Hvis Ukraine skal ind i venteværelset, må EU i gang med at genopfinde sig selv

Danmark havde helst undgået at give ukrainerne kandidatstatus nu, men Mette Frederiksen vil ikke stå i vejen. Vestager og andre kommissærer ser behov for institutionel reform, hvis Ukraine og andre nye lande kommer ind i Den Europæiske Unions venteværelse.

Ukraines EU-ansøgning var et af emnerne på bordet, da kommissionsformand Ursula von der Leyen i lørdags besøgte præsident Zelenskyj i Kyiv.
Ukraines EU-ansøgning var et af emnerne på bordet, da kommissionsformand Ursula von der Leyen i lørdags besøgte præsident Zelenskyj i Kyiv.Foto: Ukrainian Presidential Press Service/Reuters/Ritzau Scanpix
Thomas Lauritzen

BRUXELLES: På bare tre måneder er Ukraines ansøgning om EU-medlemskab gået fra at være en uopnåelig drøm til, at der nu muligvis er ved at blive gjort plads i Den Europæiske Unions venteværelse.

Intet er sikkert endnu. Selv hvis ukrainerne opnår den eftertragtede status som kandidatland, så forudskikker det ikke noget om, hvornår det store, fattige og krigshærgede land vil kunne indlede forhandlinger om optagelse i EU.

Men i løbet af den seneste uges tid synes der at være opbygget et momentum, som kan føre til anbefaling om kandidatstatus, når EU-Kommissionen fredag afleverer dens indstilling. I hvert fald for Ukraine, og måske også for Moldova og Georgien.

Hvis sådan en anbefaling kommer, så bliver det efter alt at dømme ikke Danmark, der vil stå i vejen for godkendelse af den på et topmøde i næste uge.

Efter et langt og intenst debatmøde mellem alle EU-kommissærerne i mandags stod det klart, at der var konsensus om at gå relativt langt i anbefalingerne.

Kommissionens ledende næstformand, Margrethe Vestager, støtter ligesom kommissionsformand Ursula von der Leyen at anbefale kandidatstatus fulgt af en række betingelser.

Vestager var samtidig blandt de kommissærer, der talte for, at udsigten til nye udvidelser skaber behov for debat om EU’s funktionsmåde i fremtiden. Det kan være reformer af Kommissionens sammensætning, afstemningsregler i ministerrådet eller andet, som kan kræve et europæisk konvent og måske på lidt længere sigt traktatændringer.

”EU vil aldrig komme til at kunne rumme et land som Ukraine, hvis samarbejdet fortsætter med at fungere som i dag,” siger en kilde.

Hvis kommissærerne anbefaler kandidatstatus, så får de 27 medlemslandes stats- og regeringsledere sat stolen for døren, når de samles til EU-topmøde i Bruxelles næste torsdag og fredag 23.-24. juni.

0:000:00