner, Det Konservative Folkeparti: Det mener hver fjerde af vælgerne som helhed og næsten hver tredje af Venstre egne vælgere.

LA-leder Anders Samuelsen kan være tilfreds med, at 18 procent af Venstre-vælgerne og 19 procent af vælgerne som helhed ser størst slægtskab med hans parti. Den nye dreng i den borgerlige klasse synes således ikke uden chance for at erobre flere Venstre-vælgere.

Langt fra Radikale
Derimod kunne DF-formand Kristian Thulesen Dahl have forventet, at flere end 17 procent af Venstre-vælgerne og 16 procent af alle vælgere ville pege på DF som Venstres naboparti. For det er trods alt kun få måneder siden, at de to partier forhandlede om at gå i regering sammen. Men DF og V har siden haft stridigheder om grænsekontrol og står på hver sin side i den kommende folkeafstemning.

Radikale er som det sidste parti med i undersøgelsen. Der er et historisk slægtskab mellem de to partier, da Det Radikale Venstre i 1905 brød ud fra Venstre. Men det er tydeligvis ligegyldigt for vælgerne, hvoraf kun 5-6 procent ser Radikale som Venstres nærmest beslægtede parti.

Spørgsmålet lød:
Hvilket af følgende partier er efter din mening mest beslægtet med Venstre?

  TOTAL
Konservative 25 %
Liberal Alliance 19 %
Dansk Folkeparti 16 %
Socialdemokraterne 14 %
Radikale 6 %
Ved ikke 20 %
TOTAL 100 % 

 

  Venstres vælgere
Konservative 32 %
Socialdemokraterne 19 %
Liberal Alliance 18 %
Dansk Folkeparti 17 %
Radikale 5 %
Ved ikke 9 %
TOTAL 100 %

 

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 22. - 26. oktober 2015.

Dokumentation

Meningsmålingen er foretaget på Norstats internetpanel for Altinget blandt 1000 svarpersoner fra et repræsentativt udsnit af befolkningen over 18 år. Data er vægtede efter Altingets seneste gennemsnit af meningsmålinger, så de også er politisk repræsentative. Svarene er indsamlet i perioden 22. - 26. oktober 2015.

 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00