Hvordan skal alle fremtidens elbiler få strøm? Her er bilkommissionens opskrift

ELBILER: Det skal være billigere at lade sin elbil op derhjemme, og ladestationer skal ikke bruges som parkeringspladser. Sådan lyder nogle af anbefalingerne fra Kommissionen for grøn omstilling af personbiler. 

Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Først fik politikerne elbilkommissionens anbefalinger til, hvordan omstilling af den danske bilpark fra sort til grøn - eller mindre sort - kan gennemføres og bidrage til at nå klimamålet.

Nu har politikerne så aftalt at få flere danskere til at flytte over i en elbil. det rejser det næste spørgsmål: Hvordan skal alle de nye elbiler og deres ejere få adgang til opladning rundt om i landet?

Det kom Kommissionen for Grøn Omstilling af personbiler med sine bud på i en rapport, som blev fremlagt ved et pressemøde fredag, hvor formand Anders Eldrup førte ordet.

Læs også

Priser skal ensrettes
Kommissionen lægger blandt andet op til, at politikerne skal skrue på elafgifterne.

I dag er der nemlig vidt forskellige priser på el til biler, alt efter om man lader hos en privat udbyder eller på sin hjemmeadresse. Og selv her er der forskellige afgifter, da elopvarmede hustande opnår en markant lavere afgift end hjem med andre varmekilder.

Den ubalance skal ensrettes, foreslår kommissionen.  

"Kommissionen skærer tværs igennem og siger, at det ikke kan give mening, at prisen på afgiften, man betaler, skal afhænge af, om man bor i et hus, der er varmet op med el eller varmet op med noget andet. Derfor er vejen frem, at alle skal betale 0,8 øre, hvis de lader op derhjemme," sagde Anders Eldrup.

Kan øge efterspørgslen
Samtidig har forslaget ifølge kommissionsformanden den fordel, at det kan øge efterspørgslen yderligere på elbiler.

"Det bliver rigtig billigt at oplade sin bil, når vi går fremover. Yderligere og ud over de incitamenter, der blev lagt ind i afgiftsstrukturen med den store aftale før jul, så er her et stort bidrag til at fremme elbilismen i Danmark," sagde han. 

Desuden bør man ifølge kommissionen sikre, at ladestationerne ikke bare bliver til parkeringspladser.

"Vi holder jo heller ikke ved en tankstation og parkerer i dagevis," sagde Eldrup.

Find anbefalingerne i rapporten her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Eldrup

Formand, Innovationsfonden, bestyrelsesmedlem, CIP Fonden, bestyrelsesmedlem, Innargi, bestyrelsesmedlem, Norlys Energi
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1972)









0:000:00